OŠ Ante Starčevića Rešetari u posjetu partnerskoj školi

u Bugarskoj

jasna_terzic 

Jasna Terzić

1 (800x450)U sklopu planiranog partnerskog susreta s Osnovnom školom Sv. sv. Kiril i Metodii jedanaest je učenika OŠ Ante Starčevića iz Rešetara, u pratnji ravnatelja Tihomira Batala, koordinatorice projekta i učiteljice RN Slađane Ninković te nastavnice engleskog jezika Željke Gospočić, od 9. do 13. ožujka boravilo u gradu Kardzhali u Bugarskoj. Posjet je dio aktivnosti ACES-ova projekta „Međugeneracijska solidarnost“.

Nakon gotovo petnaest sati puta stigli smo pred školu te se upoznali s domaćinima, ravnateljicom Lilyanom Todorovom Yankovom, voditeljicom projekta i nastavnicom engleskog jezika Iliyanom Stoyanovom, pomoćnicom ravnateljice Antoanetom Sendovom, školskim psihologom, nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, a potom su smješteni u domovima učenika.

2 (800x450)Naši partneri isplanirali su vrlo sadržajan i aktivnostima ispunjen program. Tijekom petodnevnog boravka upoznali smo brojne kulturne i povijesne znamenitosti grada, ali smo sudjelovali i na nastavi te se susreli s osobama treće životne dobi.

U četvrtak, 10. ožujka, naši su učenici u jutarnjim satima prisustvovali nastavi sa svojim prijateljima domaćinima. Dočekani smo prema njihovom običaju sa kruhom, solju i počasnom malom gardom, pozdravila nas je ravnateljica i zaželjela nam ugodan boravak u njihovoj školi i gradu. Bugarski učenici predstavili su nam svoju školu koja je po rezultatima učenika na brojnim natjecanjima najveća i najbolja osnovna škola u općini Kardzhali. Školu pohađa 500 učenika. Putem prezentacije predstavili su nam i svoj dosadašnji rad na projektu. Naši su učenici isto tako uz pomoć prezentacije predstavili našu školu, općinu Rešetare, BPŽ i državu.

3 (800x600)Toga smo se dana uputili u Povijesni regionalni muzej grada. U pratnji ravnateljice bili smo i na prijemu kod upravitelja oblasti Kardzhali koji nas je pozdravio i zaželio nam srdačnu dobrodošlicu. Iskazao je zadovoljstvo projektom naših škola i uzajamnom suradnjom jer je naglašena važnost solidarnosti, volonterstva i zajedničkog rada.

U petak, 11. ožujka, obišli smo manastir Sv. Ivana Krstitelja iz XI. st. U pratnji domaćina uputili smo se u posjet Sportsko-intelektualnom klubu u kojem se, osim Udruge umirovljenika, odvija rad pjevačkih, folklornih i pjesničkih udruga. Uz srdačan prijem predsjednica Udruge umirovljenika poslala je pozdrave i poklone našoj Udruzi umirovljenika u nadi da će se suradnja nastaviti. Predstavili su nam se tradicionalnim 6 (800x600)pjesmama koje su otpjevali učenici folklorne skupine te tradicionalnim folklornim plesom koji su nam izveli umirovljenici. Naš ravnatelj zahvalio se na dobrodošlici uz prigodne darove, a zatim smo i mi otpjevali dvije slavonske pjesme uz pratnju harmonike koju je svirao učenik Filip Cindrić. Naše učenice Iva Kičić i Iva Špoljarić izražajno su recitrale pjesmu M. P. Miškine Hrvatska moja. Na kraju smo svi zajedno naučili plesati bugarski tradicionalni ples.

Nakon ručka smo se uputili na prijem kod dogradonačelnice grada Kardzhali. U subotu, 12. ožujka, prisustvovali smo otvorenju šahovskog natjecanja učenika, obišli smo arheološko nalazište Perperikon, a slobodno poslijepodne iskoristili smo za razgledavanje grada te za kupnju suvenira i poklona. Oproštajnu večer proveli smo u etnorestoranu uživajući u druženju s predstavnicima škole i roditeljima domaćinima s njihovom djecom.

Perperikon (800x447)U nedjelju, 13. ožujka, prije polaska zahvalili smo se ravnateljici, nastavnicima i roditeljima domaćinima naših učenika na gostoprimstvu i svemu što su nam u tih pet dana pružili. Na povratku kući kratko smo se zaustavili u Sofiji, glavnom gradu Bugarske. Razgledali smo uži centar grada, vidjeli katedralu Sv. Aleksander Nevsky, predsjedničku palaču, Narodno kazalište i druge kulturne spomenike.

Naši učenici su pokazali najbolje od sebe te pristojnošću, kulturom i dobrim znanjem engleskog jezika lijepo predstavili sebe, svoje roditelje, školu, općinu Rešetari i državu. Posjetili smo poznata kulturno-povijesna mjesta Bugarske, učili njihove običaje i plesove, lijepo se zabavili i učvrstili prijateljstvo izvan granica naše domovine.

Posjet Bugarskoj realiziran je uz pomoć inicijalnih sredstava ACES-ova projekta, Brodsko-posavske županije, Općine Rešetari te brojnih sponzora, a uz zahvalnost bugarskim domaćinima na gostoprimstvu nestrpljivo čekamo uzvratni susret u Rešetarima koji se planira od 24. do 28. travnja 2016.