Z lojtrnikom po Pohorju

milena_ledinek

Milena Ledinek

Z lojtrnikom po Pohorju je enodnevni program vodenih ogledov in delavnic na prostem, ki se prične ob 9.00 zjutraj in konča ob 16.00 popoldan. V tem času bodo naši gostje spoznali vasi Josipdol in Ribnico na Pohorju z okolico. Poudariti želimo, da je pri nas prelepa neokrnjena narava. Okoli nas vidimo mnogih odtenkov zelene barve, ki jo tvorijo, gozdovi, travniki, pašniki in polja.

1. Iskanje zaklada

Enodnevni program se bo začel v Josipdolu na športnem igrišču. Mladi turisti bodo nato začeli z iskanjem zaklada v gozdičku ob kapeli. Zaklad bo skrita lesena skrinja, izdelana iz pohorske smreke, vanjo pa bodo položeni majhni kosi nacepljenega pohorskega granita, ki so ga pridobivali prav tukaj še nekaj let nazaj. Do zaklada jim bodo pomagale vmesne točke, ki jih bodo usmerjale, hkrati pa bodo od mladih turistov zahtevale določene spretnosti (nabiranje storžev, metanje storžev v tarčo, poznavanje drevesnih vrst …).

2. Delavnice na prostem

Po najdenem zakladu se bodo turisti preizkusili v zanimivih dejavnostih: rezanju drevesnega debla z ročno žago v dvojicah, polaganje granitnih kock, kuhanju frike (stara jed pohorskih gozdarjev), poslikavi najdenih granitnih kamenčkov, ogledu muzeja na prostem, kjer lahko vidimo steklarsko peč, vodno drčo – rižo, pruharsko – kamnoseško uto, starinski stroj za izdelavo kock, oglarsko kopo, hišo, ki je bila značilna za ta del Pohorja, gozdarska orodja in pripomočke za prevoz hlodovine, itd.

clip_image002[4]Slika 1. Reklamni pano za Muzej na prostem v Josipdolu

3. Malica

POHORSKA FRIKA (recept)

slika1Pohorska frika je jed, ki so jo kuhali gozdarji, ki so cele dneve delali v gozdu.

 

Slika 2. Priprava frike

slika2

POSTOPEK:

Polenta

V lonec nalijemo vodo, dodamo žlico masti in 2 jušni kocki ter vse skupaj posolimo. Pustimo, da zavre, in nato počasi vmešamo koruzni zdrob. Dodajamo ga, dokler ni dovolj gosto. V drugo posodo razbijemo 3 jajca in jih razžvrkljamo, nato jih dodamo polenti in vse skupaj zmešamo.

Zabela

Na kocke narežemo slanino in jo damo v ponev, v kateri je malo masti. Slanino pražimo 10–15 min., nato ji dodamo sir, ki je narezan na kocke. Vse skupaj mešamo, dokler se sir ne stopi. S to pripravljeno mešanico prelijemo polento in še toplo postrežemo.

Friko mladi turisti tudi poskusijo in se šteje kot naš prvi ponujeni obrok naše enodnevne turistične ponudbe.

4. Z avtobusom v Ribnico na Pohorju

Ob 12. uri turiste odpelje njihov avtobus v Ribnico na Pohorju do parkirišča pri apartmajskih hišah, kjer jih že čaka lojtrnik s konjsko vprego.

5. Z lojtrnikom na kmetijo tete Lene

slika3Lojtrnik s konjsko vprego čaka mlade turiste na parkirišču, kjer jih predhodno odloži avtobus. Odpelje jih na 10 minut oddaljeno kmetijo tete Lene.

Slika 3. Lojtrnik s konjsko vprego

6. Na kmetiji tete Lene

slika5Na kmetiji turiste že čaka teta Lena, ki jih prijazno sprejme in jim zaželi dobrodošlico. V njenem loncu na prostem pa že veselo brbota repna župa, da diši daleč naokoli, saj so noter zelišča z njenega vrta.

Slika 4. Teta Lena na svoji kmetiji z ovčkami

7. Kosilo (1. del):

Turisti se namestijo v senci vrtne hišice in pojedo slastno juho in domač kruh. A to je šele prvi del kosila.

slika6slika7
Slika 5: Recept in slika »repne župe«

slika8
Slika 6. Kruh tete Lene

8. Krmljenje ovac:

slika9Nato pa se skupaj s teto Leno sprehodijo čez travnik in gozd. Vmes opazujejo živali v gozdu in v mlaki. Ob poti se ustavijo pri ovčkah, jih nahranijo in pocrkljajo mlade jagenjčke.

Slika 7. Ovčke tete Lene

9. Kosilo (2. del):

Drugi del kosila si mladi turisti pripravijo sami. Teta Lena jim sicer zakuri ogenj, kjer si slika10bodo pekli hrenovke. Polovičke hrenovk nataknejo na leskove palice in jih držijo nad ognjem tako dolgo, da se lepo zapečejo. Kar spečejo, to pojedo. Vse to se dogaja ob ribniku, ki ga vidimo na spodnji sliki.

Slika 8. Ribnik tete Lene

10. Nabiranje zelišč:

Nekateri mladi turisti lahko sedaj s Teto Leno spoznavajo in nabirajo zelišča, drugi božajo ovčke, tretji pa enostavno ležejo na mehko travo in prisluhnejo tišini.

11. Kuhanje zeliščnega čaja:

Turisti skupaj s teto Leno pripravijo odličen zeliščni čaj in ga poskusijo.

slika11Slika 9. Domači zeliščni čaj pri teti Leni

12. Z lojtrnikom nazaj v Ribnico

Mladi turisti se vkrcajo na lojtrnik, ki jih je ves čas čakal na kmetiji. Konji imajo tokrat težje opravilo. Sedaj se cesta namreč vzpenja in biti bodo morali kar močni, da bodo mlade turiste pripeljali na točko, kjer so prej pot začeli.

Oglasi

O autoru Pogled kroz prozor

Digitalni časopis za obrazovne stručnjake, pišu ga učitelji i nastavnici.
Ovaj unos je objavljen u programi i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.