Školovanje na daljinu

sandra_jovanov

Sandra Jovanov

Sažetak

2020. godine započelo je školovanje na daljinu. Mi učitelji smo svoju nastavu preusmjerili iz učionica na videopozive i internetske učionice. Međutim, nismo zaboravili da nastava na daljinu može biti i zabavna i ugodna, osim toga učenici na kraju pokazuju svoje usvojeno znanje, što je daleko od lošeg kao što smo mogli očekivati. U članku sam ukratko opisala kako organizirati videopoziv kako bi školski sat na kraju bio uspješan i zabavan. Predstavila sam igre za motivaciju, način obrađivanja novog znanja i igre za utvrđivanje te produbljivanje usvojenog znanja.

Ključne riječi: podučavanje preko videopoziva, igre preko videopoziva, podučavanje preko videopoziva, provjera znanja preko videopoziva.

Uvod

2020. godine u Europu je stigao novi korona virus. Ubrzo je virus izmakao kontroli pa se u Sloveniji u ožujku 2020. uvelo potpuno zatvaranje države. I škole su zatvorile svoja vrata. Školovanje se počelo provoditi na daljinu.

Mi učitelji nismo bili pripremljeni na to. Pokušali smo uspostaviti prvi kontakt s učenicima putem adresa e-pošte i telefonskih brojeva roditelja. Kad su nam odgovorili uslijedilo je slanje gradiva putem adresa e-pošte. Roditelji su igrali presudnu ulogu u prvom tjednu nastavka školovanja njihove djece.

Tijekom sljedećeg tjedna učitelji su već izradili vlastite planove za provedbu nastave na daljinu. Nastavila sam sa svojim predavanjima u aplikaciji Google Classroom. To je besplatna aplikacija namijenjena upravo učiteljima. U prvom valu nisam predavala putem videopoziva.

Budući da već nekoliko godina predajem u 5. razredu, znala sam da svoje 10-godišnje učenike mogu pravilno pripremiti za drugi val zatvaranja škola. U informatičkoj učionici od rujna učimo kako pristupiti videopozivima i internetskoj učionici, kako fotografirati i predati zadatke u internetskoj učionici i kako možemo vidjeti povratne informacije učitelja o zadatku.

Drugi val započeo je krajem listopada 2020. U studenom 2020. slijedio je zatvaranje škola i ponovna nastava na daljinu. Ovaj put nastava je išla puno lakše. Bili smo pripremljeni.

Tijek nastave preko videopoziva Zoom

Pola nastave predajem preko videopoziva (otprilike 2 do 3 školska sata dnevno), a drugu polovicu učenici samostalno rade kad imaju vremena. Upute za samostalan rad dobiju u internetskim učionicama, gdje također predaju riješene zadatke. Učenici su već u školi naučili kako se povezati na videopoziv i predati zadatke u internetsku učionicu bez pomoći roditelja.

Nastavu započinjemo u 8:30 ujutro, kada se svi pridružuju videopozivu. Razmjenjujemo nekoliko riječi o proteklom danu ili vikendu i slijedi motivacija.

Za motivaciju upotrebljavam različite igre:

1. Donesi …

Učenici moraju što prije donijeti i pokazati predmet koji ima određenu boju, oblik, veličinu.

2. Pogodi tko …

Jedan od učenika dobije privatnu poruku da je govornik. Svi se sakriju ispod stolova. Učenik koji je govornik počinje pričati priču. Ostali pogađaju tko je govornik.

3. Mijenjamo pokrete …

Uklanjam jednog učenika pomoću opcije „Breakout Rooms“. Taj će učenik biti detektiv. Zajedno s ostalim učenicima dogovorim se tko će biti vođa grupe. Uvodim detektiva natrag u glavnu sobu. Igra počinje na moj znak. Vođa grupe počinje izvoditi neke pokrete, ostali učenici ponavljaju za njim. Pokrete mijenja svakih 10 do 15 ponavljanja. Detektiv mora ustanoviti tko je vođa.

4. Neobična priča …

Određujemo učenika koji započinje pričati priču. Možemo je početi pričati i sami. Ako imamo ključnu temu kojom ćemo se baviti taj sat, možemo je uklopiti u priču. Svaki učenik kaže jednu rečenicu. Svaki sljedeći određeni učenik nastavlja priču suvislo Slika1prema svojoj zamisli. Dobivamo priču s neobičnim zapletima i raspletima. Promatramo kako učenici slušaju i suvislo nastavljaju priču.

Glavni dio nastave je objašnjavanje. Na stolu imam pričvršćen držač za mobilni telefon. Prijavljena sam na videopoziv svojim računalom i mobilnim telefonom.

Slika 1. Računalo i mobilni telefon

Slika2Tijekom objašnjavanja učenici prikvače (uvećaju) sliku mobilnog telefona na kojoj se vidi što pišem. Na manjoj slici i dalje se vidim ja kako objašnjavam. Tijekom objašnjavanja učenici zapisuju u bilježnice kao da prepisuju s ploče.

Slika 2. Prikaz zaslona

Ovakav način rada vrlo je jednostavan i prikladan. U matematici možete jasno prikazati upotrebu šestara, geometrijskog trokuta, crtanje ravnalom, crtanje grafova i crtanje različitih prikaza. Također možete prikazati različite stranice u radnoj bilježnici i udžbeniku. Osim toga, za sve to potreban vam je samo mobilni telefon koji ima svaki učitelj i stalak koji možete napraviti s malo mašte.

Vi koji radije koristite dijeljenje zaslona računala i radite putem programa računala, preporučujem vam program ActivInspire koji također omogućuje sve ove stvari.

Zaključak je kod mene uvijek internetska igra. To pripremim već unaprijed, ovisno o temi koja se obrađuje. Igrom se također pobrinem da kroz sat vremena postignemo zacrtane ciljeve.

Učenici svoje znanje nesvjesno utvrđuju kroz igru. Osim toga, igru koju smo već napravili možemo koristiti za ponavljanje materijala. Pri kreiranju igre vodimo računa da uključimo što veći broj ciljeva koje smo željeli postići u nastavi.

Postoji mnogo besplatnih aplikacija koje će vam pomoći. Učenicima samo podijelimo poveznicu preko koje oni pristupaju igri. Nekoliko primjera:

  • Kahoot

Besplatna verzija nudi izradu slikovnih kvizova. Učenicima dijelim zaslon. U igru se prijavljuju mobilnim telefonom ili računalom. Na dijeljenom se zaslonu odmah ispisuju imena učenika koji sudjeluju. Igra je zamišljena kao natjecanje na kojem se učenici međusobno natječu u razumijevanju obrađene materije.

  • Wordwall

Aplikacija ima bezbroj mogućih verzija igre. Od pronalaska parova, pronalaženja riječi, umetanja riječi u pravilan okvir, sortiranja po sustavu što pripada zajedno, anagrama, kvizova i još bih mnogo toga mogla nabrojati. U ovoj aplikaciji učenici se natječu sami sa sobom. Moraju riješiti postavljeni zadatak u najkraćem mogućem roku.

  • Padlet

Učenicima podijelimo poveznicu za pristup našoj padlet ploči. Učenici zapisuju ključne riječi koje smo obrađivali na nastavi na padlet ploču. U isto vrijeme sudjeluju svi učenici i svi učenici vide zapise drugih učenika. Zapisi se mogu pisati u obliku misaonog obrasca, stupaca, redova …

Zaključak

Iza nas je već 8 tjedana školovanja na daljinu u drugom valu. Zajedno s prvim valom provodimo školovanje na daljinu već 18 tjedana. Školovanje na daljinu mi je predstavljalo izazov već od početka. Znam da ovaj oblik učenja nije ni usporediv s učenjem u učionici, ali moramo se potruditi da im ova neobična situacija ostane u sjećanju također po lijepim, sretnim događajima kod kojih vrijedi pravilo: „Ako vam život ponudi limune, napravite si limunadu.“

I sama imam dvoje tinejdžera koji se školuju na daljinu. Čini mi se da obrazovanje ide dalje, a mladima najviše nedostaje socijalni aspekt i žale zbog propuštenih dana mladosti koji se više nikada neće vratiti.