U I. osnovnoj školi Bjelovaru u sklopu Erasmus + projekta

„English Learning Friends“ gostovali su partneri iz šest europskih zemalja

natasaLJK_helenaG_martinaS

Nataša Ljubić Klemše, Helena Gustović Ljubić i Martina Supančić

ELF_1 (800x450)Protekli mjesec, od 18.4.2016. do 22.4.2016. u I. osnovnoj školi Bjelovar, koordinatoru projekta, u sklopu Erasmus + KA2 projekta „English Learning Friends“ (ELF) gostovala su 24 učenika i 17 učitelja iz Češke, Poljske, Grčke, Italije, Turske i Finske.

U projekt su uključeni učenici u dobi od 6 do 13 godina iz sedam europskih osnovnih škola: iz Hrvatske, Poljske, Češke, Italije, Finske, Grčke i Turske. Projektom se žele unaprijediti i osnovne vještine učitelja koristeći inovativne metode podučavanja te utjecati na poboljšanje kvalitete poučavanja uporabom informacijske i komunikacijske tehnologije. Na taj način učitelji u skladu s potrebama i očekivanjima učenika promoviraju strane jezike i njihovo učenje, nove obrazovne tehnologije, virtualnu komunikaciju s vršnjacima, razvijaju pozitivan stav prema tehnologiji kao podršci učenju i stvaranju te brojnim primjerima ukazuju kako tehnologije koristiti kao pomoć u učenju i poučavanju. Istovremeno učitelji kod učenika razvijaju i znanja, stavove i vrijednosti o mogućnostima koje tehnologija pruža.

kolaz3 (800x800)Cilj je projekta koristiti eTwinning kao zajednicu i platformu za međunarodnu suradnju. Cilj je i podučiti učenike i na primjerima im ukazati kako učiti jedni od drugih, kako samostalno organizirati svoje učenje, kako surađivati, kako raditi u nacionalnim i internacionalnim timovima, kako raditi u timu te podići svijest o nužnosti i neminovnosti upotrebe IKT-a kao pomoći u učenju, uz izravnu poduku o tome kako u tome koristiti tehnologije. Učiteljima je cilj, ali i izazov, raditi u novom digitalnom okruženju koje uključuje i metodu BYOD (engl. Bring Your Own Device), podučiti učenike kako koristiti brojne web alate, kako biti snalažljiv i fluentan u radu s njima, te kako svoj rad orijentirati na ishode učenja i poučavanja. Posljednje se uvelike odnosi na Cjelovitu kurikularnu reformu i dinamične i razvojne kurikulume koji za podlogu imaju informacijsko-komunikacijske tehnologije koje se stalno mijenjaju. Najvažnije je istaknuti orijentaciju na pedagoške modele koji učenika stavljaju u središte poučavanja. U društvu u kojem živimo, društvu koje uči, novi koncepti učenja su usmjereni na osobu i njezine sposobnosti učenja.

Projekt je za cilj imao i učenike podučiti sigurnoj i odgovornoj upotrebi interneta i IKT-a te podići svijest o osobnim digitalnim tragovima i načinima kontrole istih.

Transnacionalni sastanak učenja, poučavanja i osposobljavanja održan u gradu Bjelovaru započeo je programom dobrodošlice koji su učenici I. osnovne škole Bjelovar pripremili svojim gostima. Za vrijeme svog boravka u Bjelovaru inozemni su gosti razgledali grad, posjetili prostorije Gradske uprave Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, gdje su se susreli s gradonačelnikom gospodinom Antunom Korušecom i njegovim zamjenicama poster1 (450x800)gđom Lidijom Novosel i Jasnom Višnjić te pročelnicom županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i nacionalne manjine gđom Anom Antolović. Tijekom transnacionalnog sastanka održano je osam zanimljivih projektnih radionica na kojima su sudionici projekta učili izrađivali nakit sa slovima glagoljice, pisali članke za ELF časopis, izrađivali rječnik fraza „Phrasebook of Friendship and Fun“ na svim jezicima partnerskih zemalja, učili upotrebljavati web alate, istraživali Bjelovar kroz igru „City game“, izrađivali model prosječnog ELF učenika i još mnogo drugih poučnih i zabavnih aktivnosti. Tijekom njihovog boravka, održan je i projektni dan škole tijekom kojeg su učenici I. osnovne škole Bjelovar svojim gostima predstavili 27 tema vezanih uz ljepote, prepoznatljivost i posebnost Republike Hrvatske, kao i jedna radionica na dječjem odjelu Narodne knjižnice „Petar Preradović“ u Bjelovaru.

Osim rada na projektnim aktivnostima, gosti iz Europe su mogli uživati u ljepotama našeg grada i domovine, jer su za njih bili organizirani izleti u Zagreb i NP Plitvička jezera, koji su na njih ostavili snažan dojam. Učenici i učitelji I. osnovne škole Bjelovar uživali su u ulozi domaćina, dok su gosti bili oduševljeni dobrodošlicom, organizacijom te raznolikošću projektnih aktivnosti, kao i gostoprimstvom ljudi te ljepotama i tradicijom Bjelovara, Zagreba i Republike Hrvatske.

Susret je završen oproštajnom zabavom na kojoj su se učenici imali priliku zabavljati uz glazbu, pizzu te spektakularnu ELF tortu koja je poslužena na kraju ove petodnevne ELF avanture.

Voditeljice projekta mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica te Helena Gustović Ljubić i Martina Supančić, učiteljice mentorice izrazile su zadovoljstvo i ponos zbog realizacije ovog projekta tijekom kojeg su učenici imali priliku doživjeti iskustvo internacionalne suradnje, ugostiti u svojim domovima učenike iz stranih zemalja, unaprijediti svoje jezične i digitalne kompetencije i na kraju, steći prijatelje i uspomene koje će pamtiti cijeli život.