ENABLE Hackathon

lidija_kraljv

Lidija Kralj

enable-logo

U organizaciji udruge „Suradnici u učenju“ i tvrtke Microsoft Hrvatska u OŠ Kajzerica je 16. 11. 2015. održano predstavljanje radova hrvatskih timova koji su se uključili u međunarodno natjecanje ENABLE Hackathon. Četiri hrvatska tima je predstavilo svoje projekte kojima je zajednički cilj bio pokazati na koji način tehnologija može pomoći u prevenciji vršnjačkog ponašanja u školi, društvu ili na internetu.

Tim Popovača (800x534)

Tim RIK iz Popovače čine Dora Lendvaj 10 g, Dorijan Lendvaj 11 g., Filip Beleta 14 g., Vilim Lendvaj 16 g te mentorica. Diane-Svjetlane Lendvaj. Oni su razvili aplikaciju ERA odnosno ENABLE rating app koja je zamišljena kao pomoć roditeljima za provjeru igara koje djeca igraju. Aplikacijom se komentiraju i ocjenjuju igre, s 0 do 5 zvjezdica, a temeljem ocjene i komentara korisnici na jednostavan način mogu procijeniti stupanj nasilja u pojedinoj računalnoj igri te time odabrati koja od njih je primjerena njihovom djetetu. Aplikacija je napravljena za Android uređaje, a u videu pogledajte zašto je napravljena i kako radi.

Tim Happy (800x534)

Aplikaciju Happy, su napravili učenici Kolarić Iva, 13. g iz OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, Šimunić Ivan 15 g. iz Gimnazije Fran Galović i Kolarić Matija 16 g. iz Obrtničke škole iz Koprivnice s mentorom Slavkom Franjom.  Aplikacija je zamišljena kao društvena mreža namijenjena učenicima koji su zlostavljani, ali i zlostavljačima te stručnim službama poput pedagoga, psihologa, socijalnih pedagoga, razrednika i drugih. Pristupajući stranici, učenik bira lik koji će ga predstavljati te ulazi u virtualni svijet u Happy-slika aplikacijekojem se može riješiti stresa na jedan od četiri načina: izvođenjem preporučenih tjelesnih vježbi, slušanjem željene glazbe, rješavanjem dnevnih zadataka te direktnom komunikacijom sa stručnim osobama škole putem chata. Klikom na sliku pogledajte prezentaciju aplikacije.

Tim iz OŠ Frana Krste Frankopana iz Zagreba kojeg čine: David Antonio Boras, Vigo Kovačić, Lorena Pavić, Tin Vuković i Leon Golub (svi trinaestogodišnjaci), napravio je je uz pomoć mentorice Dubravke Crnić blog Black Sheep, svojevrsnu obrazovnu platformu koja sadrži informacije o „bullyingute donosi korisne savjete i zanimljivosti o sprečavanju nasilja među djecom i mladima.

Klikom na sliku posjetite blog Black Sheep.

Black-sheep-blog

Tim iz OŠ Velika Mlaka i OŠ E. Kumičić iz Velike Gorice, Karlo Josip Kardum, Ivan Grlić i Adrijan Cvijanović,13 g., vođeni mentoricom Šteficom Škare razvio je aplikaciju SpotyUp za mobilne uređaje putem koje djeca mogu stavljati svoje oznake na kartu Tim SpotyUp-1i unositi opise lijepih i ružnih stvari koje im se događaju. Cilj je podijeliti što više dobrih događaja kako bi pokazali koliko veselih stvari nam se događa. Na taj način skreće se pažnja na pozitivna događanja kako negativna ne bi prevladala. Osim toga, ako vidite da se nešto lijepo događa u vašem susjedstvu možda im se i vi pridružite. Više o aplikaciji.

Tim SpotyUpPosebnost događanja je što su četiri tima iz Popovače, Koprivnice, Velike Gorice i Zagreba, sastavljena od djece od 9 do 16 godina, održali radionice za 40-ak svojih vršnjaka prednostima tehnologije, programiranju te odgovornom korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije. Tako su demonstrirane aplikacije i mrežni sadržaji koje su mališani stvorili uz pomoć svojih mentora u svrhu prevencije nasilja.

radionica 2 (800x534)

Timove ENABLE Hackathona podržali su i Danijel Forjan te Danijela Lokmer, učitelji i ambasadori projekta ENABLE, koji su ovom prilikom izjavili: „Iznimna nam je čast što ćemo u školama u našoj okolici istražiti u kojoj mjeri i obliku je prisutno nasilje te ćemo na osnovu toga učenicima i roditeljima pokušati pomoći da se ono više ne ponavlja. Učenici će kroz projekt naučiti što je to nasilje, kako ga prepoznati i spriječiti, te kako pokazati empatiju i na taj način osnažiti zajedništvo među svojim vršnjacima. Za nas je važno da se djeca u svojoj radnoj okolini osjećaju sigurnima, a projekt ENABLE osmišljen je upravo s tim ciljem“.

Drago mi je da smo ovom radionicom podržali projekt ENABLE kao i sudionike ENABLE Hackathona. Često zaboravljamo da nam i djeca svojim idejama i kreativnošću mogu pomoći u borbi protiv nasilja među vršnjacima te na taj način zajedno možemo doprinijeli osnaživanju djece i mladih u Hrvatskoj. Tehnologija u tome igra posebno važnu ulogu i iznimno je bitno da se djecu u što mlađoj dobi potiče na korištenje i edukaciju o informacijskim tehnologijama čime doprinosimo izgradnji pozitivnog sustava vrijednosti u društvu“- izjavio je Ivan Vidaković, predsjednik kompanije Microsoft Hrvatska.

Projekt ENABLE (European Network Against Bullying in Learning and Leisure Environments) pokrenut je 2014. godine od strane mreže europskih škola European Schoolnet, a financira ga Europska komisija s ciljem sprečavanja nasilja. U programu ENABLE sudjeluje 6000 djece u dobi od 11 do 14 godina te 2000 roditelja iz tridesetak škola u 6 europskih zemalja. Udruga “Suradnici u učenju“ je partner European Schoolneta i odgovorna za provođenje projekta ENABLE u Hrvatskoj.

Sudionici ENABLE radionice u OŠ Kajzerica (800x534)Svi timovi (800x534)

Pogledajte i cijeli album fotografija s događanja u OŠ Kajzerica.