Sky fliers

davorka_nekic

Davorka Nekić

Dvojezični scenarij i crtić za djecu (i sve one koji se tako osjećaju)

Foto 1 - Sky fliers

Zvuk školskoga zvona označava kraj još jedne nastavne godine. Gotovo je! Napokon! Ali, ne i za 8. razred. Zacijelo se pitate zašto. Dopustite da vam ispričam priču o osmašima i njihovim ‘nebeskim letačima’.

Početkom nastavne godine osmaši su zajedno s učiteljicom Engleskoga jezika Davorkom Nekić odlučili napraviti crtić. Bilo su svjesni da je to podosta ambiciozno i da uključuje veliki trud i rad Ali, bili su spremni zaroniti u svijet crtića. Mislili su ako to može Disney, pa valjda to mogu i oni.

Možda se neki od vas mogu prisjetiti slikovnice Đuro the Seagull Foto 2 -Đuro the seagullkoju je napisala Vanja Vučinić, prošlogodišnja osmašica iz PŠ Nikole Tesle u Moravicama. Pa… ovogodišnji su osmaši odlučili napraviti kratki crtić temeljen na toj slikovnici.

Kao i svaki, tako je i njihov početak bilo pomalo krivudav. Prvo su se morali sastati i zapisati svakojake ideje koje su im padale na pamet, a potom iz te kreativne gomile ideja izabrati onu, njima najbolju na kojoj će temeljiti svoj crtić. Tijekom te oluje ideja, čitali su slikovnicu…i čitali…i čitali…dok napokon nisu došli do priče za koju su se svi složili da je najbolja za njihov crtani uradak.

Time je okončana prva faza. Druga je značila pisanje scenarija na svom materinskom jeziku pa su se brzo bacili na posao. Scenarij je bio gotov u svega nekoliko dana. Učiteljica EJ koja je ujedno bila i jedan od mentora na tom projektu je pregledala njihov scenarij te jedva išta prepravila.

Nakon te faze su se samostalno podijelili u grupe od kojih je svaka dobila drugi zadatak ne bi na taj način biti efikasniji i naravno, brži. Izvrsno odigrano!

Treća faza je uključivala prijevod scenarija na engleski jezik što je predstavljalo izazov,a u pojedinim se segmentima pokazalo poprilično zeznutim. Naime, dok su neke dijelove preveli s lakoćom, neki su im predstavljali problem, jer su, koristeći online rječnike, naišli na desetke različitih riječi koje odgovaraju hrvatskoj riječi koju su u tom trenutku pokušavali prevesti. I sad… koja je prava?! Kao što je poznato, prevođenje nije nimalo lako… i oni su to saznali na svoj način. Imali su uspona i padova tijekom prevođenja, ali uspjeli su iznaći odličan prijevod u kojem im je učiteljica EJ morala prepraviti svega 3 do 4 riječi. Odličan posao, osmaši!

Dok je jedna grupa vrijedno radila na prijevodu, druga se bavila ilustracijama koje su Foto 3 - Lucanedostajale. Uzete su originalne ilustracije iz slikovnice, djelo Valentine Alinčić i Roberte Vučinić, ali morali su nadomjestiti one koje su im falile, pa su tako morali ilustrirati ženku galeba koja se pojavljuje u crtiću. I tako je Luca rođena! Bilo je tu više pokušaja, ali na kraju su se svi složili da Luca izgleda točno onako kako su je i zamišljali. Luca je zakon, nema što!

Sljedeća je grupa izrađivala scene odnosno kadrove te u njih umetala ilustracije pri čemu su morali biti jako oprezni, jer su scene trebale biti što sličnije onima iz scenarija. Također su morali umetnuti i neke dodatke u same ilustracije, kao primjerice zavoj na Lucinom ozlijeđenom krilu. Koristili su i programe za obradu fotografija na svojim mobilnim uređajima. Uz dopuštenje učiteljice, naravno!

U to su vrijeme dvojica učenika radila na uvodnoj i završnoj špici, jer svaki je crić mora imati. Ako vrijedi išta, kažu osmaši!

Treća faza je zaista bila zahtjevna, ali iz nje su i štošta naučili. Pa je vrijedilo svog truda i rada.

Sljedeća je faza uključivala snimanje glasova. Prije samoga snimanja, učenici su se morali pripremiti ne bi li što bolje, jasnije i razgovjetnije pročitali svoje uloge. Glasove su snimali kao pravi pravcati profesionalci – koristeći slušalice, mikrofon i program Audacity. Snimali su, rezali, kopirali, lijepili, izvozili, ujednačavali….

Foto 4 -Snimanje glasova

U petoj fazi su ubacivali svoje glasovne snimke u sam crtić i to su radili nevjerojatnom brzinom. Posljednje su dodavali poneke efekte te su zapravo ‘ispolirali’ taj svoj animirani ‘dragulj’.

Sam crtić su radili u programu Movie Maker te su pritom, neovisno o mentoriranju učiteljica, morali pročitati mnošto tutoriala kako se što radi unutar tog programa ne bi li uspješno spojili sve scene kako treba.

I za kraj je uslijedila jedna slatka nagrada u vidu čokoladne torte za sav njihov trud prilikom rada na crtiću. Torta je bila na naslovnicu njihovoga scenarija, a bila je poklon njihovih mentorica iz Engleskog jezika i Informatike.

Foto 5 -Sky fliers torta

Informatički dio projekta je zasluga učiteljice Informatike Anamarije Diklić dok je cijeli projekt izvrstan primjer integriranoga nastavnog procesa u kojem su EJ I Informatika usko surađivali i isprepletali se ne bi nastao dvojezični crtić Sky fliers.

Foto 6 -Pozivnica na promociju

Crtić Sky fliers je službeno predstavljen 26. lipnja 2019. u 15 sati u holu nama susjedne Željezničke tehničke škole. Vjerujem da će taj datum osmaši pamtiti još dugo vremena. Mnogi su došli iskazati im potporu i pokazati im koliko su ponosni na njih i njihov crtić. Bilo je ondje učenika naše škole, sadašnjih i bivših, učitelja i učiteljica, roditelja i članova obitelji kao i mještana koji se uvijek rado odazovu na događaje ovakvoga tipa. Nakon uvodnih riječi ravnatelja Antona Burića, cijeli je događaj moderirala učiteljica Davorka Nekić dok je učiteljica Anamarija Diklić bila zadužena za sam crtić odnosno da tehnika ne zakaže. Ali, glavne zvijezde, oni koji su govorili o crtiću i svim njegovim fazama izrade bili su upravo učenici 8.razreda: David Ćelam, Ivan Dokmanović, Ema Konjević, Ema Lešnjaković, Luka Majetić, Stefan Nikšić, Teodor Ninković, Filip Šterle, Sretan Vučinić i Damian Vučković.

Foto 7-1-Sky fliers promocijaFoto 7-2-Sky fliers promocija

Uz crtić, bilo je ondje i još nekoliko neizostavnih dodataka kao što su tiskane knjižice Sky fliers sa scenarijom i na HJ i na EJ tiskane od strane Demago d.o.o. iz Maribora, Slovenija, Sky fliers bedževi koje nam je izradio Što čitaš? iz Zagreba te male Sky fliers čokolade kojima nam je promociju zasladio ‘T.B.M.-93’ d.o.o. iz Zagreba. Bilo je to sve što je bilo potrebno za veliko finale kojim su osmaši zaokružili svojih 8 godina osnovne škole i njihov način da toj istoj školi kažu ‘Zbogom!’.

Foto 8 - Dodatci

Dragi osmaši, divna ste generacija i pamtit će vas po Sky fliers te iznimnom trudu i entuzijazmu koje ste uložili u pretvaranje toga crtanoga sna u stvarnost. Hvala vam i neka vas sreća prati u daljnjem školovanju! Ili kako bi rekao Olaf: Zbog nekih se ljudi vrijedi rastopiti!

Foto 9 -Osmi razred u opuštenom izdanju