Webinar u povodu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta

Suradnja Industrijske strojarske škole, Zagreb i Gimnazije Vukovar

kristinkaL_sanjaPS_ivaB

Kristinka Lemaić,  Sanja Pavlović-Šijanović i Iva Bojčić

1Svake godine, drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca, udruženje Insafe/INHOPE uz potporu Europske komisije organizira Dan sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije među djecom i mladima. Tisuće ljudi diljem svijeta udruže se kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu.

Tako je svaki drugi po redu utorak u mjesecu veljači, već tradicionalno, rezerviran z2a zanimljiva i uvijek nova događanja povodom sigurnog korištenja interneta. Razlozi tome leže u činjenici kojom su moderne tehnologije postale nezaobilaznim dijelom suvremenog života svih dobnih skupina i njihova uporaba uvelike olakšava komunikaciju i kolaboraciju, međutim one sve češće postaju i instrument iskorištavanja u negativne svrhe.

3Vođeni sloganom ovogodišnjeg #DSI „Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom””!“ na inicijativu voditeljice praktične nastave Kristinke Lemaić, Industrijska strojarska škola iz Zagreba povezala se s Gimnazijom Vukovar, čija je suradnja započela zahvaljujući pilot projektu e-Škole i sada se nastavlja kroz razne oblike aktivnosti i događanja.

S obzirom na to da obje škole aktivno podržavaju inicijativu pokrenutu u okviru Programa za sigurniji Internet Europske komisije, obilježavanje Dana sigurnijeg interneta proteklo je u nizu suradničkih aktivnosti od kojih je centralno događanje – webinar.

3a na webinuru SID3a webinar i gosti

Industrijska strojarska škola u Zagrebu i voditeljica praktične nastave Kristinka Lemaić, u Kristinka Lemaicsuradnji s Gimnazijom Vukovar, organizirala je webinar s namjerom okupljanja svih zainteresiranih škola i učenika diljem Republike Hrvatske u jednu zajedničku virtualnu učionicu i putem interaktivnog sudjelovanja svih uključenih, nizom kvizova, video uradaka i primjera, kako bi zajedničkim djelovanjem utjecali na podizanje razine osviještenosti djece i mladih o mogućnostima korištenja interneta za istraživanje i učenje, o negativnim i 4pozitivnim stranama korištenja interneta te osposobili djecu i mlade za korištenje interneta na primjeren, odgovoran i siguran način.

Kroz webinar pod nazivom „Dan sigurnijeg interneta 2018. Poštuj, stvaraj i poveži se! Bolji internet počinje s tobom“ čiji je temeljni cilj promicanje osviještenosti o problemima koje sa sobom donosi uporaba interneta, dinamično i poučno nas je vodila moderatorica Kri7stinka Lemaić, uz sudjelovanje prof. Ive Bojčić, nastavnice hrvatskog jezika i etike kao i sudjelovanje prof. Ivane Jagić koja je također nastavnica hrvatskog jezika i etike. Čitav niz uzbudljivih tema i aktivnosti iz Gimnazije Vukovar koordinirala je profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović uz gošće iz Policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije, policijske službenice za prevenciju Marinu Bukal i Mirnu Marić, koje svake godine na ovaj dan, odvoje vrijeme i posvete ga vukovarskim gimnazijalcima kako bi odgovorile na učenička pitanja povodom sigurnijeg korištenja interneta.

M.Bukal i S.P.SijanovicMarina Bukal i S.P.Sijanovic

Webinar je pratilo više od 60 škola i 2000 učenika koji su imali priliku čuti, uključiti se i dati svoj osvrt na niz raznolikih tema vezanih za prednosti i nedostatke interneta, mogućnosti komunikacije korištenjem interneta, zaštitu osobnih podataka, internetske prijevare, nasilje preko interneta, moguće opasnosti i zamke društvenih mreža te načine zaštite vlastite privatnosti.

Učili smo o stvaranju, poštovanju i povezivanju nastojeći internet učiniti boljimravnatelj Gimnazije D.Sijanovic mjestom zajedno s još 60-ak škola iz cijele Hrvatske. Ugođaj su upotpunila i obraćanja ravnatelja Industrijske strojarske škole, Zagreb, prof. TZK-a Nenada Pavlinića i ravnatelja Gimnazije Vukovar, prof. TZK-a Davora Šijanovića, u kojima su istaknuli važnost ovakvog vida suradnje i važnost sigurnog korištenja internetskih prostora, i za djecu, i za nas odrasle. Pogledajte kako nam je bilo!

Osim webinara, koji je izravno iz Industrijske strojarske škole i Gimnazije Vukovar uz tehničku pomoć Mate Sabola, nastavnika strojarske skupine predmeta i Josipa Filića, nastavnika praktične nastave odaslan u mnoštvo škola u Republici Hrvatskoj, u pobjednici kvizaIndustrijskoj strojarskoj školi je organizirano još aktivnosti za učenike u povodu Dana sigurnijeg interneta. Psihologinja škole Tanja Dumbović i pedagoginja Katarina Savić su s učenicima svih prvih razreda održale niz višednevnih edukativnih radionica na temu važnosti odgovornog korištenja interneta, kao i primjerenog načina komuniciranja na društvenim mrežama. Tijekom provođenja radionica, učenici su bili upoznati s potencijalnim rizicima i opasnostima koji su prisutni na internetu. Tako su bili u prigodi raspravljati o mogućnosti lažnog predstavljanja drugih korisnika, elektroničkom zlostavljanju (cyberbulling), izloženosti uznemirujućim i nepristojnim porukama kao ipobjednici mentija pretjeranoj izoliranosti mladih zbog prečestog korištenja interneta. Posebno su istaknuta pravila lijepog i odgovornog ponašanja na internetu kao prvi korak u prevenciji nepoželjnih situacija te kome se mogu obratiti za pomoć ukoliko se nađu u opasnostima. U provođenju radionica od velike pomoći su bile mrežne stranice: Centar za sigurniji internet, Medijska pismenost i Pet za net.

Vezano za te radionice, u školskoj knjižnici uz knjižničarku Tanju Novak Pavić održale su se dvodnevne kreativno-edukativne radionice gdje su učenici prvih razreda izrađivali plakate i prezentacije o sigurnijim postupcima korištenja interneta, a koje će biti javno prikazane svim učenicima. Učenici su također u školskoj knjižnici na Dan sigurnijeg interneta 6. veljače ispunjavali Internet kviz u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

Gimnazija Vukovar sa svojim profesoricama Sanjom Pavlović Šijanović, Karolinom Dvojković i Kristinom Kristek, bila je zadužena za izradu popratnih materijala poput brošura, plakata i video zida. Za potrebe izrade brošura korišten je FlipSnack, a on je jedan od online alata koji pripadaju velikoj cjelini Fliptoolsa. Spomenuti alat omogućuje korisniku stvaranje digitalne knjige koja može biti postavljena na različite web stranice, blogove ili jednostavno pregledavana pomoću web linka, pri čemu program koristi pretvorbu isključivo PDF dokumenata u online knjige. FlipSnack zasigurno doprinosi konstruktivnoj, dinamičnoj i zanimljivoj interakciji između učenika i nastavnika. Plakati su izrađivani također u besplatnim aplikacijama koje omogućuju kolaboraciju, suradnju i vizualizaciju informacija, odnosno integraciju detalja i pregleda, poput Piktocharta, Photovisija i Glogstera. Video poruke učenici su snimali i lijepili na zid koristeći alat Flipgrid.

Nekoliko primjera učeničkih uradaka – brošura, koje su i tiskane i tako u materijalnom obliku izložene u predvorju škole kako bi bile dostupne svim učenicima i nastavnicima:

Tom&Jerry – Sigurnost na internetu
Sharing safely on social media
Brošura – Siguran internet
Dan sigurnijeg interneta
Flipgrid, Bolji internet počinje s tobom

Činjenica da djeca i mladi kroz internet tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, pitanje njihove sigurnosti obvezuje nas na aktivnosti kojima ćemo učenike upoznavati s prednostima i nedostatcima interneta te im neprestano pružati sigurne mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija. Sigurni smo da smo ovim webinarom uspjeli ohrabriti i osnažiti učenike u razvoju kritičkog mišljenja o tome kako na pravilan i siguran način koristiti informacijsko-komunikacijske tehnologije u realnom i virtualnom okruženju.