Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

u Područnoj školi Druškovec, Osnovna škola „Gustav Krklec“ Maruševec

kristina_strlek

Kristina Štrlek

I naša se škola uključila u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta, ali ove godine na jedan drugačiji i bogatiji način. S obzirom da je slogan ovogodišnjeg DSI bio „Zajedno za bolji internet“ cijela naša škola sudjelovala je u obilježavanju toga dana.

imageNa nastavi engleskog jezika učenici su izrađivali plakate na temu sigurnosti na internetu i postavili ih na pano u holu škole.

Na nastavi informatike učenici su izradili plakate, ovaj put svatko na jednom listu papira, koje smo također postavili na pano u hodniku škole.

Učenici 6.-ih razreda temu sigurnosti obradili su ranije na nastavi informatike u sklopu kurikuluma – Digitalni tragovi.

Učenici 7.-ih razreda izrađivali su plakate, svatko na svojem listu papira, sa porukama o sigurnosti na internetu. Prije toga prikazani su im neki od brojnih materijala sa stranice „Pet za net“ i sa stranica Centra za sigurniji Internet. Te radove učenica je mobitelom prenjela na računalo, a jedan učenik je od njih izradio film u programu Fotografije. Film možete vidjeti ovdje.

Osmaši su izrađivali prezentacije o sigurnijem internetu. Najbolja prezentacija prikazana je svim učenicima škole, a kako? Osmislili smo igrokaz za sve učenike o sigurnosti na internetu.

clip_image004

Učiteljica informatike osmislila je „kostur“ za igrokaz. Taj je tekst učiteljica dramske skupine još doradila za potrebe glumaca i tako je nastao 20 minutni igrokaz u kojem su uživali i upijali znanje o sigurnosti svi učenici naše škole, a osobito oni manji.

Evo nekih rečenica iz našeg igrokaza:

Starija djevojčica: pozdravlja. Mama ju pita kako je bilo u školi, ali ona odgovara da je jako umorna i da ide uzeti svoj mobitel da se malo odmori. Mama ju odgovara od toga, sa savjetima.

Opet trošiš svoje dragocjeno vrijeme i zdravlje samo na mobitel. Starija djevojčica govori. Svi iz mojeg razreda imaju mobitel, imaju Instagram, Facebook, Viber, Snapchat, YouTube kanal. Tamo objavljujemo svoje storije, dajemo si lajkove, komentiramo nečije objave, dopisujemo se….Evo, uzima mobitel, lako je. Samo jednom klikneš na ikonu programa Instagram i upišeš svoju lozinku. Vidiš mama, već su neki moji prijatelji aktivni i već se dopisuju.

Mama: Kao da se niste imali prilike cijelo jutro družiti. Pričekaj vikend i onda se dopisuj do mile volje.

A, spomenula si lozinku. Reći ću ti savjete za stvaranje dobre lozinke:

  1. Lozinka treba imati najmanje 8 znakova
  2. Lozinka treba imati simbole
  3. Treba koristiti kombinaciju riječi umjesto jedne riječi
  4. Koristiti slova i brojke
  5. Koristiti velika i mala slova
  6. Ne koristiti osobne podatke.

Eto, sad mi odgovori. Je li tvoja lozinka zadovoljava barem ova 4 kriterija?

Ako ne, vrijeme je da promijeniš svoju lozinku. Jer, na internetu postoje kradljivci koji vrlo lako mogu saznati tvoju jednostavnu lozinku i onda se predstavljati pod tvojim imenom. Ili, uzmu podatke od tvojih prijatelja s kojima se dopisuješ.

A, tko su ti prijatelji? Jesu li to oni koje stvarno poznaješ ili su to neke osobe koje su ti se po nečemu dopale? Potvrdi samo one osobe koje stvarno poznaješ.

Djevojčica: Imam više od 500 prijatelja. Lana ima više od mene……….

Dakle, u igrokazu jedna obitelj s troje školske djece živi svakodnevni život uz korištenje modernih tehnologija. Naravno, javlja se problem količine vremena koju djeca provedu na internetu, nesigurna lozinka, „prijatelji“ na društvenim mrežama…. Cijelo vrijeme mama ih savjetuje kako da budu što sigurniji u virtualnom svijetu.

Osvježenje je u igrokazu bila i jedna pjesma koju su učenici sami osmislili i onda izveli pred publikom. Rap-pjesma također pjeva o sigurnijem internetu, a možete je čuti klikom na ovu poveznicu.

Za igrokaz smo koristili materijale sa stranice „Pet za net – Modul 5,6“, udžbenik informatike Like It 5 – Mudrost za virtualnu sigurnost, materijale sa stranice „Centar za sigurniji internet“ i edukativni film o tome kako pravilno sjediti za računalom na ovoj poveznici .

Kolegama bih svakako preporučila ovakvu vrstu aktivnosti jer učenici na jedan multimedijalan način mogu dosta toga naučiti i uz put se zabaviti. Naše radove možete vidjeti i na mrežnoj stranici škole: školska web-stranica o obilježavanju Dana sigurnijeg interneta.