Dramske vježbe na daljinu

natalija_sraml

Natalija Šraml

Sažetak

U ovom članku predstavlja se izvedba dramskih vježbi na daljinu kako bi se održali dramski sati, a time i prednosti dramskog odgoja i u vrijeme nastave na daljinu. Pozornost se posvećuje savjetima o izvedbi online dramskih tehnika. Odabrane su vježbe i igre prikladnije za izvođenje na internetskim platformama koje na zanimljiv i inovativan način učenicama pružaju priliku ojačati brojne kompetencije i međusobne odnose i kada nisu u zajedničkom prostoru. Pojedinačne igre također se mogu koristiti tijekom svake nastave kako bi se diversificiralo nastavu i napravilo stanku kojom se povećava motivacija za učenje.

Ključne riječi: dramske vježbe, dramske igre, nastava na daljinu.

1. Uvod

Kazalište i drama obično pretpostavljaju skupni rad i vježbu u zajedničkom prostoru, stoga se za vrijeme nastave na daljinu postavlja pitanje kako ovu dinamiku uvesti u potpuno internetsku nastavu. Nastava na daljinu donosi nove izazove u poučavanju i kao učiteljica dramske skupine pitala sam se kako nastaviti s vježbama što se kod glume, koja zahtijeva promatranje čovjeka, uključenost cijelog tijela i međusobno sudjelovanje svih učenica, činilo skoro nemogućim. Nakon pretraživanja različitih internetskih stranica pronašla sam dramske vježbe koje se mogu koristiti za podučavanje drame na daljinu. Zbog socijalne distance ne moramo vježbati sve dramske tehnike, ali zbog različitih prednosti vrijedno je izvoditi one koje se može. Brojni autori kao rezultat dramskih vježbi navode bolje razumijevanje međuljudskih odnosa, poboljšanje samopouzdanja, komunikacije, javnog nastupa. Učenici će ojačati empatiju, razviti vještine rješavanja problema i ojačati pozitivne osobine koje će im koristiti tijekom života. Također, neke od vježbi mogu se koristiti u bilo kojoj online nastavi.

2. Organizacija dramskog sata

Kada se dramska vježba izvodi u školi, učitelj upotrebljava različite dramske tehnike. Običajno autori navedene sedam različitih tehnika: igre za upoznavanje, vježbe za zagrijavanje, vježbe za tijelo, vježbe za razvoj pažnje/fokusa, govorne vježbe, vježbe disanja i improvizacije (Ahačič, 1969). Svaka skupina vježbi osmišljena je za razvijanje različitih kompetencija. Puno tih dramskih vježbi može se koristiti i na daljinu, posebno sve govorne vježbe za pokretljivost govornih organa, vježbe disanja pa i dosta vježbi za koncentraciju/fokus te vježbi za tijelo za poboljšavanje izražavanja gesti i pokreta pojedinačnog učenika. Tako je izvođeno dosta već poznatih vježbi. Istovremeno je istražena ideja internetske izvedbe nastave drame i korišteno učenje na daljinu za pokušaj nečeg drukčijeg. Sati su izvođeni kao da se odvijaju u školi, svaki tjedan susretali smo se u isto vrijeme, korišten je Microsoft Teams jer se ista internetska platforma koristi za izvođenje svih nastavnih predmeta, ali može se koristiti bilo koju drugu, važno je da se učenici njome znaju služiti. Tijekom nastave učenici trebaju imati uključene kamere i zvučnike, a pogled nastave na pogled galerije, tako da svatko može svakoga vidjeti. Za neke od vježbi je dobro napraviti snimke koje se kasnije može pogledati i komentirati.

3. Dramske vježbe na daljinu

Baka

Jedna je osoba baka – okrene se od kamere. Ostali u grupi udalje se od računala što je dalje moguće. Onda se s drugog kraja sobe pokušaju prišuljati do računala. Međutim, u svakom se trenutku baka može iznenada okrenuti. Ako vidi da se netko kreće, ukazuje na tu osobu i ona se mora vratiti na početak. Nitko se ne smije micati dok ih ona promatra. Tko prvi uspije doći do računala i u chat napisati »Imam te«, pobjednik je i postaje baka. Vježba je dobra za poboljšanje koncentracije i strpljenja.

Brojanje

Jedno od najizazovnijih ograničenja videoaplikacija je uspostaviti kontakt očima. Ova igra zagrijavanja uči učenike kako se usredotočiti i ne razgovarati istovremeno. Skupina mora naizmjenično redoslijedom brojati, svatko kaže jedan broj, ali redoslijed učenika nije određen. Kada dvoje sljedeći broj kažu istovremeno, broji se od početka. Mogu se natjecati do kojeg broja će uspjeti.

Što je drukčije?

Učenici se podijele u parove koje podijelimo u sobe za odmor. Prije toga učitelj upućuje kako u 20 sekundi trebaju što bolje pogledati svog partnera i zapamtiti što više detalja. Nakon isteka tog vremena, prvi učenik isključi kameru i napravi tri promjene na sebi (stavi naočale, napravi nešto s kosom), a zatim drugi treba primijetiti što je drukčije. Potom mijenjaju uloge.

Tko je vođa?

Odaberemo učenika koji će biti »vođa«, najlakše mu je napisati poruku. Skupina mora ponoviti sve što čini vođa – pljeskati, trepnuti, smijati se. Svi pokreti trebaju trajati neko vrijeme i trebaju biti jednostavni. Prije toga jedan se učenik okrenuo od kamere, kad se okreće mora shvatiti tko je vođa. Pogađati može tri puta. Ako pogodi, on je pobjednik i odabire sljedećeg vođu. Ako ne pogodi, pobjednik je vođa i on odabire sljedećeg vođu.

Šta radiš?

Jedan od učenika počinje pokazivati bilo koju aktivnost (četkanje zubi, plesanje, pecanje…). Druga osoba (koja želi) pita ga: »Šta to radiš?« Osoba koja, na primjer, pere zube, odgovara što želi, osim onoga što zaista radi, može reći: »Pecam.« Tad učenik koji je pitao što radi, počinje pokazivati »pecanje« sve dok ga netko ne pita što radi i tako se vježba nastavlja.

Ubojica

Učitelj bira »ubojicu« putem privatne poruke. Svi imaju uključene kamere. Učenik koji je ubojica nekome šalje poruku u koju stavi emotikon WINK. Ta osoba odglumi smrt i isključuje kameru. Tada grupa raspravlja i istražuje tko bi mogao biti ubojica. Igra se nastavlja dok se ne pogodi.

Donesi riječ

Učenici krenu tražiti predmet koji imaju kod kuće poštujući upute učitelja. Učitelj može izmisliti bilo što (donesite nešto crveno, nešto što počinje slovom B, nešto veličine vaše glave i tako dalje). Predmete ne pokazuju. Zatim određeni učenik odabere jednu stvar, stavi je pred kameru, sakrije svoje lice i počne se igrati odabranim predmetom. Drugi učenik izabran je za pripovjedača te opisuje predmet i sve što to radi osim njegovu stvarnu funkciju (banana nije banana nego pištolj i tako dalje).

Taksi

Svi učenici ugase kamere, osim vozača taksija koji se pretvara da vozi automobil i odjednom stane. Tada drugi učenik uključi kameru i unese određenu emociju u taksi (plače, smije se, preplašen je, prehlađen je – učenici sami izmišljaju). Tu emociju moraju preuzeti vozač i kasnije svi putnici. Igra se dok svi ne uđu u automobil.

Zašto kasniš?

Jedan učenik, to će biti osoba koja kasni, ide u sobu za odmor. U međuvremenu drugi učenici odlučuju o razlogu zbog kojeg je zakasnio na posao i tako ga opravdaju šefu (na primjer, tramvaj više nije mogao voziti jer je kondukter ostao bez svijesti, kosa mu je zapela u perilici posuđa …). Svi pa i šef (koji je također jedan od učenika ili učitelj) znaju razlog zašto – ne zna samo onaj tko je stigao kasno, a sada mora to objasniti svom šefu uz pomoć svih ostalih koji mu pomažu pantomimom.

Priča

Učenik započinje pričati priču, a svaka osoba redom dodaje jednu riječ. Obično započinje „Bilo jednom“. Ideja je da misli teku slobodno, dobro je da svakom učeniku damo broj kako bi se znalo čiji je red.

Lopta za energiju

Voditelj stvara energetsku kuglu između ruku, imenuje osobu i baca kuglu kroz kameru. Primatelj je uhvati i promijeni u nešto drugu (mač, snijeg, računalo …) Imenuje sljedeću osobu i dobaci joj. Svaki primatelj treba primiti predmet odnosno njegovu težinu, temperaturu, veličinu i tako dalje.

Čitanje s usana

Učenik će isključiti zvuk i polako blizu kamere izgovoriti kratku rečenicu te u isto vrijeme napraviti neki pokret (rukama, glavom, nešto jednostavno). Ostali će kopirati pokrete i pokušati pogoditi rečenicu koju je izgovorio. Prvi koji pogodi izmisli iduću rečenicu i pokret.

Zaključak

Pomisao na poučavanje drame putem interneta može biti poprilično neodoljiva. Također, može imati neke prednosti, posebno da se iskuša nešto novo. Studenti koji sudjeluju u dramskim vježbama imaju tendenciju postizanja vrijednih osobina jer se ovim vježbama uklanja puno čimbenika koji uzrokuju njihovu socijalnu anksioznost. Također, učenicima se pruža priliku da ostanu u kontaktu i da na daljinu grade međusobne odnose.

Literatura

  1. Ahačič, D. (1969). Mladina na odru, Mladinska knjiga, Ljubljana.
  2. Boal, A. (2009). Igre za glumce i neglumce, Hrvatski centar za dramski odgoj, Zagreb.
  3. Oosthuizen, P., 2020. Help, I am teaching Theatre online! Ten things you should do when teaching Theatre online. Dostupno na: https://www.creativephilipj.com/single-post/2020/03/10/Help-I-am-teaching-DramaTheatre-online-Ten-things-you-should-do-when-teaching-theatre-online [11. 1. 2021.]
  4. Top 10 virtual theater games. Dostopnu na: https://www.theatertemplates.com/blog/top-10-virtual-theatre-games [12. 1. 2021.]