Međunarodna razmjena bookmarkera

urska_HV

Urška Hlupič Voda

Među međunarodnim aktivnostima u školskim knjižnicama povećava se broj razmjene bookmarkera (knjižnih oznaka). U ovom je tekstu predstavljen primjer takvog sudjelovanja.

Međunarodna udruga školskih knjižničara International Association of School Librarianship (IASL) svake godine poziva školske knjižničare širom svijeta na proslavu i promicanje knjižnica u mjesecu listopadu.

Tema u 2018. godini bila je “Zašto volim svoju školsku knjižnicu” i temelji se na temi IASL-e “Inovacije, informacije i utjecaj školskih knjižnica”. Na njihovim stranicama mogu se naći razni projekti. Prvi je “Projekt razmjene knjižnih oznaka”. To je projekt u kojem se školske knjižnice iz različitih dijelova svijeta povezuju, izrađuju knjižne oznake i razmjenjuju ih. Svrha projekta je potaknuti čitanje knjiga među učenicima.

Školski knjižničari sudjeluju u nastavi, razvijaju strategije učenja, razvijanju različitih vrsta pismenosti, kritičkog mišljenja i drugih kompetencija koje su neophodne za rad u današnjem društvu (Bajda, 2018.).

Tijek registracije za razmjenu

Sudjelovanje u projektu razmjene knjižnih oznaka je jednostavno.

Na stranici IASL-a pronalazimo Mjesec međunarodne školske knjižnice (ISLM). Postoje dvije vrste razmjena: razmjena poštom i digitalna razmjena. Registrirati se možemo u kolovozu i rujnu u kategoriji do 12 godina i u kategoriji starijih od 12 godina. Klikom na link otvara se Excel tablica u koju unosimo podatke o našoj školi, broju i dobi učenika koji su sudjelovali, te naš kontakt. Godine 2018. registracija je zatvorena 13. listopada. Nakon tog datuma možemo u tablici vidjeti koji nam je redni broj dodijeljen te saznati koja je škola navedena pod tim brojem. U tablici je vidljiv naziv škole, mjesto i zemlja u kojoj se škola nalazi, broj učenika koji sudjeluju te adresu e-pošte koordinatora.

Ako želimo, možemo kontaktirati koordinatora i poslati mu informacije ili slike o našoj školi. Također možemo poslati bookmarkere naših učenika na njihovu adresu klasičnom poštom.

Izrada bookmarkera

U Osnovnoj školi Mladika u listopadu smo u okviru knjižničnog obrazovanja odlučili u 6. razredu izraditi bookmarkere. Poziv na sudjelovanje dobili su i učenici koji pohađaju umjetničku sekciju.

TraženjeUčenici 6. razreda su na nastavi slovenskog jezika poučeni o načinu pisanju uputa za rad. Zatim su dobili upute za izradu bookmarkera, koje su djelomično morali i sami nadopuniti. Knjige s fotografijama kurenta čekale su ih u školskoj knjižnici. Učenici su morali izraditi bookmarker u obliku naše etnografske maske kurenta.

Slika 1. Traženje fotografija u literaturi

Učenici su prvo iz malo tvrđeg papira prema uputama izrezali bookmarker. Zatim su nacrtali masku kurenta, od glave do nogu. Pritom su si pomogli sa slikama u knjigama o etnografskim maskama. S pastelnim bojicama nacrtali su kurenta sa svim njegovim priborom. Kurent ima masku na glavi,  nosi kaput od ovčje kože. U ruci ima štap, a na struku je kravlje zvono. Prema narodnoj tradiciji, završit će zimu i zazvati proljeće.

Slika kurenta može se dodatno obrezati, kako bi se dobila flekBookmarkerisibilnija figura.
Kako ne bismo uklonili pastelnu boju, proizvode na kraju poprskamo zaštitnim sprejem. Na stražnju stranu bookmarkera učenici su napisali svoje ime i naziv škole. Tako su bookmarkeri bili spremni za plastificiranje.

Slika 2. Produkti učenika prije plastificiranja

Nakon što smo dobili plastificirane bookmarkere, morali smo ih ponovno obrezati. Spakirali smo ih u omotnicu, u koju smo također priložili kratki tekst na temu naše Bookmarkeri_Francuskietnografske maske i naše pozdrave.

S entuzijazmom smo poslali omotnicu u Francusku i čekali pakete bookmarkera iz Francuske, koji su ubrzo stigli.

Slika 3. Knjižne oznake iz Francuske

Zaključak

Uz to što su učenici učili pisati radne instrukcije i koristili ih u praksi, koristeći književnu građu, bili su izuzetno obradovani klasičnim poštanskim pošiljkama iz Francuske.
Bookmarkere iz Francuske smo nasumičnim odabirom podijelili među učenicima. Bilo nam je drago što smo tako dobili nova iskustva.

Kako knjigu i radost čitanja približiti mladim čitateljima pitanje je i izazov kojeg u knjižnicama uvijek iznova ponavljamo. To možemo učiniti i uz pomoć školske knjižnice – one predstavljaju prostor za međupredmetnu integraciju i ključne elemente cjeloživotnog učenja. Važnost školskih knjižnica može se naglasiti promocijom u listopadu, kada slavimo međunarodni mjesec školskih knjižnica.

Literatura

  1. Bajd, U. (2018). Mednarodni mesec šolskih knjižnic in mednarodna izmenjava knjižnih kazalk. Šolska knjižnica, letnik 27, št. 1-2, str. 19-20.
  2. IASL (b. d.). International School Library Month. Pridobljeno na: https://iasl-online.org/advocacy/islm/index.html