Izvještaj s 1. međunarodnog sastanka Erasmus+ KA2

“Make a smart choice” projekta Srednja škola Mate Blažine Labin, 19.11. – 23.11.2018.

sandra_juran

Sandra Juran

baner

Od 19.11. do 23.11.2018. učenici Srednje škole Mate Blažine Labin – Anđelika Licul, Elena Miletić, Rea Žigant, Anamaria Šumberac, Leonarda Gianninni, Chiara Golja, Paola Franković, Vanesa Aničić, Ana Mežnarić, Anika Budanko, Natali Juretić, Stefani Ilić, Kb91268bdaaterina Zulijani, Dora Milevoj, Ana Elena Zustović, Nika Janko, Maria Carmen Belušić Gonzalez, Antonia Turković, Irina Zupičić, Karlo Frankola, Teo Rocco, Filippo Bubić i Mateo Dobrić su s nastavnicama Laurom Kokot i Sandrom Juran sudjelovali na prvoj, od ukupno četiri mobilnosti u sklopu međunarodnog projekta Erasmus+ KA2 “Make a smart choice” na kojem još sudjeluju škole iz Italije, Grčke i Turske. Nositelj projekta je Srednja škola ITIS “S. Cannizzaro”, Catania iz Italije koju je predstavljalo devetero učenika i četiri profesora. Školu iz Peiraiasa, Grčke “1 epal Peiraia“ predstavljalo je osmero učenika i dva profesora, te Sehit Polis Edip Zengin Anadolu Lisesi iz Darice u Turskoj koju je zastupalo sedmero učenika i tri profesora.

Ciljevi ovog zanimljivog dvogodišnjeg projekta bit će stjecanje osnovnih vještina i kompetencija potrebnih za povećanje zapošljivosti učenika, davanje smjernica u izboru njihovog budućeg zanimanja, kao i poboljšavanje jezičnih i IKT kompetencija.

Susret je otvorio ravnatelj škole Čedomir Ružić koji je predstavio resurse naše škole i projekte na kojima rade učenici i nastavnici. Pritom je simultano prevodila prof. Karla Golja Milevoj koja uz prof. Anom Paliska čini nastavnički tim naše škole. Zatim je uslijedilo izlaganje timova škola u vidu prezentacija učenika uključenih u projekt, te video uradaka kojima su učenici predstavljali svoje škole i gradove iz kojih dolaze. Vrlo su simpatična bila izlaganja učenika o tome kako oni vide našu Hrvatsku, a koja im je prepoznatljiva po prirodnim ljepotama, psu dalmatincu, kravati i naravno, po nogometu i izvrsnom plasmanu na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Rusiji.

U nastavku je odrađena evaluacija pristiglih loga (svaka je zemlja predstavila dva loga), a u IMG_3205tom je natjecanju pobjednički bio hrvatski logo koji je izradila učenica Rea Žigant. On je sada službeni logo projekta koji će biti sljedeće dvije godine na svim dokumentima i radovima učenika. Uslijedio je posjet ugostiteljskom praktikumu i školskoj radionici gdje se održava praktična nastava iz elektrotehnike i strojarstva pod stručnim vodstvom prof. Elvisa Miletića.

Ručak su za sve sudionike pripremili učenici Srednje škole Mate Blažine koji se obrazuju za kuhare, pod stručnim vodstvom nastavnika Dorijana Mohorovića, a u posluživanju su sudjelovali učenici, budući konobari, vođeni nastavnikom Neviom Gašparinijem.

Nakon toga uslijedio je odlazak u Stari grad i posjet Gradskom muzeju koji je vodio kustos Vedran Kos, a potom i posjet prostorima Art gastro galerije Negri, gospodina Williama Negrija, priznatog proizvođača maslinovog ulja, koje je dobilo markicu zemljopisne oznake izvornosti.

U prostorima Gradske vijećnice sve sudionike projekta primila je gospođa Vesna Blažina Hatić, koordinatorica projekta Labin Zdravi grad koja je govorila o raznim sadržajima i projektima kojima grad Labin nastoji poboljšati kvalitetu života svojim stanovnicima, kako starije, tako i mlađe dobne skupine. Učenica Elena Miletić predstavila je uspješan rad Gradskog vijeća mladih, a Teo Rocco dao uvodno izlaganje o izradi prezentacija kao obliku javnog nastupa. U suradnji s Udrugom Alfa Albona provedena je i radionica o javnom nastupu u prostorima Gradske vijećnice pod vodstvom volonterke udruge Renate Kiršić. Radionicu je osmislila dugogodišnja članica udruge Ana Tavić.

Utorak, 20.11. bio je predviđen za posjet jednoj od najvećih IT tvrtki u Hrvatskoj, Infobipu reviews2iz Vodnjana, gdje je učesnike projekta primila gospođa Monika Ivanović. Organizirala je interaktivno predavanje o tvrtki Infobip, njihovim zaposlenicima, načinu na koji targetiraju top talente te suradnji s lokalnom zajednicom i IT tvrtkama u okruženju. Nakon predavanja uslijedio je razgled njihovog Pangea kampusa u sklopu tvrtke, tako da su učenici i nastavnici mogli bolje upoznati suvremeni IT kampus. Nakon posjete Infobipu organiziran je razgled Pule i njezinih kulturnih znamenitosti koje su oduševile sve sudionike Projekta.

U srijedu je odrađen posjet Rockwoolu iz Potpićna, gdje su gospođe Nives Vogrinec, Nensi Runko i Smiljana Hrvatin upoznale sve prisutne s proizvodnjom kamene vune, zapošljavanjem i stipendiranjem mladih (program stipendiranja “Je li plava boja vaše latice?”), te suradnjom s lokalnom zajednicom. Nakon predavanja uslijedio je razgled pogona i proizvodnje kamene vune.

Nakon Rockwoola organiziran je obilazak jednom od obiteljskih gospodarstava koja njeguju tradicijska zanimanja, a domaćin nam je bio gospodin Goran Baćac, vrhunski enolog iz Kukurini. Sadržajan dan završen je posjetom Rovinju i razgledom njegovih kulturnih znamenitosti.

U četvrtak ujutro, 22.11. učenici su u srednjoj školi, radeći u međunarodnim skupinama koristili vještine timskog rada na izradi e-brošure “Kako pronaći posao?” pod struSlika1čnim vodstvom gospođe Renate Kiršić iz Udruge Alfa Albona. Nakon toga sudionici projekta posjetili su pitoreskno Gračišće i obišli obrt “Antica” kraj Pazina koji se bavi proizvodnjom kolača i torti. Nakon objašnjenja proizvodnog procesa i degustacije domaćih kolača, učesnici projekta dobili su na dar prekrasnu tortu sa sloganom našeg projekta.

Posljednji radni dan, petak, protekao je svečanim zatvaranjem projektnog sastanka, dogovorom za glavne smjernice sljedećeg susreta u Turskoj (31.3. – 6.4.2019.) i evaluacijom svih članova timova. Učesnici projekta dobili su certifikate o prisustvovanju ovoj mobilnosti, a voditelji timova lijepe poklone Likovne grupe naše škole koja ih je izradila pod vodstvom profesorice Alide Blašković Koroljević. Valja naglasiti da su projekt “Make a smart choice” podržale i članice tima MilleniDREAM- Lara Hamer, Antonia Obrvan i Bruna Tomšić, inače učesnice konferencije Clinton Global Initiative u Chicagu. One su, samo za ovu mobilnost, izradile video s presjekom njihova rada, odgovorima na pitanja učesnika ovog projekta i planovima koje imaju za budućnost. Taj bi projekt, kad zaživi, trebao pomoći mladima u Hrvatskoj da lakše pronađu posao.

Susret su zatvorili glazbenim točkama učenici Jona Ljuna, Stela Dermit, Rafael Santaleza i Stefano Datos koji su sudjelovali i na otvaranju projektnog sastanka.

Učesnici mobilnosti osjećali su se ugodno u našem gradu o čemu svjedoče njihove izjave i mnogobrojne fotografije članova timova.