STEAM i snalaženje u prostoru

marlena_bogdanovic

Marlena Bogdanović

Prema Kurikulumu Priroda i društvo interdisciplinaran je nastavni predmet koji integrira znanstvene spoznaje prirodoslovnoga, društveno-humanističkoga i tehničko-informatičkoga područja. Likovna je kultura nastavni predmet čiji se sadržaji uspješno mogu povezati sa nizom tematskih cjelina kroz osmišljavanje projekata, interdisciplinarni pristup i međupredmetno povezivanje, a sve to učenicima omogućuje upoznavanje likovne i vizualne kulture te umjetnosti u njihovoj cjelovitosti i različitim aspektima života.

Stoga smo u 3. razredu OŠ Tučepi organizirali integrirane sate Prirode i društva i Likovne kulture kako bismo ostvarili ishode koji uključuju snalaženje u prostoru prema glavnim i sporednim stranama svijeta, te interpretaciju sadržaja likovnim izražavanjem. Proveli smo aktivnost izrade vlastitog ornament – kompasa!

Najprije smo se upoznali sa glavnim i sporednim stranama svijeta na hrvatskom i engleskom jeziku. Zatislika 1m smo proučili i isprobali različite vrste kompasa: „fizičke“ – u kućištima raznih oblika i boja (Slika 1), te one digitalne – aplikacije koje se mogu instalirati na pametni telefon ili tablet. U udžbeniku smo pronašli uputu kako takvu aplikaciju možemo instalirati na vlastiti uređaj.

Prodiskutirali smo ovu uputu. Prisjećajući se svega što smo do sada u školi naučili o sigurnom i odgovornom korištenju tehnologije odustali smo od te ideje iz više razloga:

– instaliranje ovakvih aplikacija zahtjeva spajanje uređaja naših učenika na Internet, uključivanje lokacije i GPSa, a sve to predstavlja sigurnosni rizik za učenike od 8 – 9 godina;

– metodom pokušaja i pogrešaka smo zaključili kako tableti koje koristimo u školi nemaju ugrađen magnetometar koji je neophodan za funkcioniranje ovakvih aplikacija.

Stoga smo odlučili iskoristiti micro:bit mikroračunala kojih u našoj Veseloj učionici imamo u velikom broju. Zahvaljujući uputama na IRIMovom portalu Izradi! (https://izradi.croatianmakers.hr) brzo smo izradili programe, te smo ih malo prilagodili kako bismo dobili micro:bit kompase na hrvatskom i engleskom jeziku (Slike 2 i 3). Za programiranje smo se koristili Microsoftovom open source platformom na https://makecode.microbit.org. Koristili smo se Block Editorovim raznobojnim blokovima za programiranje što je našim učenicima bio „poznat teren“ jer već treću godinu sudjeluju u radu izvannastavne aktivnosti Mali informatičari i od prvog se razreda svakodnevno u nastavi koriste 1:1 Android tabletnim uređajima. Gotove programe smo u par klikova prebacili na micro:bitove te odmah prešli na isprobavanje micro:bit kompasa po učionici.

slika 2slika 3

Zatim smo se poigrali magnetizmom. Učenici su naučili kako je glavni dio svakog „fizičkog“ kompasa magnetna igla te smo odlučili izraditi vlastite magnetne igre magnetizirajući pribadače za pano magnetićima za ploču. Kako bi koji učenik uspio svojom namagnetiziranom pribadačom privući drugu pribadaču – razredom bi se prolomio uzvik oduševljenja! Tu je proces slika 4izrade vlastitog kompasa malo zastao jer su učenici morali provjeriti što njihove namagnetizirane igle sve mogu privući u učionici i kako magnetna igla u kompasu reagira na približavanje drugog magneta odn. nekog drugog metalnog predmeta (slika 4). Nakon istraživanja i zaključivanja o magnetnim svojstvima predmeta u učionici dali smo se u nastavak izrade vlastitih kompasa. Učenici su svoje magnetne igle provukli kroz komadić pluta kako bi plivale u čaši vode i pokazivale smjer sjever – jug.

Nedostajalo nam je malo umjetničkog (Art) daška u svom tom STEMu! Stoga slika 5smo se odlučili na umjetničku izradu magnetske ruže. Na papiru smo strukturnim crtama i točkama, pazeći na simetriju, pokušali izraditi jedinstvene ornament – magnetske ruže na kojima smo istaknuli glavne strane svijeta, a u sredinu ruže postavili smo čašu sa našom magnetnom iglom (slika 5).

Veselju nije bilo kraja! Učenici su bili oduševljeni! Ponijeli su svoje uratke kućama i još iznijeli ideje od čega bi sve kod kuće mogli napraviti magnetne igle (iglice za šivanje) i čime bi ih mogli magnetizirati (magnetićima koje imaju kao ukrase na hladnjacima). Sigurna sam kako su se cijeli vikend u mnogim tučepskim domovima izrađivali kojekakvi kompasi i uživalo u novim otkrićima koje pruža STEAM.

Još se jednom tako pokazalo kako poticanjem prirodne radoznalosti, želje za učenjem i otkrivanjem svijeta oko sebe, učenici razvijaju zanimanje za prirodne i društvene pojave i odnose, usvajaju ključna znanja i koncepte navedenih područja te razvijaju vještine i stavove za promišljen, aktivan i odgovoran osobni doprinos zajednici te se na taj način učenici uvode u svijet istraživanja i spoznavanja prirode na njima zanimljiv i uzbudljiv način.