Gimnazija Vukovar – škola budućnosti

sanja_PS

Sanja Pavlović Šijanović

Imali smo dobru ideju za projekt od društvenog značaja, ali ne zajedno smo jači.jpg 1i financijska sredstva za njegovo ostvarenje. Neosporno, dovoljno dobar razlog za prijavu projekta na donacijski natječaj Hrvatskog Telekoma “Zajedno smo jači” u rujnu ove godine. Prijavili smo projekt u kategoriji „Tehnologija i komunikacija“ pod nazivom „Tehnologija budućnosti za školu budućnosti“ kako bi opremili našu školu prijenosnim računalima, projektorima i bijelim pločama te bržim i jačim bežičnim internetom, te proveli edukaciju zaposlenih za primjenu ICT tehnologije u nastavi i poboljšali digitalne kompetencije nastavnika a samim time i prenijeli znanja na učenike kako bi ih osposobili za što bolje korištenje ICT-a i pripremili ih za tržište rada. Predvođeni ravnateljem škole profesorom Šijanović Davorom, tim entuzijasta željnih izazova i novih mogućnosti okupila je voditeljica projekta Kristina Kristek, profesorica kemije. Uz ravnatelja i voditeljicu tima, članovi tima odgovorni za provedbu projekta su Suzana Osička i Sandra Savičić, profesorice matematike, Karolina Dvojković, profesorica fizike i Sanja Pavlović Šijanović, profesorica informatike.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 345 prijava. Selekciju nakon prvoga kruga obavilo je stručno povjerenstvo u kojem su bila tri predstavnika HT-a te po jedan predstavnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Zavoda za robotiku Fakulteta strojarstva i zajedno smo jačibrodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske udruge poslodavaca (Global Compact) i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Prolazak kroz prvu selekciju, bio je korak kojim smo se približili ostvarenju našeg cilja, iako je realizacija još uvijek bila dovoljno daleko da bismo se opustili. Nakon toga su zaposlenici HT Grupe glasali za najbolja 24 projekta među kojima se našla i naša Gimnazija Vukovar te su u završnom krugu glasanja svi korisnici interneta putem službene stranice natječaja http://www.zajednosmojaci.hr do 16. studenog 2015. mogli svojim glasovima podržati najbolje projekte. 

Ono na što smo bili i što jesmo, izuzetno ponosni na podršku koju smo dobili od učenika, t-com pobjednici 2015nastavnika, roditelja, lokalne zajednice, škola i institucija sa kojima surađujemo, nadasve prijatelja Gimnazije Vukovar, te smo se već samim time osjećali kao pobjednici. Do javnoga glasovanja nismo niti bili svjesni koliku potporu javnoga mijenja imamo. I upravo ta potpora donijela nam je pobjedu i osvojeno prvo mjesto u kategoriji Tehnologija i komunikacija te samim time vrijednu donaciju od 90.000 kuna.

Svečanost dodjela donacija bila je u srijedu 18.11.2015. u Zagrebu, što je ujedno i datum koji za nas u Vukovaru predstavlja posebno mjesto i simbolika ovog darivanja je upravo u tome što se okrećemo budućnosti i činimo sve kako bi ta budućnost našoj djeci bila što ljepša, inovativnija, uspješnija jer povijest je nešto što ne zaboravljamo i ne možemo promijeniti ali možemo mijenjati sadašnjost i utjecati na našu budućnost i budućnost naše djece.

zajedno smo jači.jpg3 - smanjenazajedno smo jači.jpg4zajedno smo jači.jpg5

Naša se škola već drugu godinu koristi sustavom e-dnevnika, a ove smo godine prošli i na natječaju za e – škole. Opremanjem škole informacijsko-komunikacijskom tehnologijom i njenom primjenom u nastavi svakako ćemo podići digitalnu zrelost naše škole i time opravdati dano povjerenje jer ćemo radom na opremi 21. stoljeća djeci pružiti znanje i vještine onako kako oni žive svaki dan – moderno i informatizirano.