Pogled kroz prozor u 14 godina

gordana_lohajner

Gordana Lohajner

imagePogled kroz prozor je digitalni časopis koji je nastao kao projekt zajednice obrazovnih stručnjaka okupljenih u okviru programa “Suradnici u učenju”. Cilj je bio stvoriti časopis za razmjenu iskustava među učiteljima, nastavnicima, profesorima i svim obrazovnim stručnjacima kako bi predstavili svoje primjere dobre prakse.

Ključne riječi: digitalni časopis, Pogled kroz prozor, članci, statistika, poseban broj.

Pogled je s nama već 14 godina, a prvi broj je objavljen u listopadu 2008. Objavljuje se jednom mjesečno na kraju mjeseca, a svaki broj sadrži otprilike oko petnaestak članaka o metodama poučavanja i učenju, ideje za primjenu digitalne tehnologije, primjere iz školskih, nacionalnih i međunarodnih projekata kao i diseminaciju projektnih aktivnosti te ostale teme relevantne za formalno, neformalno i informalno obrazovanje.

Na samom početku Pogled je bio sinkroniziran sa školskom godinom pa je naš zadatak bio izlazak na teren i na kraju mjeseca izvijestiti o aktivnostima za taj mjesec. Tim zajednice „Suradnici u učenju“ u tom periodu prošao je puno kilometara kako bi pripremili razgovore, fotoalbume i videozapise s raznih događanja na tim mjestima. Novosti su bili iz različitih država i mjesta – od Cape Towna pa do Varaždina, pa su i tako nastali sljedeći članci:

  • Moj Cape Town – gdje je autorica članka sudjelovala na svjetskom natjecanju inovativnosti u organizaciji MS Partners in Learning i upoznala nas sa samim natjecanjem, kao i dojmovima te atmosferi.
  • 6. europsko natjecanje inovativnih učitelja i nastavnika u Bečunajveće okupljanje predstavnika obrazovne zajednice iz čitave Europe s kojeg smo se vratili ispunjeni idejama za nove projekte i međunarodnu suradnju
  • posjetili smo i savjetovanje Računalo u školi XIII. Pisali i o prvom  prijenosu uživo pomoću Live Meetinga kako bi se zainteresiranim učiteljima i nastavnicima, koji nisu bili u prilici doći do Šibenika, mogli pratiti predavanja iz svoje škole ili od kuće.

Rezultat svi tih putovanjima je i pregršt intervjua koji su obogatili naš časopis.

Također donosili smo novosti iz:

CARNeta, Delegacije Europske unije i Agencije za mobilnost i programe EU s kojima smo uspješno surađivali i dali nam podršku od prvog broja Pogleda.

imageSlika 1. Vijesti iz CARNeta, Delegacije Europske unije i Agencije za mobilnost i programe EU

Uskoro su počeli pristizati članci odgojno-obrazovnih djelatnika koji su željeli podijeliti svoja pozitivna iskustva, priče, primjere, projekte i nove alate. Broj članaka se povećao i unaprijed je bilo popunjeno po nekoliko brojeva. Danas se na objavljivanje čeka i do 8 mjeseci.

U kolovoz 2011., u četvrtoj godini izlaženja, Pogled kroz prozor je i službeno postao periodička publikacija koja ima svoj ISSN 1848-2171 i pohranjuje se u Hrvatskoj arhivi weba.

Malo statistike

Svake godine Pogled kroz prozor pročita više od 200 000 čitatelja, prosječno oko 20 000 posjetitelja mjesečno. Manji broj pregleda je u srpnju i kolovozu zbog ljetne stanke.

U ovih 139 brojeva Pogleda objavljeno je 2 087 članaka koje je napisalo više od 870 autora koji rade u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, fakultetima te različitim udrugama i ustanovama povezanim uz obrazovanje.

imageSlika 2. Grafički prikaz posjetitelja od 2013. godine

Možemo se pohvaliti s činjenicom da smo čitani u cijelom svijetu s obzirom da objavljujemo u pravilu na hrvatskom jeziku. Naravno najveći broj čitatelja je iz Hrvatske i iz susjednih zemalja. Velik broj autora je iz susjednih zemalja.

imageSlika 3. Čitanost digitalnog časopisa u svijetu

Najčitaniji članci

Neki članci su objavljeni i prije desetak godina, ali još i danas su čitani jer se bave s problematikom koja je i danas aktualna. Na primjer:

  • članak Metode pomoću pokreta i vježba za mozak autorica objašnjava kako su motorički rast i razvoj te senzorička integracija bitni za učenje te kako se kretanjem aktiviraju određena područja mozga koja su važna.
  • u članku Izrada online ankete bavi se vrjednovanjem i samovrjednovanjem koja je česta tema u našim školama. Možete naučiti izraditi i koristiti te prikupiti podatke iz bilo kojeg oblika vrjednovanja i za to će vam doći online ankete.
  • Nastava usmjerena na učenika bavi te temom u kojoj je promijenjena uloga nastavnika iz predavaBez naslovača u organizatora, mentora i suradnika. U prvi plan se stavlja sam učenik.
  • među najčitanijim je članak o Dabru – međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja uz kojeg smo od samog početka

Slika 4. Najčitanije teme u 14 godina (izdvojeno je 11 članaka)

Akcija Sigurniji internet

Točno prije 13 godina Pogled kroz prozor prvi pimageut piše o aktivnostima povodom Dana sigurnijeg interneta, a obilježili smo ga različitim radionicama, webinarima, člancima na Portalu u sklopu programa “Suradnici u učenju”.

Slika 5. Riječ urednice (broj 8. veljača 2009.)

I ove godine smo vas pozvali da opišete svoje aktivnosti koje ste proveli u razredu, od reakcija učenika, metoda i obrazovnih sadržaja koje ste koristili, što biste preporučili svojim kolegama, a što ne biste.

U uredništvo je stiglo mnoštvo članaka, a mi smo odabrali najbolje za vas Smile

I na kraju…

Veselim se i daljnjoj suradnji, a svojim primjerom dobre prakse obogate naš časopis!

Čitamo se, zar ne? Smile