Pletenje košara

tadeja_bogdan

Tadeja Bogdan

Pletarstvo je poznata tradicionalna tehnika, kojom kod nas još uvijek izrađuju košare i druge predmete za svakodnevno korištenje. Pletenje košara je zanimljiva aktivnost za razvijanje ručnih spretnosti kod najmlađih. Učenici 6. razreda OŠ Srečka Kosovela iz Sežane, polaznici hodaju skupine „Turizmu pomaga lastna glava“ („Turizmu pomaže vlastita glava“),  su unutar kreativnih radionica isprobali ovu tehniku. Neki od njih su već prošle godine sudjelovali na radionicama gdje su opletali staklenke i izrađivali pletene kućice za ptičice, tako da se s ovom tehnikom nisu susreli po prvi puta.

Slijedi zapis postupka pletenja košara.

Za izradu trebamo:

  • okrugli drveni podložak promjera 16 cm, debljine približno 2 cm,
  • 15 paličica dužine 10 cm i promjera nekoliko mm (ovisi o željama),  
  • vrbove grane,
  • bijelo ljepilo za drvo.

DSC_0167Vrba latinskog imena Salix viminalis je listopadno drvo iz obitelji vrba. Ima duge savitljive grane, koje su u prošlosti najčešće koristili za pletenje košara  i drugih predmeta te za vezanje u vinogradima. Šibama, koje su najprije obradili, su i opletali staklenke. U prosjeku ovo drvo naraste od 4 do 5 metara u visinu, a može čak i do 10 metara. Kora drveta je smeđa i raspucana, dok imaju grane žutu i glatku koru. Listovi su dugački i do 10DSC_0173 cm te imaju duguljast oblik  poput koplja i nepravilan i pomalo narezan rub. Na grane su namješteni naizmjenično, imaju kratku peteljku, a na jesen otpadnu. Plodovi vrbe su dlakave čahure. Drvo se razmnožava uz pomoć sadnica ili preko sjemena, dok seljaci najčešće vrbu razmnožavaju iz pomoć grana, koje zakopaju u zemlju kako bi pognale korijenje, nato odrežu dio koji niče iz matičnog drveta. Vrba najbolje uspijeva u mokroj zemlji. Raširena je po čitavoj Evropi, u sjeveroistočnoj Aziji, pa čak i na Himalaji. Najčešće raste uz vodu.

Postupak pletenja:

DSC_0166U okrugli drveni podložak promjera 16 cm uz rub jednakomjerno izvrtamo 15 rupa. U njih okomito, odnosno malo postrani prema van zalijepimo 14 paličica uz pomoć bijelog lijepila za drvo. Kada se lijepilo posuši započinjemo s pletenjem.

Pripremimo tri približno jednako debele i duge vrbove šibe te svaku posebno stavimo u svoju rupu. Sa pletenjem započinjemo pri vrhu prve šibe sa lijeve strane. Šibu zDSC_0174ataknemo za treću paličicu, prilikom čega se pomičemo prema desno. Nato uzimamo drugu šibu s lijeve strane te je zataknemo za treću paličicu sa desne strane i tako ispletemo cijeli krug. Jednako napravimo i sa trećom šibom. Vrbove šibe cijelo vrijeme pritišćemo prema dole, prema podlošku. Višak šiba porežemo.

Sada pripremimo 15 vrbovih šiba, opet približno jednako dugih i jednake debljine. Šibe s deblje strane stavimo po jednu u svaki otvor. Možemo započeti s bilo kojom šibom, koju najprije na debljem kraju označimo vrpcom. Napravimo jedan zavoj u desno. Uzmemo novu vrbovu šibu sa lijeve strane i opet napravimo zavoj u desno. Nakon toga vrbove šibe uzimamo s lijeve strane, a zavoje radimo u desnu stranu. Kada nam ponestane šiba završimo sa pletenjem i napravimo uzorak, koji smo napravili i na samom početku, na donjem dijelu uz pomoć tri šibe. Opet DSC_0183uzimamo 15 vrbovih šiba i postupak pletenja ponovimo. Na kraju na gornjem dijelu uz pomoć tri vrbove šibe napravimo završni obruč. Ako su okomite paličice predugačke i idu iznad završnog obruča, jednostavno ih odrežemo.

Košaru poprskamo bezbojnim akrilnim lakom za drvo, čime je zaštitimo i produljimo vijek trajanja i upotrebe.

Učenici su košare izradili unutar tri školska sata. Ponosni i veseli! Za pomoć kod izvedbe radionice zahvaljujemo se curama iz Zavoda Dobra pot koje su nam pomogle stručnim savjetima.

Literatura:

  1. SSKJ. Beka. Preuzeto s interneta 13. 1. 2019
  2. Wikipedija. Beka. Preuzeto s interneta 13. 1. 2019