Svijest o sigurnom korištenju interneta

lucija_mlakar

Lucija Mlakar, profesorica hrvatskog i francuskog jezika

Sažetak

Mnogo je aktivnosti koje se mogu provesti da bi se osvijestile opasnosti služenja internetom i društvenim mrežama, pogotovo kod mladih korisnika. Učenje pravilnog korištenja interneta vrlo je važno, pogotovo u vremenu kada je virtualna komunikacija sve učestalija. Potrebno je razviti pozitivan stav i toleranciju prema svim korisnicima interneta kako ne bi došlo do povređivanja vrijednosti osobe.

Ključne riječi: internet, opasnost na internetu, vršnjačko nasilje.

Uvod

Učenici 8.d razreda Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog Zabok sa svojom su se razrednicom Lucijom Mlakar, profesoricom hrvatskog jezika, uključili u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2022. Iako je sam Dan u veljači, s razvijanjem pozitivnog stava i razvijanja svijesti o korištenju interneta počelo se mnogo ranije. Učenici su se educirali uz pomoć raznih videa, pisali su svoje savjete o ponašanju na internetu te problematizirali vršnjačko nasilje.

Opis aktivnosti

Na satu razrednika učenici su pogledali nekoliko videa o nasilju na internetu. Učenici su zatim pisali pravila o ponašanju na internetu i zaštiti osobnim podataka. Nekoliko je učenika izradilo kratku prezentaciju. Osmislili su veoma dobre savjete o sigurnom korištenju interneta:

 1. Nemoj dati svoj broj mobitela nekome koga ne poznaješ!
 2. Ne otkrivaj sve o sebi nekome koga ne poznaješ!
 3. Ne odgovaraj na nepoznate brojeve.
 4. Šala nekada nije smiješna: ne vrijeđaj druge!
 5. Ne šalji tuđe slike drugim osobama.
 6. Ako se osjećaš ugroženo, odmah to reci starijoj osobi.

Na satu Hrvatskog jezika učenici razgovarali o video igrama, influenserima i jutjuberima te o načinima shvaćanja takvih dostupnih supkultura. Veliki broj učenika prati jednog ili više influensera, a na YouTube-u svakodnevno provode svoje vrijeme pretražujući zanimljive videe i mlade utjecajne osobe koje objavljuju dogodovštine iz svog života. Iako ih prate, učenici su istaknuli da su svjesni kako to što prikazuju odabrani influenseri, ne mora značiti da je istina.

Osim pročitanog teksta i razgovora o blogovima i vlogovima, učenici su obrađivali problemski članak pa su pretraživali na internetu postojeće problemske članke o nasilju na internetu, a u Školskoj zadaći pisali su o vršnjačkom fizičkom i psihičkom nasilju u školi i preko interneta.

CARNET / Nacionalni CERT objavio je poziv za sve osnovnoškolce da ove godine sudjeluju u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta (8. 2. 2022.) na način da nacrtaju strip o cyber heroju koji spašava Internet, prikažu zloćudnost hakera ili da opišu svoje ponašanje tijekom korištenja interneta. Na Natječaj su se odazvala i dva tima 8.d razreda na poticaj njihove razrednice. Jedan je tim nacrtao strip o cyberheroju u aplikaciji Canva, a drugi tim je crtao rukom. Radovi učenika bili su, uz ostale radove iz cijele Hrvatske, prikazani tijekom online konferencije „Potraga za boljim internetom 2022.“.

dan sigurnijeg interneta kamdan sigurnijeg interneta omega
Slika 1. Cyberheroj, tim KAM          Slika 2. Cyberheroj, tim O.M.E.G.A.

Zaključak

Iako je vršnjačko nasilje sve češće i teško ga je izbjeći, aktivno se radi na otkrivanju uzroka tih problema i rješavanju takvog načina sukobljavanja. Najvažnije od svega jest to da učenici osvijeste potrebu za odgovornijom upotrebom tehnologije i društvenih mreža te da svojim ponašanjem budu primjer u svakodnevnom virtualnom okruženju.

Literatura

 1. Buljan Flander, G., Kocijan Hercigonja, D. (2003). Zlostavljanje i zanemarivanje djece. Zagreb: Marko M. usluge.
 2. Buljan Flander, G., Bilić, V., Karlović, A. (2004). Nasilje među djecom. Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba
 3. Nasilje preko interneta – cyberbullying (2010).
 4. URL: https://www.poliklinika-djeca.hr/publikacije/nasilje-preko-interneta/ (Pristupljeno: 15. 1. 2022.)
 5. Olweus, D. (1996). Nasilje među djecom u školi. Zagreb: Školska knjiga.
 6. Suradnici u učenju. URL: https://ucitelji.hr/ (Pristupljeno: 2. 2. 2022.)
 7. Šojat, A. (2020.) Snaga riječi 8, hrvatska čitanka za 8. razred osnovne škole. Zagreb: Školska knjiga.