„Active, Attractive And Interactive eU Mathematics“

marijana_zarozinski

Marijana Zarožinski

Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog Broda sudjeluje u dvogodišnjem projektu pod nazivom „Active, Attractive And Interactive Mathematics“.

Naime, skupina profesora iz desetak europskih zemalja „našla se“ na eTwinning portalu u zajedničkom problemu: manjak motivacije učenika da ulažu vrijeme i trud u svladavanju sadržaja nastave matematike, te manjak motivacije nastavnika da se „nose“ s nastavom u 21. stoljeću, odnosno s informacijsko-komunikacijskom tehnologijom (IKT). Kao profesorica matematike, prepoznala sam problem te uključila svoju školu kao partnera u ovaj projekt. Nakon 2 godine iscrpnog pisanja projektne prijave, u kolovozu 2015. godine projekt je konačno odobren od strane Bugarske Nacionalne Agencije. Projekt je osmišljen u sklopu programa Erasmus+, KA2-Strateška partnerstva. U njemu sudjeluje 8 škola, što osnovnih, što srednjih iz 8 europskih zemalja: Španjolska, Portugal, Italija, Njemačka, Estonija, Litva, Hrvatska i Bugarska. Kako je škola iz Bugarske voditelj projekta, tako je prvi sastanak projektnih timova održan u listopadu u Bugarskoj, te su na njemu dogovorene pojedinosti. Projekt će trajati dvije godine, obuhvatiti će oko 70 profesora iz 8 zemalja i oko 600 učenika u dobi od 13 do 19 godina. Osmišljavanjem projekta, partneri su usmjerili svoje napore u ispunjenje nekih prioriteta i zahtjeva Europske komisije, kao što su: poticanje inovativnih pristupa nastavi korištenjem informacijsko-komunikacijskih tehnologija s posebnim naglaskom na matematiku; podupiranje razvoja i dostupnosti otvorenih obrazovnih izvora; povećanje kvalitete u učenju kroz digitalnu integraciju; promicanje najbolje prakse te korist od treninga i učenja aktivnosti na europskoj razini.

Cilj projekta je razviti i implementirati poučavanje i učenje matematike, prilagođeno sposobnostima i potrebama naših učenika, putem suradnje i razmjene dobre prakse tijekom životnog ciklusa našeg partnerstva u osam partnerskih škola. Glavni rezultat projekta je digitalna platforma s materijalima izrađenim pomoću IKT-a, a koju stvara 30-tak nastavnika matematike iz ovih 8 škola.

Iza nas je veliko sedmodnevno putovanje u glavni grad Estonije, Tallin, na takozvani „teacher trainning“. Iz Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod sudjelovala su sva 4 profesora matematike. Vrijeme smo provodili dijeleći dobru praksu u upotrebi IKT u nastavi matematike, kao i uspoređujući obrazovne sustave i kurikulume matematike.

Bitni linkovi za naš projekt:

Početkom srpnja ugostiti ćemo ŽSV nastavnika matematike Brodsko-posavske županije te im predstaviti projekt, u sklopu čega ćemo održati radionicu u kojoj ćemo kolegama pokazati alat Kahoot!

imageimageimage