Uz nagradu u Zagreb

mirna_stojanovic

Mirna Stojanović

Po prvi puta, partner Znanstvenog piknika (2017. godine) je bilo Udruženje Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIE). Organizirali su nagradni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola koji su mogli svojim radovima (likovnim, praktičnim…) prikazati najbolju ulogu obnovljivih izvora energije u njihovom okruženju ili šire, te na taj način osvojiti vrijednu nagradu.

Zašto? Obnovljivi izvori energije su izvori energije koji se dobivaju iz prirode, te se mogu obnavljati. Danas se sve više koriste zbog svoje neškodljivost prema okolišu. Želja je svih nas podići ljudsku svijest o dobrobiti obnovljivih izvora energije, educirati javnost o njihovim prednostima i značaju za Republiku Hrvatsku.

Stoga smo prijavili našu školu, Tehničku školu Ruđera Boškovića Vinkovci sa praktičnim radom – solarnim trekerom koji je izrađen od strane učenika i djelatnika naše škole. Sam treker je inače dio naše meteorološke stanice izrađene od recikliranog materijala sa minimalnim budžetom (Projekt Grunf, Pogled kroz prozor, svibanj 2017.).

imageimageimageimage

Uskoro smo dobili odgovor od Udruge profesor Baltazar, da smo za svoj uradak osvojili imagevrijednu nagradu koju sponzoriraju OIE Hrvatske- izlet za 50 osoba! Imali smo i veliku sreću što smo mogli sami odabrati destinaciju i termin izleta. Naravno, odabir je „ pao“ na prosinac, te posjet Zagrebu.

imageDogovoreno je da ćemo Zagreb posjetiti 15. prosinca, te da ćemo u sklopu izleta obići Tehnički muzej, posjetiti multimedijalnu izložbu Nikola Tesla- Mind from the Future, te Državni zavod za statistiku. Naravno, lako smo uklopili i obilazak zagrebačkog adventa.

Uz dobru organizaciju, te još bolje sponzore, 50 Vinkovčana je krenulo na izlet.

Prvo, dogovoren je posjet Tehničkom muzeju Nikola Tesla, gdje su nas dočekali ljubazni imagedjelatnici OIE-a i Udruge profesor Baltazar koji su našem ravnatelju uručili priznanje za osvojenu nagradu. Naravno, tamo je bio i nezaobilazni profesor Baltazar koji se nije ni malo izmijenio za svojih 50 godina znanstvenog rada.

imageUz izvrsno stručno vodstvo vrijeme je samo proletjelo. Učenici i nastavnici su bili oduševljeni iznimno atraktivnim eksperimentima vezanim uz znanstveni rad Nikole Tesle ( pogotovo kada u Faradayev kavez uđe profesor), a u imageplanetariju smo puno naučili o nebeskom svodu. I ostatak standardnog postava nam je bio zanimljiv- učenici su ostvarili dobru komunikaciju s kustosima muzeja, te pokazali zavidno poznavanje fizike, ali svojih struka ( elektrotehnika i strojarstvo ).

Nakon Tehničkog muzeja uputili smo se u Meštrovićev paviljon posjetiti multimedijalnu izložbu Mind from the Future, dugo očekivanu izložbu o životu i radu Nikole Tesle. Što reći o izložbi? Citirat ćemo autoricu izložbe:

„ Uronjeni u magični svijet genija Nikole Tesle te povezivanja elemenata „ živog“ filma, video scenografije, računalne igre i čarobne hologramske-svjetlosne avanture u jedinstveni multimedijski doživljaj proširene realnosti, ovom izložbom želimo Vas odvesti na kontemplativno „ putovanje“ bez početka i kraja, kroz proces inspiracije, kreativnosti i stvaranja“

Helena Bulaja Madunić, autorica izložbe

imageimageimageimage

Nakon ovog čudesnog svijeta, vraćamo se u svijet realnosti – odlazimo u Državni zavod za statistiku. Zašto baš statistički zavod ? Željeli smo učenicima pokazati što u statističkom zavodu rade, koliko je tu posla i čemu služe njihove obrade podataka. Drugi, jednako valjan razlog je taj što su se učenici naše škole prijavili na statističku olimpijadu koja se prvi puta organizira u našoj zemlji.

Učenici i nastavnici su bili oduševljeni predavanjem- rad imagezaposlenika statističkog zavoda prikazan je na jednostavan i svima razumljiv način, a učenike je posebno iznenadilo aktivno djelovanje Zavoda na Facebooku, Instagramu i Twitteru . Konačno smo našli jako dobar odgovor na pitanje „ A što će to meni u životu?“. Uslijedila je i kratka prezentacija o novom projektu „ Statistička olimpijada“ , koja je bila vrlo motivirajuća jer se nakon povratka kući za sudjelovanje prijavilo još nekoliko ekipa.

Jedino što nas nije poslužilo na našem izletu je vrijeme. Ipak, jaka kiša nije omela naše učenike da iskoriste malo slobodnog vremena da obiđu advent.

Umorni, mokri, ali puni dojmova krenuli smo kući sa jednim zajedničkim zaključkom – trud i naporan rad se isplate. Znanje i sposobnosti se uvijek nagrađuju, a ovaj izlet je najbolji primjer toga.

Još jednom, želimo se zahvaliti svima koji su nam omogućili ovaj izlet.

Nadamo se daljnjoj suradnji, te da će nam i naši trenutni projekti donijeti još ovakvih nagrada.