Švedski obrazovni sustav

zvonimirT_majaMT

Zvonimir Treščec i Maja Maček Treščec

Osnovna škola je u Švedskoj obavezna i traje devet godina, a većina djece polazi u prvi razred kada napune 7 godina. U osnovnu školu ubraja se obavezna osnovna škola, obavezna škola za djecu sa posebnim potrebama, Laponska škola i specijalna škola.

bdf9784eOsnovna škola je besplatna. To znači da se obrazovanje, školski prijevoz, nastavna sredstva i školski materijal, na primjer olovke i papir, ne plaćaju, bez obzira na to o kakvoj se školi radi. I hrana u školi je besplatna. Jedino što se plaća su izleti, ali i to u smanjenom iznosu. Sada svi učenici u Stockholmu dobivaju na korištenje iPad, a rečeno nam je da je do 2017. godine cilj da iPad imaju svi učenici u Švedskoj.

Nastava se odvija samo u jednoj, prijepodnevnoj smjeni. Učenici na računalu rade već od prvog razreda. Vjeronauka u školama nema, školarce se ne opterećuje učenjem o povijesnim bitkama i ratovima, ali zato se od njih traži da već od nižih razreda budu pravi mali istraživači te da rade na projektima koje su sami odabrali. U 5. razredu uče kako napraviti prezentaciju, kako istražiti nešto na internetu ili u knjižnici. Već u 7. razredu samostalno sklapaju električne sklopove, a u 8. razredu svako dijete zna istesati stolicu i klupu i skuhati ručak. Do kraja osnovne škole svi moraju naučiti plivati, svirati jedan instrument, kuhati, šivati i snalaziti se u čitavom nizu praktičnih životnih situacija.

Zanimljivo je da učenici ocjene dobivaju samo na kraju drugog, petog, sedmog i devetog razreda. Ocjene se ne izražavaju brojkama, kao u Hrvatskoj, nego slovima: G (Dovoljan), VG (Vrlo dobar) i MVG (Odličan) gdje je MVG najveća ocjena. Ako učenik ne ispuni uvjete koji su postavljeni za zadovoljavajuću ocjenu G, onda se ocjene ne daju, nego se daje pismeno objašnjenje.

Umjesto ocjena, u prvom planu je zdravlje i pravilan c110eaeferazvoj djece. Tako se, primjerice, trajanje nastave iz svih predmeta može po potrebi modulirati, no broj sati tjelesnog odgoja ne smije se smanjivati. Tjedno vani moraju provesti minimalno 20 posto vremena provedenog u školi. U tjednu imaju najmanje dva puna sata tjelesnog odgoja, od čega je jedan sat plivanje. Svi učenici obavezno moraju naučiti plivati. Vrednuje se sve, od tehnike do izdržljivosti, te svako dijete dobije oznaku koliko je dobar plivač. Cilj je da na kraju srednje škole svatko od njih može samostalno otplivati 400 metara.

Na kraju devetog razreda polaže se državna matura iz samo tri predmeta: švedskog jezika, engleskog jezika i matematike. Matura se boduje, a oni koji dobiju prolaznih 10 bodova ili više (do maksimalnih 20 bodova) dobivaju certifikat o uspješno položenoj maturi.

Srednje škole dijele se na strukovne škole i gimnazije u kojima se uči 17 predmeta, od kojih su dva općenita i pripremaju učenike za studijsko obrazovanje. Švedski srednjoškolci mogu birati između nekoliko različitih programa i više se usmjeriti prema ekonomiji, društvenim znanostima, prirodnim znanostima, umjetnosti ili drugom. Obavezni predmeti na svim programima su matematika, engleski, švedski, umjetnost, prirodno područje, društveno područje, religija i tjelesni.

c0127418eUkoliko mladi Šveđanin želi studirati, još mora proći dvogodišnji program za osposobljavanje za željeni fakultet i položiti internacionalni (IB) i europski bakalaureat (EB).

U razgovoru sa kolegama iz Švedske saznali smo da profesori u Švedskoj imaju puno veću autonomiju i samostalnost nego mi u Hrvatskoj. Na primjer, profesor sam odlučuje o satnici, tako da se ona mijenja iz tjedna u tjedan. Također, veliki se naglasak stavlja na izvanučioničku nastavu koja je poželjna u svakom trenutku i tu profesori nemaju nikakvih administrativnih barijera.

Da je barem nama takva škola, škola za život, a ne za ocjene…