Dabar – međunarodno natjecanje

iz informatike i računalnog razmišljanja

darija_DR

Darija Dasović

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar, održano je po treći puta za redom u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Ovo natjecanje potiče razvoj računalnog razmišljanja kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje, čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Natjecanje je organizirano 12.-16.11.2018. na CARNet-ovom sustavu Loomen. U potpunosti je besplatno za sve učenike i škole i dostupno svim zainteresiranim školama koje žele organizirati natjecanje prema pravilima natjecanja. Stranice međunarodnog natjecanja su http://bebras.org, a hrvatsko sjedište je na portalu ucitelji.hr. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra, CARNet-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Natjecanje se organizira u 5 kategorija:

 1. MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda OŠ,
 2. MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda OŠ,
 3. KiloDabar za učenike 5. i 6 razreda OŠ,
 4. MegaDabar za učenike 7. i 8. razreda OŠ
 5. GigaDabar za učenike svih razreda srednje škole.

Neovisno o kategoriji, učenici rješavaju 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta. 
Ove godine, za Dabar su poslane prijave iz 530 škola. Ukupno je sudjelovalo 22887 učenika što je znatan rast u odnosu na 2017. godinu kada je natjecanju pristupilo  15247 učenika i 2016. godinu sa 5927 natjecatelja. Broj učenika, po kategorijama je sljedeći:

 • MikroDabar – 1243 učenika 1. i 2. razreda OŠ 
 • MiliDabar – 2812 učenika 3. i 4. razreda OŠ 
 • KiloDabar – 8778 učenika 5. i 6. razreda OŠ  
 • MegaDabar – 6195 učenika 7. i 8. razreda OŠ
 • GigaDabar – 3859 učenika svih razreda SŠ

U svim je kategorijama najmanje jedan učenik ostvario maksimalan broj bodova. 
 
Najboljih 10% u svakoj kategoriji čine učenici koji su ostvarili sljedeći ili već broj bodova:

 • MikroDabar – 8,83
 • MiliDabar – 6,5
 • KiloDabar – 8
 • MegaDabar – 8
 • GigaDabar – 6,85

Za sve sudionike natjecanja pripremljene su diplome za sudjelovanje čiji je ispis i podjelu organizirala škola. Svi učenici dobili su i digitalne značke u Loomen-u. Oni najbolji (10% najboljih u svakoj kategoriji) dobili su i diplomu i značku za izniman uspjeh na natjecanju. Natjecanje bi bilo nemoguće pripremiti i organizirati bez volontera. Njihov rad i entuzijazam svake je godine sve veći i zarazniji i poticaj je svima da se uključe u bilo koju od faza natjecanja. Od pripreme do organizacije natjecanja u vlastitoj školi.  Hvala svim volonterima, hvala svim učiteljima i nastavnicima koji su se uključili u ovo natjecanje. Hvala učenicima na poticajnim riječima i želji da i sljedećih godina budu dio natjecanja. 

Potrudit ćemo se biti još bolji