Greetings from Moravice

25 razglednica maloga mjesta u dolini

davorka_nekic

Davorka Nekić

Šesti dan mjeseca prosinca je bio izuzetan dan koliko za mene, toliko i za moje učenike, moju školu, ali i cijele Moravice. Naime, upravo tada svjetlo dana, po prvi put u povijesti mjesta, ugledalo je 25 razglednica toga goranskog bisera.

Kako se rodila ideja o razglednicama?

Greetings from MoraviceNaime, i ove nastavne godine se u našoj školi provodi penpal projekt u kojem učenici Područne škole Nikole Tesle iz Moravica sudjeluju s učenicima iz BiH, Srbije, Portugala, Španjolske, Turske, Ukrajine, Meksika i Brazila, pa smo došli na ideju da im, uz pisma koja izmjenjujemo, pošaljemo i razglednice Moravica. Smatrali smo to najboljim načinom kako im dočarati ljepotu toga goranskog raja. No, u lokalnom poštanskom uredu uspjeli smo pronaći svega jedan jedini motiv Moravica, i to u svega 2 primjerka. A nama je trebalo 25 razglednica zbog 25 učenika koji sudjeluju u projektu s 8 zemalja diljem svijeta. Stoga nam je sinulo da bismo mogli napravili svoje razglednice.

Tako smo došli na ideju da se obratimo nekadašnjoj učenici naše škole Nataliji Dokmanović koja nam je ljubazno pristala ustupiti svojih 25 fotografija. Naime, ona nam je donijela cca 300 fotografija i time nam uvelike otežala odabir. Bio je to jako težak zadatak – odabrati 25 nama najljepših između 300 prelijepih fotografija.

Kada je odabir izvršen, potražili smo i tiskaru. Naravno, kao i Razglednice 1obično, cijena je bila ključan faktor i tako smo naišli na tiskaru Grafis d.o.o. iz Splita koja je u konačnici i tiskala naše razglednice. No, kako je grafička priprema istih bila 100 kn po fotografiji, a mi smo imali 25 fotografija, to bi ispao nemali iznos od 2500 kn, pa smo se u grafičkoj pripremi i dizajniranju samih razglednica kojima su polazište bile Natalijine fotografije udružili nekadašnji učenik naše škole Nebojša Petrović i ja, a rezultat toga su upravo te razglednice. Veliku nam je pomoć pružio i gospodin Branimir Čaljkušić iz tiskare Grafis d.o.o. koji nas je dobro opskrbio uputama za izradu razglednica te nas je kontrolirao nakon svakoga pokušaja na čemu mu se od srca zahvaljujemo.

Rezultat svega toga je da Moravice, po prvi put u povijesti mjesta, imaju svoj set od 25 razglednica naslovljenih Greetings from Moravice te su spremne i za međunarodno tržište odnosno naše pen-prijatelje diljem svijeta.

Razglednice 2

Sama promocija je upriličena 06. prosinca 2017. s početkom u 15 sati u holu Željezničke tehničke škole koja nam je ljubazno ustupila prostor. Svoj doprinos promociji je dala i profesorica Željka Vrcelj koja nam je na poetski način dočarala ljepotu i dubinu Natalijinih fotografija te nas sve ujedno pozvala na Natalijinu drugu izložbu fotografija koja će se otvoriti ovih dana.

Svečanoj promociji su prisustvovali učenici naše škole, ovi sadašnji, a i oni nekadašnji, kao i mještani samih Moravica. Također su nam se pridružili gosti iz Slovenije koji su imali same riječi pohvale za fotografije i razglednice.

Iako nisam iz Moravica, za Moravice gajim duboke osjećaje, i to od samoga dolaska onamo. Već 11 godina, koliko sam ondje, Promocija razglednicaosjećam se dijelom samoga mjesta i sretna sam što su me Moravčani objeručke prihvatili. Na tome im samo mogu reći hvala.

Ove razglednice me vesele, jer veličaju ljepotu jednoga krasnog mjesta, ali ponosnom me čini to što su mi moji nekadašnji učenici Natalija i Nebojša sada postali i suradnici. Oboje su krasni mladi ljudi puni potencijala i ljubavi za svoje rodno mjesto i kada vidim u kakve su ljude izrasli, volim misliti da sam tome i ja doprinijela, makar djelićem.

A svi vi, dragi čitatelji ste pozvani u Moravice. Dođite i uvjerite se da su jednako lijepe kao i na razglednicama. Čak i ljepše! A kada dođete, zasigurno ćete se zaljubiti u to slikovito goransko mjesto. Ove su razglednice simbol te ljubavi.