eTwinning slavenski seminar

valentina_skledar

Valentina Škledar

U organizaciji Agencije za mobilnost i programe EU od IMG-20170514-WA007111.-13.svibnja 2017. godine sudjelovala sam na (pedagoginja Osnovne škole Bedenica Valentina Škledar) slavenskom eTwinning kontaktnom seminaru. Seminar je održan u Slovačkoj prijestolnici Bratislavi, a sudjelovalo je 45 kolega iz područja općeg obrazovanja (vrtići i osnovne škole). Hrvatsku je predstavljalo 6 sudionika. Informaciju o seminaru našla sam na mrežnim stranicama AMPEU na kojima je i objavljen natječaj.

Sudionici su bili iz zemalja slavenskog govornog područja – Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke republike, Poljske, Srbije, Slovačke i Slovenije uz prisustvo predstavnika Nacionalnih agencija, AMPEU je predstavljala gospođa Tea Režek. Radni jezik seminara bio je slovački uz ostale slavenske seminare.

Bogati program započeo je u četvrtak 11.svibnja pozdravnim govorom i primjerima dobre prakse u sklopu kojih je svoj eTwinning projekt „Dobro je činiti dobro“ predstavila sudionica seminara iz Hrvatske Patricija Burazin iz Vukovara (OŠ Blago Zadro). Cilj seminara bio je stvaranje novih kontakta tj. umrežavanje s kolegama iz zemalja slavenskog govornog područja te rad na eTwinning platformi i upoznavanje s web 2.0. alatima. Seminar je bio interaktivnog karaktera te je svaki sudionik sa sobom morao ponijeti prijenosno računalo na kojima smo radili s web 2.0 alatima. Svim kolegama koji ostvaruju suradnju putem eTwininnga preporučam alate kao što su: kahoot, zeemaps, pinterest, fotospeak, mentimenter, padlet… Posebno bih istaknula predavanje o otpornosti ili eng. Resiliance koje nam je održala sveučilišna profesorica psihologije koja nas je podučila i ohrabrila za stvaranje pozitivne školske klime i okruženja, a vrijedno je spomenuti i radionicu poljskog nastavnika Marcea Prievoznika koji je između ostalog dao smjernice za kvalitetan eTwinning projekt. Projekt mora biti pedagoški inovativan, mora postojati suradnja između partnerskih škola što uključuje komunikaciju i razmjenu informacija, korištenje suvremene tehnologije te jasne rezultate i utjecaj na odg.-obrazovnu praksu.

Svim kolegama preporučila bi uključivanje u eTwinning  te praćenje rada AMPEU i sudjelovanje na međunarodnim seminarima koji daju neprocjenjivo iskustvo i omogućuju suradnju sa kolegama iz drugih europskih zemalja.