Tjedan Republike Irske

davorka_nekic

Davorka Nekić

“Budite uvijek čisti. Jer vi ste taj prozor kroz koji posmatrate svijet.”
(G. B. Shaw)

U maloj seoskoj školi, u srcu prelijepoga Gorskoga kotara održan je Tjedan Republike Irske. Riječ je o Područnoj školi Nikole Tesle u Moravicama, školi koja ima svega 68-ero učenika. Projekt je izveden u sklopu dodatne nastave iz Engleskoga jezika pod vodstvom profesorice Davorke Nekić.

Dana 19. listopada dvije učenice 6. razreda, Valentina Alinčić i Roberta Vučinić, svečano su otvorile Tjedan Republike Irske na engleksom, ali i na hrvatskome jeziku kako bi svi mogli razumijeti.

S posljednim riječima uvodnoga govora začuli su se prvi taktovi himne Republike Irske koju su učenici čuli prvi put…i to na irskome, a ne na engleskome.

Tjedan je vodila učenica 6. razreda Vanja Vučinić odjevena u malenu vilenjakinju, sićušno i dosjetljivo stvorenje iz irskih legendi.

Na ulazu u školu nalazio se stol s iskazom dobrodošlice na irskome jeziku kao i Oscar Wilde, pravi predstavnik irske književnosti i odličan domaćin svim posjetiteljima. Na stolu se nalazila i teglica s djetelinom – očit izbor budući da je ista simbol Irske. Kako nismo mogli pronaći jelena kao nacionalnu životinju Irske, iskoristili smo lane kojem smo nadjenuli ime Liam, što znači samouvjereni ratnik ili zaštitnik. Liam je možda trenutno samo lane, ali čim poraste, bit će pravi pravcati irski jelen! Sljedeća po redu koja je predstavljala Irsku bila je vilenjakinja Órla (što znači zlatna princeza), tipičan lik iz irskih priča i legendi.

Slika 1 - Vanja s učiteljicom EJ, Davorkom NekićSlika 1. Vanja s učiteljicom EJ, Davorkom Nekić

Nakon susreta s Oscarom, Liamom i Órlom, došlo je vrijeme da započnemo svoje putovanje Smaragdnim otokom. Prva postaja je bila geografija. Učenici su dobili priliku saznati da Irska, uz glavni grad Dublin, ima i mnoštvo drugih prelijepih gradova poput Corka, Limericka, Galwaya i Sliga. Saznali su i koliko je slična našoj domovini te koja se dva jezika govore ondje. Odlučite li ikada otputovati u Irsku, ne zaboravite ponijeti eure! I kupiti nešto lijepo!

Sljedeći plakat u nizu prikazivao je najtužniji i najmračniji događaj irske povijesti – Veliku glad. Učenike je šokiralo saznanje koliki je broj Iraca i Irkinja izgubio živote zbog masovne gladi te koliki je broj istih morao napustiti svoj rodni otok. A sve je započelo bolešću krumpira! Smaragdni otok je postao osamljeni otok.

Također su mogli naučiti kako zapravo funkcionira irska vlada koju predvodi premijer poznatiji kao Taoiseach dok zamjenika premijera nazivaju Tánaiste. Irci imaju Seanad Éireann ili Gornji dom Parlamenta kojega zovu Oireachtas kao i  Dáil Éireann ili Doni dom. „Susreli“ su i samoga predsjednika Michaela D. Higginsa i saznali da Irci predsjednika biraju na razdoblje od 7 godina te isti smije predsjednikovati svega 2 mandata.

Budući da vjerujemo da snaga leži upravo u ženama, sljedeća dva plakata su bila posvećena upravo nježnjijem spolu odnosno nekim od najvećih žena koje su ikada živjele. A sve ove su živjele upravo u Irskoj. Valja spomenuti kraljicu Maeve koja je započela bitku s bivšim mužem, i to zbog bika! Tu je i gusarska kraljica Grace O’Malley. Catherine Hayes je najistaknutiji sopran Irske dok je Betsy Grey bila i ostala narodna junakinja Republike Irske kao i sjeverne Irske, koja je dio Ujedinjenoga Kraljevstva. Annie Moore je poznata upravo po tome što je prva Irkinja koja je imigrirala u SAD. Dok je Lady Gregory osnovala dva poznata kazališta, Maud Gonne je poznata po tome što je odbila prosidbu Williama Butlera Yeatsa (on ju je zaprosio, ona je rekla ne, on je patio, ona i ne toliko…on je u svojoj boli napisao svoje najljepše stihove na čemu joj nije bio posebno zahvalan, ali zato mi jesmo, jer je Yeatsova poezija svakako vrijedna čitanja!). Lady Markievicz je bila jedna od prvih žena na svijetu koja je zauzela mjesto u vladi. I za kraj, junakinja Irske 21. stoljeća – mlada boksačica u kategoriji do 60 kg – Katie Taylor, irska, europska, svjetska i olimpijska prvakinja

Odlučite li studirati u Irskoj, preporučamo vodećih 5 sveučilišta u zemlji: Trinity College, Dublin City University, University College Dublin, University College Cork i University Limerick. Prva tri se nalaze u irskome glavnom gradu.

Da ne pomislite da Irska nema istaknutih muškaraca, odabrali smo ovu slavnu trojicu: Jamesa Hobana ili čovjeka koji je dizajnirao Bijelu kuću u Washingtonu, SAD, Johna Tyndalla koji je proučavao infracrveno zračenje i fizičke odlike zraka te Nobelovca Ernesta Waltona ili čovjeka koji je prvi rascijepio atom.

Dublin ima toliko znamenitosti da smo im posvetili čak tri plakata. A ni ta tri nisu bila dovoljna da pokažemo sve dublinške znamenitosti. Učenike je oduševio Nacionalni muzej vilenjaka jer je posvećen nestašnim vilenjacima, a i sam namještaj unutar Muzeja je toliko velik da posjetitelj dobije dojam da je zaista i sam mali vilenjak. Pažnju im je privukao Trg Merrion zbog činjenice da su mnogi istaknuti irski književnici živjeli upravo ondje. A u blizini Trga se nalazi i kip Oscara Wildea, kojega su odmah prepoznali. Značajno je mjesto na plakatima zauzela i Katedrala svetoga Patricka, a učenici su bili iznimno ponosni kada su se sjetili da se jedna istoimena katedrala nalazi u SAD-u dok je druga u Australiji. Bravo! Primijetili su i Crkvu svete Marije koja više nije crkva već je pretvorena u restoran i pub. Kilmanheim Gaol je još jedna znamenitost koja im je privukla pogled, ponajprije zbog samoga izgleda građevine koja je nekada bila zatvor dok je danas muzej.

Slika 2 - Plakati izloženi duž hodnika školeSlika 2. Plakati izloženi duž hodnika škole

Sljedeća dva plakata predstavila su nam poznate i one manje poznate filmske zvijezde. Glumci su dosta poznatiji od glumica, pa smo tako istaknuli jednoga od najboljih Bondova ikada, Piercea Brosnana kao i glumca kojega starije generacije pamte po ulozi u Schindlerovoj listi dok je mlađima poznatiji iz Batmana, a riječ je o Liamu Neesonu. Tu je još je Colim Farrell, ali i zvijezda Tudora, Jonathan Rhys Meyers. Među glumicama se ističe Evanna Lynch koja je uspjeh postigla ulogom Lune Lovegood u nekoliko filmova o Harryju Potteru. Mischa Barton je slavu stekla preko bare glumeći u seriji The OC. Sarah Bolger je zvijezda u usponu koja trenutno igra ulogu Lady Mary Tudor u već spomenutoij seriji Tudori. Dominique McEliggott uglavnom igra u niskobudžetnim filmovima.

Trenutno najpoznatija irska serija je ona o Henriku VIII i njegovo vladavini prikazana u seriji Tudori. Ljubitelji akcije i kriminalističkih serija naći će što traže u seriji o dubliškom podzemlju pod nazivom Love/Hate. Poznati Vikinzi su snimljeni u irskoj produkciji, stoga su našli svoje mjesto na našem plakatu. Jedna o kultnih irskih serija je Mrs Brown’s boys u kojoj glavnu ulogu tumači glumac Brendan O’Carroll.

Nakon filmske, uslijedila je i glazbena umjetnost predstavljena legendama poput The Dubliners i U2. Irska također ima i jedan od najljepših vokala današnjice. Riječ je, naravno, o Sinéad O’Connor. Na plakatu je svoje mjesto našao i Westlife, iznimno popularni bend čiji su se članovi razišli pred nekoliko godina. Ronan Keating, pjevač, a nekada i sam dio boybenda Boyzone također je našao svoje mjesto među istaknutim irskim glazbenicima. Jedna od najvećih plesnih atrakcija u svijetu, Lord of the Dance, je zasluženo dobila zaseban plakat zahvaljujući svom velikom plesnom umijeću koje je započelo davne 1996. godine te traje i dan-danas.

Nakon što smo odložili svoje plesne cipelice, dočekao nas je plakat s Veličanstvenom Četvorkom ili Jonathanom Swiftom i njegovim Guliverovim putovanjima, Georgeom Bernardom Shawom koji je napisao izvrsni Pygmalion, Jamesom Joyceom i njegovim Dublincima te Bramom Stokerom i njegovim remek-djelom Drakula.

Posljednji u nizu je bio plakat posvećen Danu svetoga Patricka koji je slavi 17. ožujka, ne samo u Irskoj, već svugdje u svijetu. Toga dana prevladava zelena boja i sve je prepuno djeteline s tri lista poznatije kao shamrock. Ona simbolizira kršćanstvo, točnije Presveto Trojstvo.

Slika 3 - Vođene ture po školskim hodnicimaSlika 3. Vođene ture po školskim hodnicima

Učenici su mogli pogledati i Powerpoint prezentaciju o irskome divu Finnu McCoolu koji nije bio nimalo cool kada je susreo škotskoga diva Benandonnera. Srećom za njema, imao je pametnu ženu koja ga je spasila maskirajući ga u dijete. Ukoliko Vas zanima ova poznata irska legenda o dva diva, pročitajte Finn McCool i Prolaz divova.

Britanci možda imaju Jaimea Olivera, ali Irci zato imaju Donala Skehana. Želite li probati neka od tradicionalnih irskih jela, najbolje bi bilo iskušati Donalove recepte za irski tamni kruh, calcannon ili svuda u svijetu poznato irsko varivo (Irish stew). Kad god to odlučite pripremiti, mi ćemo se vrlo rado odazvati!

Održane su i dvije radionice: književna o Mačku i vragu Jamesa Joycea te filmska (The Magical Legend of the Leprechauns) temeljena na šekspirijanskom motivu ljubavi među neprijateljima poput one iz Romea i Julije.

Završnoga dana Tjedna Republike Irske, Paul O’Grady, vođa Irish Maiden-a, prve škole irskoga plesa u RH posjetio je našu školu te je održao iznimno uspješnu radionicu u kojoj nam je predstavio svoju domovinu u kulturološkom smislu te smo zajedno s njim zapjevali, ali i zaplesali tradicionalni irski ples. Uživali smo u svakoj minuti!

Slika 4 - Radionica Paula O'Gradyja

Slika 4. Radionica Paula O’Gradyja

I da završim u irskome stilu, slijedi jedan od mnogobrojnih irskih blagoslova:

May your troubles be less
And you blessings be more
And nothing but happiness
Come through your door.