Interaktivno obilježavanje godišnjice rođenja

spisateljice Jagode Truhelke u OŠ Jagode Truhelke

irena_bando

Irena Bando

Potpuni život čovječji onaj je, koji vodi duh do potpuno slobodna razvoja i do bogata rada duševnih sila u mišljenju, stvaranju i djelovanju.
Jagoda Truhelka (1864.-1957.)

DSC_0168 (173x800)Učenici i nastavnici OŠ Jagode Truhelke ove su godine obljetnicu rođendana spisateljice po kojoj škola nosi ime obilježili realizacijom projekta o Jagodi Truhelki, koji se sastojao od niz zanimljivih školskih i izvanškolskih aktivnosti. Projekt se se provodilo kroz tri tjedna u školskoj knjižnici kojeg je predvodila knjižničarka škole Irena Bando.

U projektu je sudjelovalo nekoliko učenika 6.c razreda među kojima su se najviše istakle: Lea Radić, Katarina Radeljak i Petra Hasanauer, koje su sudjelovale u svim aktivnostima.

Također su im se pridružile dvije učenice 8.c razreda, gdje je Mia Marković, učenica 8.c razreda, vrlo profesionalno obučavala mlađe učenice o izradi radio emisije.

intervju jagoda3 (240x320)Projekt se sastojao od radionica izrade straničnika za knjige s lijepim i mudrim spisateljičinim tekstovima; istraživanju Jagodine biografije i izradi plakata; postavljanju izložbe u Gradskoj knjižnici Donji Grad te intervjuiranju prolaznika o Jagodi Truhelki. Prilikom razgovora s prolaznicima postavljajući zanimljiva pitanja o Jagodinom životu i stvaralaštvu iznenadili smo se kako donjograđani sasvim dobro poznaju Jagodinu biografiju, njezin rad i književna djela. Za vrijeme intervjuiranja svaki je ispitanik dobio na poklon unikatni straničnik.

Izložba o Jagodi Truhelki bila je otvorena za javnost tjedan dana(od 1.II. do 8.II. 2016.) pa je nekoliko razreda sa svojim učiteljicama imalo prilike posjetiti izložbu i naučiti nešto novo o spisateljici.

Po završetku ovog projekta od snimaka intervjua učenici su uz pomoć učiteljice informatike Katarine Kretić napravile radio emisiju koju smo puštali preko razglasa na sam dan rođenja jaode Truhelke (5.II.), kako bi sve učenicke naše škole podsjetili na važnost njezinog života.

Pitajući učenike sviđa li im se ovakav interaktivan i raznolik način učenja, učenici su odgovorili s oduševljenjem da nisu ni primijetili da se radi o učenju, jer su se cijelo vrijeme zapravo silno zabavljali.

skupna (278x176)Upravo je jedna od značajnih karakteristika Jagode Truhelke, osim što je bila uspješna spisateljica za djecu, bio i njezin individualan pristup svakom djetetu, pa se ovim projektom htjela naglasiti važnost suradničkog, interaktivnog i kreativnog rada s učenicima.

Kako bi obilježavanje Jagodina rođenja poprimilo i svečani karakter voditeljica KUD-a naše škole Katarina Matančić Ćorković pozvala je dr.sc. Zlatu Živaković Kerže, koja je pripremila predavanje za učenike o Jagodi Truhelki , njenom životu i radu, o statusu učitelja u 19. i 20.st. i mnogim drugim zanimljivostima donjogradske Obitelji Truhelka.