Tjedan Australije

davorka_nekic

Davorka Nekić

Oni koji prestanu sanjati su izgubljeni.
(izreka australskih Aboriđina)

U maloj seoskoj školi, u srcu prelijepoga Gorskoga kotara održan je Tjedan Australije. Riječ je o Područnoj školi Nikole Tesle u Moravicama, školi koja ima svega 68-ero učenika. Projekt je izveden u sklopu dodatne nastave iz Engleskoga jezika pod vodstvom profesorice Davorke Nekić.

23. studenoga 2015. dvije učenice 6. razreda, Valentina Alinčić i Roberta Vučinić svečano su otvorile Tjedan Australije, i to na engleskom, kao i na materinskome jeziku ne bi li ih svi razumijeli. Po završetku uvodnoga govora zasvirala je australska himna Advance Australia Fair kojoj su učenici iskazali poštovanjem stojeći mirno (što je inače teško postići). Na proputovanje Australijom vodila nas je učenica 6. razreda Vanja Vučinić, odjevena kao Mačka Felix, poznati australski crtani junak.

Na samome ulazu posjetitelje je dočekao stol dobrodošlice sa slikom poznatoga australskoga književnika Patricka Whitea. Zašto baš on? Razlog je jednostavan! On je prvi Australac koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Uz njega, ondje se nalazio i buket žutih mimoza, koje su i službeno cvijeće te zemlje kao i klokan kao zaštitni simbol Australije. Sljedeća u Fotografija 1redu da predstavi Land Down Under je bila klokanica s mladunčetom u tobolcu, koja je posjetitelje pozdravljala s tipičnim australskim G’day, mate!

Slika 1. Otvorenje Tjedna, Vanja ili Mačka Felix i stol dobrodošlice

Samo proputovanje je započelo geografijom, pa su učenici tako saznali koje sve regije čine Australiju te koji su im glavni gradovi. Iznenadila ih je činjenica da glavni grad te zemlje nije niti jedan od dva najveća grada (Sydney i Melbourne) već „omanja“ Canberra. Ta, šesta po veličini zemlja na svijetu, nije samo država već i kontinent, i otok. Nazivaju je Land Down Under budući da je smještena na južnoj polutci. Učenici su zaronili i u povijest i saznali da su starosjedioci Australije, australski Aboriđini, najstariji narod na planetu. Vidjeli su i pravi bumerang kojega Aboriđini rabe za lov kao i njihovo tradicionalno glazbalo – didgeridoo.

Upoznali su i australsku vladu, to jest njen ustroj odnosno tko donosi zakone, a tko ih provodi te koji je najviši sud u zemlji. Naučili su da je Australija parlamentarna monarhija na čijem čelu je premijer kao šef vlade, ali da imaju i kraljicu…i to, ni manje, ni više nego Elizabetu II. Da su u toku s događanjima u toj zemlji, svjedoči i činjenica da im je predstavljen Malcolm Turnbull, 29. premijer Australije. Osim njega, mogli su saznati imena njegovih 28 prethodnika kao i političke stranke kojima su pripadali.

Uzevši u obzir visoko školstvo, predstavljeno im je pet najprestižnijih sveučilišta u zemlji, i to Sydney, Melbourne, Monash, Queensland i Australsko državno sveučilište. Svako od tih sveučilišta ima svoj grb kao i moto.

Zatekla ih je ljepota izabranih australskih znamenitosti poput Katedrale svetoga Patricka u Melbourneu, Adelaide Gaola, Kotača u Brisbaneu, Staroga mlina u Perthu, Port Arthura u Tasmaniji, Državne knjižnice u Queenslandu, Ulurua, Otoka klokana i mnogih drugih.

Mnoštvo informacija su dobili o australskom životinjskome svijetu u kojem su susreli i kukaburu, veliku leteću lisicu (mega šišmiša), klokana, emua, tasmanijskoga vraga, kljunaša, koalu, dinga, tapira i mnoge druge.

Film, serije i glazba su bili veliki hit, pa valja istaknuti imena poput Mela Gibsona, Nicole Kidman, Hugha Jackmana, Chrisa Hemswortha kao i serije poput Susjeda, Majke i sina te Dame Edne Everage (od kojih su se sve svojevremeno prikazivale na hrvatskoj televiziji). Glazbu su im vjerno dočarali velikani australske glazbene scene poput Savage Gardena, Olivie Newton-John, i Kylie Minogue. Književnim su perima mahali književni velikani – Patrick White, Ethel Turner i „Banjo“ Paterson, pjesnik australskoga busha.

Posljednji u nizu mnogobrojnih plakata je bio prikladno crven budući da su crvena bila i Fotografija 2polja makova u Normandiji na kojima su živote izgubile 62 000 australskih vojnika u Prvome svjetskom ratu. Stoga su makovi i postali simbolom Dana sjećanja koji se obilježava 11. studenoga svake godine.

Slika 2. Plakati duž školskih hodnika

Učenicima, kao i posjetiteljima, su predstavljena i tradicionalna jela poput torte Pavlove, keksi Anzac i dampera (vrste kruha). Učenici su se susreli i s tradicionalnom aboriđinskom pričom o nastanku svijeta kojega oni nazivaju Dreamtime. Tijekom odmora je svirala glazba australskih pjevača, pjevačica i grupa.

Učenice 6. razreda sudjelovale su u filmskoj radionici Ned Kelly zahvaljujući čemu su upoznali jednoga od najpoznatijih australskih odmetnika te su o njemu napravili i Powerpoint prezentaciju. Dok je Neda Kellyja predstavila Roberta Vučinić, njezina sestra blizanka Vanja predstavila nam je drugoga najpoznatijega australskoga odmetnika Bena Halla, poznatoga kao Džentelmena odmetnika. Doris Klaić iz 1. razreda i njezin brat Sanjin iz 4. razreda predstavili su aboriđinsku priču za djecu pod nazivom „Kako su ptice dobile svoje boje“. Učenici 8. razreda Michael Mlađenović, Zoran Mamula i Igor Polovina predstavili su australske Aboriđine dok su Mirjam Golik i Roberta Vučinić iz 6. razreda rekle ponešto o aboriđinskoj umjetnosti za djecu. Nakon što je Vanja ili Mačka Felix predstavila australsku floru i faunu, na scFotografija 3eni joj se pridružilo još 10 učenika koji su predstavili svoje plišane životinje, koje su ujedno i tipične za australsko podneblje. Tako se ondje zatekao klokan, koala, emu, dingo, kukabura, tapir, tasmanijski vrag, i mnogi drugi.

Slika 3. Prezentacije učenika

23. studenoga posjetili su nas i uvaženi gosti iz Veleposlanstva Australije, i to gospođa Dijana Padežanin od koje smo i saznali za Australian Education Kit, edukativni kovčeg koji nam je izuzetno pomogao u pripremanju Tjedna Australije. U goste nam je stigao i mladi diplomat, gospodin Andrea Carlo Biggi, i to iz Canberre. Nakon što su proputovali Australijom u pratnji naše Vanje, uživali su u programu kojega su naši učenici pripremili za njih. Gospodin Biggi je bio toliko oduševljen predstavljanjem životinja da je i sam odlučio sudjelovati, i to duhovitim pričama iz vlastitoga iskusta. Klokani ispred njegove kuće i kukabura koja mu je drsko otela odrezak dok je roštiljao su samo neke od njih. Vanja je također odradila i intervju s našim gostom iz Canberre, i to pred svim Fotografija 4posjetiteljima.

Za sav trud uložen u ovaj projekt kao i za promicanje Australije i australske kulture, Škola je primila certifikat Veleposlanstva Australije.

Slika 4. Gosp. Biggi s Vanjom i prof. EJ Davorkom Nekić, dobiveni certifikat i naša „australska“ torta

Završit ću dirljivim stihovima poznate pjesme I Still Call Australia Home koju je Michael Mlađenović, učenik 8. razreda pročitao našim gostima:

I’ve been to cities that never close down
From New York to Rio and Old London Town
But no matter how far or how wide I roam
I still call Australia home.