Dan sigurnijeg interneta 2018. u Pragu

dunja_mijovic

Dunja Mijović

6. veljače 2018. više od 140 zemalja diljem svijeta, uključujući svih 28 članica Europske Unije, obilježilo je Dan sigurnijeg interneta. Dan sigurnijeg interneta obilježava se već petnaestu godinu zaredom, a ovogodišnji moto je: “Stvaraj, poštuj i poveži se: bolji internet počinje s tobom.“

Slika 1.Dan sigurnijeg interneta osmišljen je s namjerom stvaranja što boljeg i sigurnijeg internetskog okruženja za djecu i mlade. Na taj dan održava se širok spektar radionica i predavanja koji uključuju neophodne korisne savjete i mnoštvo materijala kako bi se podigla svijest o sigurnom korištenju interneta. Organiziran je od strane Insafe mreže, INHOPE organizacije te Janice Richardson – međunarodne savjetnice za digitalno građanstvo i promicanje prava djece.

Na njen poziv odazvali smo se obilježavanju Dana sigurnijeg interneta u Pragu. Tamo se stavio naglasak na članak 8 EU Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR), u kojem se navodi da će djeca moći koristiti određene internetske usluge i servise za koje je potrebno dati osobne podatke isključivo uz roditeljski pristanak, a dobSlika2na granica bit će između 13 – 16 godina (definirati će je samostalno svaka članica EU). Odlasku u Češku prethodilo je stvaranje 300-tinjak radova djece OŠ Popovača pod vodstvom voditelja projekta Učitelji Suradnici u učenju i učitelja Informatike u OŠ Popovača, Darka Rakića te Dunje Mijović, učiteljice Engleskog jezika u OŠ Popovača. Tim radovima učenici su iskazali svoje mišljenje o članku 8 EU GDPR-a i kako smatraju da se dobna granica ne bi trebala mijenjati, odnosno pomaknuti na 16 godina.

Na dvodnevno putovanje u Prag od 5. veljače do 6. veljače 2018. otputovale su učenice 8. Slika3razreda OŠ Popovača, Magdalena Cvetić i Ena Cvetko, u pratnji učiteljice Dunje Mijović. Tamo su prisustvovale konferenciji za novinare koje je organizirao Češki centar za sigurniji internet. U službenom dijelu stručnjaci su iznijeli svoja stajališta i statistiku vezanu uz sigurno korištenje interneta i navedeni članak 8 EU Opće uredbe o zaštiti podataka nakon kojeg je uslijedila rasprava. U raspravi su sudjelovali mladi iz Češke, Slovačke, Nizozemske, Cipra i Hrvatske te iznijeli svoja viđenja mogućih posljedica uvođenja tog članka te općenito iskustva pri korištenju informatičko-komunikacijske tehnologije.

Zaključci koji su doneseni tijekom ta dva dana su da se mladi trebaju što bolje izboriti za Slika4svoja prava i da trebaju širiti sva svoja stečena znanja s drugima. Kao nastavak ove konferencije, 25.02.2018. održat će se Skype konferencija s Jacqueline Beauchere –voditeljicom mreže sigurnosti iz Microsofta te članovima Vijeća mladih za digitalno dobro. Na toj konferenciji mladi koji su sudjelovali na prethodnoj konferenciji u Pragu podijelit će svoja mišljenja i iskustva s mladima koji predstavljaju SAD. Fokusirat ćemo se na to kako što bolje uključiti roditelje u sigurno internetsko okruženje. Veselimo se nastavku suradnje.