Kuhanje z predšolskimi otroki

alenka_skrubej

Alenka Škrubej

Otrok v vrtcu preživi povprečno 8 do 9 ur dnevno, kar predstavlja več kot polovico njegovega dneva. Ravno zaradi tega je izrednega pomena, da ima otrok možnost aktivno sodelovati pri načrtovanju in izvedbi dejavnosti v vrtcu. S tem, ko je otrok aktivno vključen spoznava nove pojme in predmete, na različne načine rešuje probleme in preizkuša možne rešitve.

V mlajšem starostnem oddelku otrok (1 – 3 let) je marsikdo mnenja, da otrokom težko ponudimo kuharske dejavnosti. Pri opazovanju mlajših otrok pa opažam, da ena izmed najljubših iger otrok poteka ravno v kuhinjskem kotičku. Zato sem se odločila, da otrokom ponudim več kuharskih aktivnosti in jim pri tem omogočim aktivno vlogo. Vloga vzgojitelja pri kuharskih dejavnostih je, da so aktivnosti pripravljene tako, da so varne za otroke, hkrati pa jim omogočajo participacijo, razvijanje kognitivnih sposobnosti in samostojnosti.

Primeri kuharskih dejavnosti

Preden pričnemo s kuharskimi dejavnostmi si z otroki temeljito umijemo roke in si nadenemo predpasnike.

Priprava sadnih in zelenjavnih malic

imageZ otroki najprej operemo sadje ali zelenjavo in pripravimo delovno površino. Na mizo si zložimo desko za rezanje, zaobljen nož in krožnik za serviranje. Vzgojitelj otrokom nazorno pokaže prijem noža in rezanje sadja oz. zelenjave. Pri rimageezanju jim pomaga, kjer je to potrebno, drugače otrokom pusti, da sami rokujejo z nožem. Ko je sadje (ali zelenjava) narezano, ga otroci preložijo na servirni krožnik, pospravijo desko in nože, ter postrežejo malico. Otroke samostojna priprava malice spodbuja tudi pri okušanju novih okusov.

Peka kruha, pletenic, ptičkov

imagePeka kruha je lahko čudovita izkušnja za otroke. Testo pripravimo skupaj z otroki, naj spoznajo postopek peke kruha in sestavine, ki jih za to potrebujemo. Otroku damo kepo testa, naj jo pregnete in nas opazuje, kako testo oblikujemo mi. S peko kruha lahko imagezamotimo razdražljivega in nezadovoljnega otroka. Užival bo, ko bo gnetel elastično testo, se ob tem sprostil in pozabil na svojo jezo. Iz testa lahko izdelamo poljubne izdelke (žemlje, ptičke, pletenke, polžke). Ko je testo oblikovano moramo počakati, da kruh naraste, nato ga lahko premažemo z jajcem in spečemo. Sam postopek traja kar nekaj časa, otrok spozna, da je treba biti potrpežljiv, da spečemo kruh.

Peka piškotov

Najprej skupaj z otroki zamesimo testo. Otrok lahko sam v večjo posodo nasuje moko, doda maslo, sladkor, začimbe, pecilni prašek. Po potrebi mu pomagamo pri razbijanju jajčk in ožemanju limone. Vse sestavine poimenujemo, da otroku širimo besedišče. Testo umešamo z mešalnikom, nato razdelimo testo na več delov, da otroci testo še pregnetejo. Nato otroci testo razvaljajo in z modeli izrežejo piškote. Otrokom demonstriramo valjanje testa in jim po potrebi pomagamo. Otroci lahko sami piškote zložijo na pekač, vzgojiteljica pa nadzira pečenje v pečici.

imageimageimage

Priprava palačink

imagePalačinke so zagotovo sladica, ki jo imajo otroci najrajši. Moji malčki so sami izrazili željo po pripravi palačink. Lotili smo se dela po znanem receptu, vse sestavine smo poimenovali in pripravili zmes. Maso smo dolgo mešali, da je bila brez grudic, nato pa je sledilo pečenje palačink imagena vročem olju. To je delo za vzgojiteljico, otrokom sem obrazložila nevarnosti vročega olja, tako so pečenje opazovali s primerne razdalje. Ko so bile palačinke pečene so otroci nadaljevali z delom, palačinke so namazali z marmelado in jih zložili na servirni krožnik. Sledila je prava gostija za malčke.

Priprava rojstnodnevne torte

imageV naši skupini rojstne dneve otrok praznujemo s posebno torto. Torto zjutraj pripravi vzgojiteljica. V 1l sadnega soka skuhamo zdrob in vanj dodamo malo rozin. Maso vlijemo v tortni model in pustimo, da se hladi. Ohlajeno torto vzamemo izimage kalupa. Vsak otrok, ki praznuje rojstni dan torto okrasi po svojih željah. Navadno jo okrasimo s sezonskim sadjem, kokosom, koščki čokolade, lahko jo premažemo s kislo smetano. Torto imajo otroci zelo radi, pojedo jo do zadnjega koščka. Torta predstavlja zdrav način praznovanja rojstnih dni. Za vsakega otroka pa predstavlja posebno doživetje, ko si samostojno pripravi torto za praznovanje.

Literatura

  1. Cave, S. in dr. Fertleman, C. (2015). Igrajva se! 100 zamisli za igrice, ki spodbujajo razvoj naših najmlajših. Ljubljana: Založba Mladinska knjiga.
  2. Nemec, B. in Krajnc, M. (2011). Razvoj in učenje predšolskega otroka. Ljubljana: Grafenauer založba.
  3. Silberg, J. (2003). Miselni razvoj dojenčka in malčka: igre za spodbujanje umskih sposobnosti. Tržič: Učila International.

Fotografije: osebni arhiv avtorice