Dan sigurnijeg interneta pod maskama

maja_hizman

Maja Hižman

Kako se približavao i taj drugi utorak u mjesecu veljači, u školi je vladala napetost. Što obući, u što se maskirati?! Hodnicima škole zavladalo je veselje, a bilo je tu i raznih maski i likova iz bajki, običnih i neobičnih priča. Ipak, družilo se u stvarnosti, osim nezaobilaznih selfia, ipak je danas poseban dan. Da, danas je poseban dan. I za one bez maski!

Pete sam razrede uoči 9. veljače počastila anketom. A oni mene dobivenim rezultatima.

U anketi je sudjelovalo 33 učenika.

slika1

slika2

A neki od odgovora su bili:

„Neki internet na primjer koji ne sprema lozinke od nekih mreža ili računa.“
„Ne razgovaraj s drugim osobama.“
„Da ne posjećuješ stranice neprimjerene djeci i ne šalješ uznemirujuće poruke.“
„Internet nije baš siguran zato što razgovaramo sa nekim ljudima koje ne poznajemo.“
„To je internet gdje ti ne znaju osobne podatke.“
„Da se netko ne prijavljuje pod mojim podatcima, da netko ne koristi moje podatke i da mi npr. ne dođe provaliti ili me tražiti.“
„Da ne pišemo na igricama adresu i ime.“
„Ja mislim da internet nije siguran jer možeš pronaći nešto što nije prikladno za našu dob.“

slika3

Razgovarali smo o njihovim aktivnostima na internetu, koje stranice najviše posjećuju, kako komuniciraju preko Facebooka…. Govorili smo i o „čitanju izraza lica“ prilikom razgovora. Demonstrirali smo kako to izgleda kada sugovornika gledaš u oči, a kako kada mu okreneš leđa. Sami su mogli zaključiti kada se lakše laže ili bolje rečeno hvali!

Preporučila sam im stranice na kojima mogu pročitati koristne stvari vezane uz sigurnost na internetu:

http://www.carnet.hr/sigurnost
http://www.petzanet.hr/
http://www.sigurnijiinternet.hr/

Odigrali smo kviz i pregledali ponudu obrazovnih igrica sa stranice Centra za Sigurniji Internet.

Poruke plakatU šestim smo razredima napravili dva plakata. Jedan plakat smo izložili u predvorju škole kao promotivni plakat „Zajedno za bolji i sigurniji internet“. Drugi stoji u informatičkoj učionici, a svrha mu je prikazati kakvo je to dopisivanje danas „in“. Na plakatu su zapravo prikazane česte šifrirane poruke (kratice) i njihovo objašnjenje.

Svi Promo plakatučenici koji su u utorak, 9. veljače imali nastavu informatike sudjelovali su u nagradnom kvizu preko poveznice  gdje smo ostavili svoj trag na interaktivnoj karti kviza. A i ove smo godine ušli u slučajni odabir sretnika kao i prošle i dobili jednu od pet nagrada.

Tako smo Dan sigurnijeg interneta obilježili „pod maskama“  što je zapravo bilo na neki način i primjer iz prakse, osobito ako pričamo o lažnim profilima i krađama indentiteta. Svi su oni „pod maskama“.

Do novog javljanja budite isreni, pažljivi i mudri!