Izazovi digitalne detoksikacije

marina_mirkovic

Marina Mirković

Sažetak

Učenici su tijekom tjedna u kojem obilježavamo Dan sigurnijeg interneta, na nastavi računalstva, putem online radionica analizirali svoju uporabu digitalne tehnologije, čestu uporabu mobitela i interneta te promišljali o pouzdanosti informacija koje otkrivaju u pretraživanju interneta.

Putem edukativnih web stranica i online brošura proučavali su sadržaje o sigurnosti na internetu, sudjelovali u online kvizovima te izrađivali interaktivne radove za svoje razredne kolege.

Kad god su na mreži, učenici riskiraju zbog neprikladnog sadržaja, slučajnog otkrivanja svojih osobnih podataka, preuzimanja sadržaja, dijeljenja datoteka, špijunskog softvera, virusa, i cyber uznemiravanja. Radionice su ih potaknule da nauče više o sigurnosti na mreži.

Svaka osoba u školskoj zajednici ima važnu ulogu u održavanju sigurnosti interneta. Osvješćivanje cyber sigurnosti omogućiti će bolje i sretnije iskustvo školovanja.

Ključni pojmovi: digitalna detoksikacija, ovisnost o internetu, pouzdanost informacija.

Uvod

Dan sigurnijeg interneta međunarodni je događaj koji se održava u veljači svake godine. Promovira sigurniju i odgovorniju uporabu internetske tehnologije kod djece i mladih širom svijeta. Tijekom godina, Dan sigurnijeg interneta postao je važan događaj u Tehničkoj školi u Požegi koja od 2010. godine sudjeluje u nacionalnoj kampanji putem projekta „Sigurnost i zaštita djece na internetu“.

Učenici su tijekom tjedna u kojem obilježavamo Dan sigurnijeg interneta, na nastavi računalstva, putem online radionica analizirali svoju uporabu digitalne tehnologije, promišljali o čestoj uporabi mobitela i interneta kao i pouzdanosti informacija koje otkrivaju u pretraživanju interneta. Putem Google učionice preuzeli su razne sadržaje potrebne za rad, sudjelovali u video susretu putem Google Meeta, a svoje zadaće, odnosno radove predali su nastavnici u sučelju Google učionice.

Digitalna detoksikacija

Digitalni svijet ne poznaje granice i trebamo se svi pridružiti i surađivati s drugima na način koji osigurava bolje digitalno iskustvo za sve nas, a posebno za mlađe korisnike. Ma gdje god da se nalazimo, virtualni svijet je uz nas. Pomoću pametnih telefona, prijenosnih računala, tableta i bežičnog interneta u mogućnosti smo stalno biti virtualno uključeni. Zbog toga je ideja o digitalnoj detoksikaciji sve popularnija.

Digitalna detoksikacija odnosi se na vremensko razdoblje tijekom kojeg se osoba suzdržava od upotrebe elektroničkih uređaja povezanih na internet, poput pametnih telefona i računala. To je prilika za smanjenje stresa i veće usredotočenje na interakciju s drugima. Također može pomoći u prevenciji ovisnosti o digitalnim uređajima.

Odvojiti vrijeme i prostor za redovitu digitalnu detoksikaciju važno je za ljude svih dobnih skupina. Posebno je važna za djecu i tinejdžere. Njihov mozak se još uvijek razvija, stoga su osjetljiviji na negativne učinke tehnologije na tijelo i živčani sustav.

Tinejdžeri provode velik dio svog vremena na internetu koristeći se društvenim mrežama koje ih potiču da se uspoređuju s drugima. Stoga tehnologija ima negativan utjecaj na njihovo samopoštovanje. Jasno je da je ograničenje vremena upotrebe presudno za zaštitu našeg zdravlja. Roditelji su odgovorni za zaštitu svoje djece i tinejdžera od digitalnog preopterećenja. Stoga oni moraju postaviti jasne granice oko upotrebe tehnologije.

Odrasli mogu osjećati unutarnju motivaciju za digitalnim detoksikacijom, dok je to kod djece rijetkost. Žele ostati povezani s prijateljima, zabavljati se uz zaslone svojih digitalnih uređaja. Stoga će trebati više truda i strategije kako bi se djeci pomoglo da se odvoje od digitalnih medija. Digitalna detoksikacija može biti učinkovita za cijelu obitelj. Svi se obvezuju da će ostati isključeni dio vremena, možda jedan dan, nekoliko dana ili tjedan.

Učenici su od nastavnice primili radni list s izazovima digitalne detoksikacije. Nakon rješavanja zadataka, refleksijom su iskazali što im je bio problem u primjeni izazova.

U jednom od zadatka bila je potrebna instalacija aplikacije Moment. Ova zanimljiva aplikacija prati koliko vremena tijekom dana provedete koristeći svoj pametni telefon i upozorava kada prijeđete granicu.

Slika 1Slika 1: Tablica izazova digitalne detoksikacije

Prilog 1. Učenički radni list digitalne detoksikacije

Prilog 2. Komentari učenika o izazovima digitalne detoksikacije

Ovisnost o internetu

Ovisnost o internetu posebno se tiče djece i tinejdžera. Djeci nedostaje znanja i svijesti za pravilno upravljanje upotrebom računala i ne razmišljaju o potencijalnoj šteti i rizicima kojima ih taj stalni pristup internetu može izložiti. Djeca su sve više navikla na dulja vremenska razdoblja s pristupom internetu, pri čemu se odvajaju od okolnog svijeta. Igrajući igre putem interneta često se suočavaju s pritiskom vršnjaka da igraju dulje vrijeme kako bi podržali grupu s kojom se igraju ili usavršili svoje vještine igre. Ovaj nedostatak određivanja vremenskih granica može djecu učiniti ranjivima i utjecati na razvoj ovisnosti o video igrama. To također može ometati razvoj zdravih društvenih odnosa i dovesti do izolacije. Djeci i tinejdžerima savjetuje se da ne koriste pristup zaslonima uređaja više od dva sata dnevno.

Ovisnost o internetu može imati pogubne učinke na pojedince, obitelji, a posebno na djecu i tinejdžere. Pomoć može biti izazovna, ali uvelike promijeniti kvalitetu života.

Putem online upitnika učenici su sudjelovali u anketi o ovisnosti o internetu.

Prilog 3. Rezultati ankete ovisnosti o internetu

Sigurnost na internetu

Učenici prvih razreda proučavali su, putem raznih online brošura i priručnika, o sigurnosti na internetu te izrađivali interaktivne zadatke za svoje razredne kolege. Slijede poveznice na neke od njih:

https://wordwall.net/hr/resource/11236775
https://wordwall.net/hr/resource/10846178/informatika/sigurnost-na-internetu
https://wordwall.net/play/10864/744/217
https://wordwall.net/play/10860/447/635

Slika 2Slika 3
Slika 2. Interaktivni zadaci – radovi učenika (kviz)     Slika 3. Interaktivni zadaci – radovi učenika (spoji pojam i opis)

Na Dan sigurnijeg interneta 9. veljače 2021. godine pojedini učenici sudjelovali su u Potrazi za boljim i sigurnijim internetom, sa zanimljivim interaktivnim zadacima, koje je pripremila organizacija Suradnici u učenju te u Online kvizu u organizaciji Centra za sigurniji internet.

Lažne vijesti i dezinformacije na internetu

Internet nudi mnoštvo prekrasnih i nevjerojatno korisnih informacija za nas u svakodnevnom životu. Međutim, neke od njih su nekvalitetne i zastarjele. Kada se povežemo na internet, moguće je naići na informacije koje su namjerno neistinite i obmanjujuće. To se može odnositi na informacije koje možemo čitati i slike koje možemo vidjeti. Lažne vijesti su neistinite informacije predstavljene kao vijesti. Njihova je svrha često naštetiti ugledu pojedine osobe. Rizik je vjerovati u ono što nam se govori i negativno utječe na naš izbor, postupke, osjećaje i ponašanje. Učenicima je postavljen zadatak o njihovom odnosu prema lažnim vijestima i dezinformacijama na internetu.

Učenici drugih razreda su uz pomoć brojnih brošura i priručnika proučavali mogu li prepoznati je li nešto činjenica ili mišljenje, kako objasniti što su lažne vijesti i njihovi učinci. Proučavali su kako možemo provjeriti jesu li mrežne informacije pouzdane ili ne, saznali strategije koje im mogu pomoći da donose sigurne odluke te razmišljali kako mogu pomoći u zaustavljanju širenja lažnih vijesti.

Na kraju su rješavali interaktivne zadatke na engleskom jeziku [7].

Prilog 4. Interactive PDF – Safer Internet Day 2021 [7]

Prilog 5. Misinformation Online [7]

Zaključak

Nitko ne poriče da digitalni uređaji imaju svoje prednosti. Mogu poboljšati učinkovitost, praktičnost i komunikaciju. Međutim, sve vrijeme provedeno na internetu znači da imamo manje vremena za provedbu stvarnih aktivnosti koje su nam drage u realnom svijetu. Štoviše, imamo manje vremena za susrete s ljudima koje volimo.

Kada se povežemo na internet, svi imamo zajedničku odgovornost za donošenje odluka i poduzimanje radnji koje bi mogle pomoći u zaustavljanju širenja lažnih vijesti i dezinformacija. Vjerujem da će učenici primijeniti ono što su naučili i ubuduće drugačije reagirati kada pristupe internetu.

Literatura

  1. Nacionalni CERT, https://www.cert.hr/
  2. Suradnici u učenju, https://ucitelji.hr/
  3. Centar za sigurniji Internet, https://csi.hr/
  4. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), https://www.hakom.hr
  5. Medijska pismenostabeceda za 21. stoljeće, https://www.medijskapismenost.hr/
  6. Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, https://djecamedija.org/clanci/
  7. Twinkl, https://www.twinkl.hr/
  8. Aplikacija Moment, https://moment.io/