Projekt „Pet za net“

dunja_mijovic

Dunja Mijović

Internet je vrlo zanimljivo i korisno mjesto za istraživanje, proučavanje, igranje igara i Slika 1. Logo projektakomunikaciju s prijateljima, ali u isto vrijeme i dosta opasno mjesto za one koji ne znaju kako ga sigurno koristiti. Kao što moramo biti oprezni u vožnji ili bilo kojoj drugoj potencijalno opasnoj situaciji, tako i pri korištenju Interneta moramo pripaziti što radimo i kakve sve posljedice to ponašanje može imati. Djeca sve ranije i ranije Slika 8.počinju koristiti Internet i IKT tako da je vrlo bitno što ranije ih savjetovati kako pravilno i sigurno sudjelovati u svijetu tehnologije.

Upravo iz tog razloga Udruga „Suradnici u učenju“, koja promiče primjereno i svrhovito korištenje obrazovnih tehnologija u svim područjima obrazovanja te cjeloživotno učenje učitelja i nastavnika, odlučila je predstaviti projekt „Pet za net“ na konferenciji za medije koja se održala 17. studenog 2015. u Dvoru.

Slika 7.Slika 9

Na konferenciji je najavljeno da su škole partneri u kojima se provodi projekt OŠ „Braća Bobetko” iz Siska​, OŠ Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice ​te OŠ Dvor iz Dvora.  ​

Slika 2.Darko RakićSlika 3.S lijeva na desno 1 red - Zrinka Štajdohar, Darjan Vlahov, Nikola Arbutina i Marica Tubić

Projekt „Pet za net“ financiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Slika 4.Tiskani materijali projeta Pet za netSisačko – moslavačke županije. Vrijednost navedenog projekta je 80 000 kuna.

Ciljevi projekta su podizanje razine svijesti učenika, učitelja, roditelja i opće javnosti o problemima vezanima za sigurnost djece na internetu​,

poboljšanje digitalnih kompetencija i kritičkog mišljenja učenika o odgovornoj uporabi IKT-a, osposobljavanje učitelja o korištenju materijala o sigurnosti djece na internetu​ te implementiranje tema o sigurnosti djece na internetu u kurikulume škola partnera.

Još jedan bitan cilj ovog projekta je i opremanje partnerskih škola kompletima udžbenika od 1. do 8. razreda o sigurnosti na internetu​ te opremanje škola opremom za snimanje​ kojom će učenici stvarati video uratke o sigurnosti na internetu​ kojima će i završiti ovaj projekt.

Slika 5.Darko Rakić - voditelj projektaSlika 6.

U projekt će biti uključeno 200 učenika, 200 roditelja i 30 učitelja, a očekuje se da će neizravno kroz aktivnosti koje se provode u projektu biti obuhvaćeno više od 700 učenika i roditelja te 50 učitelja.

Na konferenciji za medije predstavljen je i daljnji tijek projekta, a to su radionice za učenike, učitelje i roditelje o sigurnosti na internetu i video radionice za učenike i učitelje.

Kroz radionice „Sigurno odrastanje u stvarnome i virtualnom svijetu​“ i „Kako se snalaziti u svijetu interneta i novih tehnologija“ učenici će se upoznati s opasnostima interneta te s načinima kako ih prepoznati i izbjeći.

Učitelji će upoznati načine kako poučavati primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta, a roditelji će saznati na koje sve načine mogu i moraju pomoći svojoj djeci u sigurnijem korištenju interneta jer jedino uz zajednički trud možemo doći do pozitivnih ishoda i rezultata s kojima ćemo svi biti zadovoljni.