Neobavezni izborni predmet umjetnost

klavdija_debelak

Klavdija Debelak

Sažetak

Kao neobavezni izborni predmet, umjetnost se može uljepšati širokom paletom različitih vrsta umjetnosti (glazba, pjevanje, ples, dramatizacija, kostimografija, koreografija, scenografija). Aktivnim sudjelovanjem u nastavi učenici mogu nadograditi svoje potencijale na različitim umjetničkim područjima. Svake godine nastaje plesno-kazališna predstava, koja glumcima i gledateljima širi obzore i znanje. Važno je da učenici imaju mogućnost nadogradnje već stečenog znanja, kao i mogućnost razvijanja vlastitog izražaja. Također, izgrađuju sposobnost za individualnu i grupnu dinamiku (sudjelovanje) te uče savladavati tremu tijekom javnih nastupa. U ovoj ulozi uče na drugačiji, neklasičan i veoma aktivan način te predstavljaju svoje znanje (susreću se s novom temom, obogaćuju znanje i potom ga na svoj način predstavljaju u kazalištu).

Ključne riječi: različite vrste umjetnosti, plesno-kazališna predstava, sudjelovanje, savladavanje treme od javnog nastupa, scenografija.

1. Neobavezni izborni predmeti

Neobavezni izborni predmeti spadaju u prošireni program osnovne škole. Sudjelovanje učenika u nastavi neobveznih izbornih predmeta je dobrovoljno, ali i obvezujuće nakon odabira predmeta. Znanje se ocjenjuje, a završne ocjene upisuju u svjedodžbu.

1.1. Umjetnost

Umjetnost je jednogodišnji neobavezni izborni predmet potkrijepljen ciljevima iz nastavnog plana i programa. Učitelju omogućuje praćenje želja, sposobnosti i ideja učenika, nadograđuje njihovo znanje i znatiželjnost te ih potiče na stvaranje projekata u svim umjetničkim aspektima. Posebnu pozornost posvetili smo plesnim i kazališnim aktivnostima. Predviđeno je 35 sati godišnje. Lekcije obuhvaćaju međusobno upoznavanje, grupnu dinamiku, ritmičke vježbe, plesne elemente i njihovo ispreplitanje, gledanje plesnih video uradaka ili plesnih predstava, plesnu, glazbenu i drugu umjetnost, interaktivno istraživanje, pripremu govornih nastupa, improvizaciju i kompoziciju, koreografiju i tumačenje plesno-kazališnih predstava.

2. Planiranje i izvođenje nastave te plesno-kazališne predstave

Zanimanje učenika za spomenuti predmet se povećalo. Početni broj od 21 učenika povećao se na 40 učenika u protekloj školskoj godini. Usklađivanje i vođenje takve grupe te realizacija završenog projekta organizacijski je veoma zahtjevna, a sama predanost radu je ključ do uspjeha.

Prve lekcije s učenicima namijenjene su njihovim željama i zanimanju za različite vrste umjetnosti, ideje i interese. O svim temama razgovaramo u obliku otvorene diskusije, analiziramo mogućnosti i dogovaramo se o umjetničkim područjima koja su zainteresirala pojedine grupe učenika. Nakon toga tražimo temu koja će biti „crvena nit“ u školskoj godini.

Temu istražujemo pomoću informacija na internetu, knjiga i revija. Određujemo manje jedinice, koje će istraživati grupa od tri ili više učenika, a nakon istraživanja svim školskim kolegama pripremamo govorni nastup iz kojeg crpimo ideje za pripremu našeg završnog projekta. Tako ćemo se svi upoznati sa sadržajima koje smatramo važnima i započeti s realizacijom našeg rada. Podijelit ćemo uloge, za koje će se učenici sami odlučiti i zajedno odabrati odgovarajuću glazbu.

Krajnji cilj svake godine je plesno-kazališna predstava, koja je jedan od temeljnih razloga zašto se veliki broj učenika odlučuje za ovaj predmet. Predstava je unutarnja i vanjska motivacija učenika i mentora, predstavlja izazov i veselje nakon uspješno završenog projekta, kojega možemo predstaviti u školi i drugim institucijama za mlađe i starije generacije.

2.1. Susreti s koreografijom, kostimografijom, scenografijom i sastavljanjem teksta

U listopadu i studenome istražujemo različite oblike kretanja, a vještine i sposobnosti učenika ispituju se različitim ritmovima glazbenih i plesnih žanrova pa je lakše odlučiti kojem učeniku više paše određeni oblik kretanja. Zatim počinjemo usvajati kompozicije pokreta i plesne koreografije za glazbu koju smo prethodno odabrali. Koreografije su prilagođene motoričkim sposobnostima učenika, vježbaju koncentraciju, motoričko i mentalno pamćenje te fizičku kondiciju.

U ožujku se posvećujemo kostimografiji, scenografiji i sastavljanju tekstova. Kostime prilagođavamo sadržaju plesno-kazališne predstave i vrsti plesa. Većinu kostima šijem sama, neke kupujem, a u protekloj školskoj godini u proces šivanja uključili su se i roditelji učenika. Također, učenici se upoznaju s izradom kostima, od uzimanja mjera i odabira tkanine pa sve do krojenja i šivanja.

Scenografija nastaje zajedno s idejama učenika. Učenici su aktivno uključeni u proces izrade.

Tekst, koji plesnu predstavu povezuje u priču i gledatelje upoznaje s njezinim sadržajem, pripremamo iz sadržaja govornih nastupa na ugodan i zanimljiv način. Učenici koji posjeduju glumačke sposobnosti i želju mogu se okušati i u tim ulogama. Pritom vježbaju retoričke vještine, moraju paziti na jasnu artikulaciju, primjerenu glasnoću, naglaske u tekstu, boju glasa, mimiku, moraju slijediti vremenski redoslijed i kretnje na pozornici.

2.2. Plesno-kazališne predstave

Ovih godina nastao je veliki broj plesnih i plesno-kazališnih predstava i nastupa. Vrlo uspješna bila je predstava pod naslovom „Putovanje po kontinentima svijeta“ s kojom smo nastupali u drugim školama i za druge škole u Prešernovom kazalištu u Kranju i za mjesnu zajednicu u općini Kranj. Učenici su se veoma uživjeli u uloge, a nakon nekoliko nastupa pobijedili tremu i napravili odličnu predstavu.

Kratki sadržaj predstave: »Na nebu se navečer, kada zvjezdice upale svjetla, događa puno lijepih stvari. Tri zvjezdice patile su od dosade i radoznalo promatrale okrugli planet jer su drugačije shvaćale naš svijet. Ubrzo su saznale da je to planet Zemlja i pomoću Sveznadara otputovale na sedam kontinenata na kojima su se upoznale s njihovom kulturom, običajima, glazbom i plesovima.« Vrijeme predstave: 50 minuta.

Video 1. Kratki isječci iz prve predstave „Putovanje po kontinentima svijeta“

U narednoj godini pripremili smo predstavu »Glazbom kroz vrijeme«. Zajedno s učenicima pripremili smo plesove, glazbu, odjeću, izume, glazbene predstavnike iz razdoblja od 50ih godina 20.st. pa sve do danas. Predstavili smo 20 plesova u koje je bilo uloženo jako puno kostimografskog i koreografskog rada te dodatnih sati. Plesali smo na pjesme Elvisa Presleya 50 – te Jailhouse Rock, Nancy Sinatra 60-te – These Boots are made for walkin’, Village People 70-te – Ymca , Mc Hammer 80- te – Can’t touch this, skupino Aqua 90 -te – Barbie girl, izvođači od 2000 do 2010 – Hey ya!, Gwen Stefani – Hollaback girl, Christina Aguilera – Candyman, Lady Gaga – Bad romance i izvođači počevši od 2010 pa sve do danas – Justin Bieber – Baby, Lmfao – Party rock, Psy – Gangnam stayle, Will.i.am. ft. Justin Bieber- Power, Mark Ronson – Uptown funk, Adele – Hello, Silento – Watch me, Justin Timberlake – Can’t stop the feeling. Nabrojane pjesme dokaz su što se sve može napraviti u školskoj godini s malo više sati od predviđenih, ako postoji prava motivacija. U predstavi je nastupalo 37 učenika 4., 5. i 6. razreda. Predstavom smo nastupili u matičnoj školi za učenike, roditelje, općinu te u domu za starije i nemoćne koji su uživali u predstavi. Vrijeme predstave: 65 minuta.

SLIKA 1SLIKA 2
Slika 2., 3. Plesna predstava “Glazbom kroz vrijeme”

U protekloj školskoj godini pripremili smo Plesnu modnu reviju „Četiri godišnja doba“, gdje su učenici od svoje odjeće izradili originalne modne kreacije koje su se odnosile na godišnja doba koja su učenici predstavljali. Svaki učenik odabrao je tri godišnja doba i predstavio ih u tri kreacije. Svaki učenik predstavio je vlastitu modnu kreaciju, sportski izgled s opremom, svoju vlastitu koreografiju u 16 taktova i jedan izlaz sa zajedničkom plesnom koreografijom koja je odražavala godišnje doba. Jesen je predstavljao moderni ples, zimu polka, proljeće kineski ples s kišobranima i ljeto salsa. Revija se završila zajedničkim hip hop plesom u kojemu je plesalo svih 40 učenika. Vrijeme predstave: 60 minuta.

SLIKA 3SLIKA 4
Slika 4., 5. Plesno-modna revija: “Četiri godišnja doba”

3. Zaključak

Svi naši projekti u sklopu neobaveznog predmeta umjetnosti usmjereni su tako da učenici najviše nauče iz svakog obrađenog područja. Aktivno sudjeluju u stvaranju predstava, poboljšavaju sebe, uče raditi u grupama, poštuju svakoga neovisno o individualnim sposobnostima, pomažu jedni drugima i doživljavaju zadovoljstvo krajnjim rezultatom kojega s učenicima ostvarujemo dobrim odazivom gledatelja na nastupima te, što učenicima najviše znači, pohvalama učitelja, ravnatelja, roditelja, školskih kolega, prijatelja.

4. Izvori i literatura

  1. YouTube, (zvučne snimke). Dostupni na naslovu: http://www.youtube.com

Jedna misao o “Neobavezni izborni predmet umjetnost

  1. Povratni ping: Ususret sigurnijem Pogledu | Pogled kroz prozor

Komentari su zatvoreni.