„Dan sigurnijeg interneta – 2018. “ na I. OŠ Varaždin

tamara_redep

Tamara Ređep

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca diljem svijeta obilježava se „Dan sigurnijeg interneta“. Učenici I. OŠ Varaždin povodom tog dana svojim su digitalnim radovima kroz aplikaciju MS Sway nastavili pričati priču o važnosti sigurnosti na internetu započetu prošle školske godine.

Na satovima SRO-a i informatike učenike se podsjetilo na pravila ponašanja u virtualnom svijetu, te što znači odgovorna upotreba IKT-a. Uz već poznate materijale sa stranice „Pet za net“, predstavljena im je HAKOM-ova brošura o zaštiti djece i mladih na internetu. Na sam „Dan sigurnijeg interneta“, 06.02.2018. učenici koji su željeli provjeriti svoje znanje o sigurnosti na internetu i možda osvojiti neku od nagrada mogli su riješiti internacionalni online kviz u organizaciji Centra za sigurniji Internet.

Nakon tih početnih aktivnosti, učenici su se prema vlastitom interesnom području i dobnoj skupini podijelili u timove i odabrali na koji način će nastaviti rad na školskom projektu „Sigurnost na internetu“ započetom prošle godine. Kako je moto ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta „Stvaraj poštuj i poveži se! Bolji Internet počinje s tobom!“ tome smo prilagodili i željene ciljeve.

Cilj projekta (2018.):

  • Kreiranje boljeg interneta – educirati učenike o području sigurnosti djece na internetu, o tome da poštuju ostale korisnike interneta, te da pravilnim i sigurnim korištenjem tehnologije iskoriste sve dobrobiti interneta.
  • Poticati timski rad, osobito online suradnju i komunikaciju.
  • Motivirati učenike na što veću upotrebu besplatnih Office 365 alata sa svojim AAI@EDU korisničkim računom.
  • Primjenjivati Web 2.0 alate za nadopunu i poboljšanje nastavnih aktivnosti, kako bi učenici stvaranjem vlastitih obrazovnih sadržaja stekli nove vještine.
  • Preuzimati sadržaja s interneta vodeći računa o licencama i pravima upotrebe.
  • U aplikaciji Sway pomoću digitalnih radova učenika pričati priču o sigurnosti na internetu, a svake godine nadopuniti je novim materijalima.

Ove školske godine u postojeći Sway dodali smo novi tekst, poveznice na internet stranice, crteže izrađene u programima Bojanje i Gimp, stripove izrađene u alatu Pixton, animacije/videa izrađene u alatu PowToon, anketu o upotrebi Društvenih mreža provedenu kod učenika od 5. – 8. razreda I. OŠ Varaždin.

imageSlika 1. Manuela Perkupec i Nina Papec, 7.r

Više o našim aktivnosti kojima se trudimo podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu možete pogledati u emisiji Kutionica Varaždinske VTV televizije.

Veselimo se izradi novih radova iduće godine, jer tako na zabavan i edukativan način doprinosimo stvaranju boljeg interneta!