Značenje vrtlarstva i ljekovitog bilja

Fabijana Štih

Sažetak

Učenike u školi ne samo obrazujemo nego i školujemo da se osjećaju odgovornim za okolinu i da razvijaju zdrav način života. Sve to možemo im ponuditi učenjem vani; školskim vrtom i istraživanjem bliže okoline.

Ključne riječi: iskustveno učenje, vrtlarstvo, ljekovito bilje

Uvod

Učenici u školi najradije stjecaju znanje na temelju iskustva i istraživanjem u prirodi. Zbog toga je moja želja bila da bi bili učenici u procesu učenja što više aktivni i ne samo pasivni promatrači. Fiksne ciljeve učenja postigli smo postavljanjem visoke uzdignute gredice i nastavom u prirodi. Učenici su tako stekli nova znanja i vještine, koje su bitne za učinkovit održiv razvoj.

Uključivanje nekih ekoloških djelatnosti u smislu Ekoškole i Zdrave škole

Naša škola uključena je u programe Ekoškole i zdrave škole, koje su škole za život. Učenici bi mogli znanje koje stiču u školi upotrijebiti i u svakodnevnom životu. Za to je potrebno učenje vani, sa što više iskustva putem različitih osjetila, koje može učenicima ponuditi beskrajne mogućnosti za istraživanje.

Nastala je zamisao, da bi iza škole iz otpadnih paleta sastavili visoku uzdignutu gredicu, gdje bi posijali nekoliko biljki. Na jesen smo se upoznali s poSlika 1. Rezanje granastupkom pripreme visoke uzdignute gredice. Okvir gredice smo pomoću domara postavili na sunčano mjesto. U okviru projekta Simbioza pokreta u školu smo pozvali stare roditelje i zajedno s njima oSlika 2. Slaganje lišćatišli na šetnju u prirodu. Ubrali smo grane drveća i grmlja te suho lišće. Na kraju smo najprije na dno gredice stavili razne grane.

Slika 1. Rezanje grana

Zatim smo nasuli lišće te ga malo stisnSlika 3. Slaganje piljevine, koreuli.

Slika 2. Slaganje lišća

Dodali smo sloj kore i močvarnu zemlju, miješanu sa piljevinom.

SlikaSlika 4. Konačna priprema gredice 3. Slaganje piljevine, kore

Gredicu smo tijekom zime pustili odmarati, a u proljeće smo u nju nasuli još kvalitetnu zemlju s vrta i tako je bila pripremljena za sjetvu.

Slika 4. Konačna priprema gredice

Slika 5. SjetvaS učenicima smo tijekom sjetve upoznali različite sjemenke i upoznali se sa ugodnim i neugodnim susjednim kulturama. Odlučili smo, da za početak posijemo salatu i pored nje rotkvicu, jer salata ugodno utječe na razvoj rotkvice i štiti je od bolesti i štetočinom. Ove dvije vrste povrća relativno brzo naraste i učenici ih vole jesti.

Slika 5. Sjetva

Ali pošto naša visoka gredica nije jako velika, dobili smo dva otpadna lonca za bilje i u njih posijali bilje koje volimo kušati ili je primjereno za čaj.

Slika 6. Izrada bombica od sjemenkiUčenicima sam željela prikazati i problematiku ugroženosti pčela. Pčele su glavni oprašivači, zato njihova degradacija vodi u propast prirodnog okoliša i manje hrane. Da bi pomogli pčelama s učenicima smo napravili bombice od sjemenki.

Slika 6. Izrada bombica od sjemenki

U kuglice od gline smo sakrili medeno bilje i pričekali da se glina osuši. Kasnije smo otišli u prirodu i bacili ih na više nedostupnih kutova. Time smo pčelama omogućili nešto više paše.

Slika 7. Mladi vršci smreke sa šećeromVani su se učenici upoznali time, kako je priroda velikodušna i kako ju je bitno poštovati. Učenici su upoznali ljekovit učinak mladih vršaka smreke, bazge i koprive. U čašu su po slojevima slagali vrške smreke i šećer.

Slika 7. Mladi vršci smreke sa šećerom

Čašu smo za 40 dana postavili na policu prozora s najviše sunca. Nastao je sirup kojim smo si ublažili probleme od kašlja i grlobolje.

Ubirali smo i cvjetove od bazge. Cvjetovi bazge čiste organizam, pomažu kod kašlja, gripe, zbijanja groznice, upale pluća, prehlade i astme. U školi smo skuhali čaj koji je bio još ukusniji, jer su učenici bili ponosni da su uspjeli čaj pripremiti sami. Upoznali su i zSlika 8. Gnojenje koprivomnačenje kopriva, koje među ostalim sadrže puno vitamina C i čiste tijelo. Iz kopriva smo napravili i prirodno gnojivo od koprive za povrće odnosno za uklanjanje uši u školskoj gredici.

Učenici su nestrpljivo čekali, kada će povrće dosta narasti kako bi ga mogli isprobati. U međuvremenu su marljivo plijevili i zalijevali gnojivom od koprive.

Slika 8. Gnojenje koprivom

Konačno je bilo vrijeme, kada je povrće dovoljno naraslo da smo ga mogli pojesti. Rotkvica je bila divno sočna, salatu smo jeli uz riblji namaz.

Slika 9. Čupanje rotkviceSlika 10. Berba salate
Slika 9. Čupanje rotkvice             Slika 10. Berba salate

Zaključak

Učenici su uz iskustveno učenje izvan učionice saznavali da smo svi odgovorni za blagostanje na Zemlji. Aktivni su bili mislima i osjećajima i uključeni u istinsku životnu okolinu. Učenje je bilo prijatno i zbog toga učinkovitije i zabavnije. Učenici su dobili osjećaj da mogu preuzeti inicijativu i svoje ideje promijeniti u rad.

Slika 11. Visoka uzdignuta gredica i lonac s biljem

Literatura

  1. Saan, A.: Moja velika knjiga o vrtnarjenju. Tržič: Učila, 2011.
  2. https://www.vrtnarava.si/zelenjavni-vrt/pridelava-zelenjave/visoke-grede, pribavljeno: 5. 7. 2019
  3. https://www.slonep.net/vrt-in-okolica/zelenjava/vodic/pregled-ugodnih-in-neugodnih-sosednjih-vrst, pribavljeno: 8. 7. 2019
  4. https://ekosola.si/predstavitev-ekosole/, pribavljeno: 9. 7. 2019
  5. http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/os/prenovljeni_UN/UN_spoznavanje_okolja_pop.pdf, pribavljeno: 9. 7. 2019

O autoru Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake, pišu ga učitelji i nastavnici.
Ovaj unos je objavljen u Projekti i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.