Ujedinjeni u različitosti

Tjedan Sjedinjenih Američkih Država

davorka_nekic

Davorka Nekić

Neke ti stvari zapnu za oko. Ali slijedi samo one koje ti zarobe srce.
(izreka američkih starosjedilaca)

U maloj seoskoj školi, u srcu prelijepoga Gorskoga kotara održan je Tjedan Sjedinjenih Američkih Država. Riječ je o Područnoj školi Nikole Tesle u Moravicama, školi koja ima svega 60ak učenika. Područna škola Nikole Tesle djeluje u sklopu OŠ I. G. Kovačića Vrbovsko. Projekt je izveden u sklopu dodatne nastave iz Engleskoga jezika pod vodstvom profesorice Davorke Nekić.

07. prosinca 2015. dvije učenice 6. razreda, Vanja i Roberta Vučinić otvorile su Tjedan Sjedinjenih Američkih Država na engleskom kao i hrvatskom jeziku kako bi učenici nižih razreda, a i poneki profesori mogli sve razumijeti. Kako se njihov govor otvorenja bližio kraju, začuli su se prvi taktovi američke himne The Star – Spangled Banner. Učenike i goste je niz školske hodnike vodila učenica 6. razreda Valentina Alinčić odjevena poput Pepeljuge, poznatoga lika iz Disneyjeva animiranog filma. Da se ne izgube putem, učenici su Fotografija 1samo trebali slijediti Olafa, najpoznatijega snjegovića na svijetu koji je ljubitelj toplih zagrljaja i ljeta. Na samome ulazu u školu nalazio se stol dobrodošlice sa slikom Ernesta Hemingwaya, ali i crvenom ružom kao simbolom SAD-a. Ondje je bio i bjeloglavi orao, poznat kao „američki“ orao.

Slika 1. Otvorenje Tjedna, Valentina ili Pepeljuga i stol dobrodošlice

Sljedeća u nizu poznatih koji su predstavili SAD je bila i trenutno najpoznatija kraljica – kraljica Elsa od Arendella! Ali, i ljubitelj ljeta među snjegovićima. Olaf, naravno! Na samome početku smo upoznali geografiju SAD-a te proputovali kroz njenih 50 saveznih država i saznali njihove glavne gradove. Iako svaka od država ima svoj glavni grad, glavni grad cijeloga SAD-a je Washington DC. Povijesno gledano, posebnu smo pažnju posvetili starosjediocima SAD-a, koje pogrešno nazivaju Indijancima (samo zbog nečije pogreške). Učenici su dobili priliku upoznati poznate poglavice i ratnike kao što su Geronimo, Crazy Horse, Cochise i Tecumseh; među njima se našla i jedna učenicima itekako poznata žena – Pocahontas, koja se ne samo udala za bijelca već je svojevremeno upoznala i kralja Engleske, Jamesa I. Također je spomenuta i povijesna bitka kod Little Bighorna u kojoj su starosjedioci izvojevali veliku pobjedu nad bijelcima. Mogli su naučiti poneke od simbola koje su starosjedioci rabili za komunikaciju od kojih je, primjerice, zmija značila otpor. Putovanje poviješću smo nastavili niz plakate predsjednika SAD-a od kojih smo izdvojili neke kao što su George Washington, prvi predsjednik SAD-a, Benjamin Franklin kao jedan od očeva nacije, Thomas Jefferson ili jedan od autora Deklaracije neovisnosti, Theodore Roosevelt koji je bio najmlađi predsjednik kada je izabran, Abraham Lincoln tijekom čijeg je predsjednikovanja ukinuto ropstvo i Franklin D. Roosevelt, poznat po svom New Deal-u. John F. Kennedy je posebno predstavljen kao i članovi njegove obitelji te je objašnjen fenomen prokletstva Kennedyjevih na način da je učenicima rečeno za neke od tragedija koje su zadesile ovu poznatu obitelj. Posljednji u nizu je bio trenutni predsjednik SAD-a Barack Obama te je istaknuta važnost izbora Afroamerikanca na mjesto predsjednika te velike države. Učenicima je također skrenuta pozornost na činjenicu da je Obamin protukandidat bila žena, i to supruga bivšega američkog predsjednika Clintona, Hillary R. Clinton. Naučili su i ponešto o sastavu vlade te kako ona funkcionira – tko donosi zakone, tko ih provodi te koji je najviši sud u zemlji. Vidjeli su i tri pečata – pečat predsjednika, potpredsjednika i Senata, od kojih sva tri Fotografija 2imaju bjeloglavog orla kao svoj sastavni dio. Jedan od plakata je bio posvećen Ligi bršljana odnosno ligi koju čini osam najprestižnijih sveučilišta diljem zemlje. Harvard i Yale su samo neka od njih. Vidjeli su slike svih tih sveučilišta, njihove grbove i moto.

Slika 2. Plakati duž školskih hodnika

Prisjetili su se mnogih poznatih američkih znamenitosti, koje su bile predstavljene ne samo Fotografija 3plakatom već i mnogobrojnim maketama. Neke su im bile nove, pa su pobudile veći interes. Bijela kuća, Capitol Hill, Katedrala svetoga Patricka, most Golden Gate i Brooklyn, Lincoln Memorial, Kip slobode su samo neke od znamenitosti koje su učenici imali prilike vidjeti.

Slika 3. Maketa poznatih američkih znamenitosti

Posebno su uživali u filmskoj, ali i glazbenoj industriji. Film je predstavio „stari“ Hollywood poput Marilyn Monroe i Jamesa Deana, i to iz razloga jer im je Hollywood toga vremena nepoznanica. Također su čuli za „stare“ serije poput Dinastije, ali i recentnija televizijska ostvarenja poput Gilmoreica i Teorije velikoga praska. Poseban kutak je bio posvećen Disneylandu u kojem su svoje mjesto našli poznati junaci kao što Mickey, Minnie, Pajo i Vlatka Patak, ali i oni trenutno popularni poput Anne, Else, Olafa i mnogih drugih. Glazbu su predstavili velikani poput kralja rocka Elvisa Presleyja, kraljice popa Madonne i kralja popa Michaela Jacksona, čiji su plesni koraci ovjekovječeni i prigodnim figuricama toga umjetnika. Književnost su im približili pisci poput Ernesta Hemingwayja, dobitnika Nobelove nagrade za književnost i pisca američkoga Juga, Marka Twaina, tvorca Toma Sawyera i Hucka Finna. Posljednji u nizu plakata je bio Fotografija 4prigodno crn budući da je izražavao našu sućut povodom 11. rujna, što predstavlja najveću tragediju u novijoj američkoj povijesti. Sućut poginulima je izražena minutom šutnje.

Slika 4. Figurice koji su uljepšale Tjedan

Budući da smo gurmani, tradicionalna američka hrana je bila neizostavan dio našega tjedna, pa su tako svoje mjesto unutar Tjedna našli čokoladni keksi, mesna štruca, torta Red velvet i mnogi drugi specijaliteti. Učenici su se susreli s legendom o Ripu van Winkleu, ali i legendom plemena Navajo o njihovom nastanku. Učenici 4. razreda su sudjelovali u plesnoj radionici tijekom koje su plesali polku na pjesmu O Susana. Iako je polka izvorno poljski ples, isto tako je i službeni ples savezne države Winsconsin. Osim te države, zahvaljujeći pjesmi, naučili su imena još dviju saveznih država, a to su Alabama i Louisiana. Ali, ipak je najvažnije da su se zabavili! Učenici 1., 2. i 3. razreda su sudjelovali u Disney radionici tijekom koje su crtali i na kraju predstavili svoje najdraže Disney junake.

10. prosinca u posjet su nam došli predstavnici Veleposlanstva SAD-a, i to gospođa Marica Bahlen te pripravnik Veleposlanstva, mladi Amerikanac iz Atlante, gospodin Jacob Greenberg. Kroz plakate ih je provela naša Pepeljuga nakon čega je gospodin Greenberg učenicima predstavio Atlantu. Uslijedilo je mnoštvo pitanja upućenih našem američkom gostu, koji je vrlo rado odgovarao na ista. Veleposlanstvo je učenike darivalo američkim zastavicama, a Školu slikom Capitol Hilla. Nakon služenoga dijela uslijedio je onaj neslužbeni na kojem je glavna zvijezda bila, ni manje ni više, nego naša „američka“ torta. I bila je jako ukusna!

Fotografija 5Slika 5. Jacob Greenberg, Valentina, Marica Bahlen i Davorka Nekić, učenici nakon Jacobove prezentacije s američkim zastavicama i naša „američka“ torta

Završit ću još jednom prelijepom izrekom američkim starosjedilaca:

Budi jak
kada si slab.
Budi hrabar
kada si prestrašen.
Budi ponizan
u svojim pobjedama.