Ujedinjeni u različitosti

davorka_nekic

Davorka Nekić, PŠ Nikole Tesle, Moravice

Tjedan Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske

  1. – 14. ožujka 2016.

 Zemlja ima glazbu za one koji slušaju.
(W. Shakespeare)

 

U Područnoj školi Nikole Tesle u Moravicama, koja djeluje u sklopu OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko, održan je Tjedan Ujedinjenoga Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske tijekom kojega smo ugostili Britanca Petera Hopwooda i Velšanina Marka Daviesa te bili pozvani na Shakespeare Lives @ HNK with Prince Charles zahvaljujući našem projektu s tjednima kulture zemalja engleskoga govornog područja te ljubaznosti British Councila.

Dana 7. ožujka dvije učenice 6. razreda, Vanja Vučinić i Mirjam Golik, svečano su otvorile Tjedan Ujedinjenoga Kraljevstva na engleskom, ali i na hrvatskome jeziku kako bi ih svi mogli razumjeti. S posljednjim riječima njihovoga uvodnog govora začuli su se prvi taktovi himne God Save the Queen.
Tjedan je vodila učenica 6. razreda Roberta Vučinić odjevena poput Julije, lika iz poznate Shakespeareove tragedije Romeo i Julija. Možemo reći da je bila prigodno odjevena budući da 2016. predstavlja 400. godišnjicu Bardove smrti.

Na ulazu u školu nalazio se stol s iskazom dobrodošlice kao i sam Bard, pravi predstavnik engleske književnosti i odličan domaćin svim posjetiteljima. Na stolu se nalazila i crvena ruža kao simbol Engleske, jedne od zemalja koje čine UK. Svoje mjesto na stolu dobrodošlice je pronašao i buldog, također jedan od predstavnika te zemlje. Posebnu smo počast odali jednom od najboljih engleskih, ali i svjetskih glumaca, prerano preminulome Alanu Rickmanu s kojim smo se oprostili slikom učenicima poznatoga profesora Severusa Snapea i riječima Goodbye, Professor Snape!

 Fotografija 1

Roberta Vučinić ili Julija, Vanja Vučinić i Mirjam Golik otvaraju Tjedan, stol dobrodošlice i Follow me znak

 

Nakon susreta s Bardom, buldogom i prepoznatljivim profesorom Snapeom, učenici su započeli putovanje otokom. Prva postaja je bila geografija. Učenici su dobili priliku saznati da Ujedinjeno Kraljevstvo čini nekoliko zemalja kao što su Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska od kojih svaka ima svoj glavni grad dok je glavni grad cijeloga Kraljevstva London. Naučili su da je Ben Nevis najviša planina u Škotskoj dok je najpoznatije jezero Loch Ness, njima poznato po čudovištu Nessie. Također su saznali na koje sve načine netko može doputovati na otok od kojih im se najzanimljiviji učinio onaj podvodni odnosni Channel Tunnel.

Sljedeći plakati u nizu bili su posvećeni povijesti, pa su tako učenici susreli kraljevske ličnosti poput Elizabete I, škotske kraljice Mary, Viktorije, ali i trenutne vladarice, Elizabete II. Istaknuto mjesto među kraljevskim ličnostima pripalo je i jednome kralju. Ni manje ni više nego Henriku VIII. Dotičnoga su kralja zapamtili po odcjepljenju Engleske od Svete stolice te dakako, po njegovih 6 žena. Putovanje prošlošću završeno je kraljevskom obitelji Windsor te njenim članovima prikazanim po nasljednoj liniji. Tako su učenici naučili da će kraljicu Elizabetu II naslijediti njezin najstariji sin, princ Charles nakon kojega slijedi njegov najstariji sin, princ William, a potom i maleni George, Kraljičin praunuk.
Upoznati su i s dva najprestižnija engleska sveučilišta – Oxfordom i Cambridgeom te velikom utrkom koja se svake godine odvija na rijeci Temzi.
Također su mogli naučiti kako zapravo funkcionira engleska vlada čiji parlament čine dva doma: Gornji dom i Donji dom. Na čelu vlade je premijer. Izdvojili smo nekoliko istaknutih premijera poput Sira Winstona Churchilla i Lady Margaret Thatcher, ali i trenutnoga Davida Camerona.

London ima previše znamenitosti da bi stale na jedan plakat, pa smo se ograničili na samo one najvažnije koje učenici najčešće i susreću tijekom školovanja. Tako su se ondje zatekli Buckinghamska palača, Tower, Big Ben, Parlament, London Eye i mnoge druge znamenitosti. Većina znamenitosti je predočena i maketama koje su spojili sami učenici. Kao prepoznatljivost UK-a spomenuli smo i Jaguar koji smo prezentirali pomoću tri makete.

Fotografija 2

Plakati, makete, Eliza Doolittle, J. K. Rowling kutak, Jaguari

 Sljedeći plakati su nam približili filmsku, televizijsku, ali i glazbenu umjetnost, pa su se učenici mogli prisjetiti Daniela Ratcliffea u svim fazama tijekom snimanja Harryja Pottera, Roberta Pattisona odnosno vampira Edwarda Cullena iz Sumrak sage, pa Orlanda Blooma i Keire Knightley iz Pirata s Kariba, izvrsne Kate Winslet i legendarne scene iz Titanika, ali i serija poput Dražesni pupoljci svibanjski, Mućke i Mr Bean. Glazbu UK-a su predvodili Beatlesi, ali svoje su mjesto zauzeli i Adele, Amy Winehouse, Sir Elton John, učenicima dragi One Direction i mnogi drugi.

Posebno mjesto je zauzimao kutak posvećen književnosti. Književnost su vjerno predstavila dva uistinu velika književnika – William Shakespeare i Charles Dickens. Ali, ondje se zatekao i kutak posvećen knjizi Pygmalion na temelju koje je snimljen film, a nama je bio važan upravo iz tog razloga što glavna junakinja, londonska cvjećarica Eliza Doolittle govori cockney odnosno londonski ulični govor. Odmah do Elize, bio je kutak posvećen J. K. Rowling gdje su učenici mogli vidjeti svih sedam knjiga iz serijala Harry Potter, ali i ogrtač i šal Gryffindora kao i čarobni štapić Hermione Granger. Zar nismo pravi fanovi?
Posljednji u nizu je bio plakat posvećen Danu svetoga Patricka koji je slavi 17. ožujka, ne samo u Irskoj, ne samo u UK-u već svugdje u svijetu. Toga dana prevladava zelena boja i sve je prepuno djeteline s tri lista poznatije kao shamrock koja simbolizira kršćanstvo, točnije Presveto Trojstvo.
Ljubitelji dobre hrane mogli su saznati recepte za irsko varivo, ali i pastirsku pitu, jorkširski puding, ali i škotski haggis. Ako ste volji iskušati te recepte, mi smo ih spremni probati!

Ljubitelji pisane riječi mogli su pročitati tri priče: škotsku Tomlin, irsku Pot of Gold i englesku Gingerbread Boy. Na temu potonje smo imali i literarno-likovnu radionicu unutar koje smo pročitali knjigu, raspravljali o njoj te izradili čovječuljke od glinamola koje smo kasnije obojali i ukrasili po želji.
10. ožujka u goste nam je došao rođeni Londončanin, pravi pravcati Englez – gospodin Peter Hopwood koji je učenici približio britansku kulturu. Njega je zapala i čast da prereže „englesku“ tortu. Pitanja su postavljena, na njih je odgovoreno, fotoaparati su škljocali…svi smo bili oduševljeni!

 Fotografija 3

 Peter Hopwood, Roberta Vučinić i prof. Davorka Nekić te UK torta

 14. ožujka u goste nam je došao još jedan otočanin, Velšanin Mark Davies koji je učenici pričao o Walesu, čak ih i naučio poneku velšku riječ. Održao je kviz o Walesu na kojem je pobijedila upravo Julija odnosno Roberta Vučinić odgovorivši točno na svih 16 pitanja.

Fotografija 4

 Mark Davies, Roberta Vučinić i prof. Davorka Nekić

 Toga dana smo se, na poziv British Councila, uputili pravac Zagreba gdje smo imali priliku prisustvovati obilježavanju 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea u HNK te uživati u prigodnom programu. Vrhunac svega je ipak bio dolazak članova kraljevske obitelji u HNK. Učenici su uspjeli vidjeti Njihova Kraljevska Visočanstva Princa od Walesa i Vojvotkinju od Cornawalla jako dobro budući da su bili udaljeni svega jedan balkon od nas. Svakako uspomena za cijeli život!

Fotografija 5

„Sretnici“ ispred i u HNK u Zagrebu te jedan brzinski „klik“

 I da završim u prigodnom stilu s obzirom na gore spomenutu obljetnicu, slijedi jedan od Shakespeareovih stihova:

 Ignorance is the curse of God;
Knowledge is the wing wherewith we fly to heaven.