Grad Pozoja i njegov zmaj

ivana_ruzic

Ivana Ružić

DSCN0006 (800x600)Grad Pozoja je projekt I. osnovne škole Čakovec koji se provodio tijekom ljetnih praznika za učenike uz podršku i sufinanciranje grada Čakovca kao jedan od odabranih naj-akcija koje su se provodile diljem Hrvatske.

Osnovni ciljevi naj-akcije Grad Pozoja bile su usvajanje novih znanja i vještina kod učenika, razvoj i njegovanja pozitivnog odnosa prema radu i stvaranju, razvoj kreativnosti i inovativnosti učenika. Načinom provedbe naj-akcije kod učenika se želio razviti timski način rada i suradničko učenje. Razbijanje predrasuda prema članovima zajednice s različitim oblicima invaliditeta i socijalne isključenosti, razvoj empatije i socijalne osjetljivosti.

U naj-akciji sudjelovali su učenici i učitelji I. osnovne škole Čakovec, članovi Društva distrofičara i invalida cerebralne i dječje paralize iz Čakovca, socijalna zadruga Humana Nova, Apcom i Digital Medija. Sudionnici naj-akcije su istraživali i upoznali legendu o čakovečkom zmaju Pozoju koji spava ispod grada.

Na ekološkim radionicama sudionici su upoznali mogućnosti i načine recikliranja stare odjeće. Naučili su vještinu krojenja različitih materijala i šivanja pomoću šivaćeg stroja i ručno pomoću igle i konca.

DSCN0036 (800x600)Sudionici likovnih radionica su iz gline oblikovali zmajeve koji su se kasnije pekli u posebnim keramičkim pećima, a potom ručno oslikavali. Razvoj kreativnosti i umjetničkog izražavanja svim sudionicima radionica omogućem je i korištenjem tehnike kaširanja te crtanjem u različitim tehnikama.

Polaznici informatičkih radionica naučili su izrađivati 3D modele na računalu te ispisati ih na 3D pisaču. Legendu o čakovečkom Pozoju prikazali su u obrazovnim računalnim igrama, interaktivnim multimedijalnim animacijama i pomoću filmova. Učenici su imali prilike upoznati pojam proširene stvarnosti i samostalno izraditi vlastite radove iz ovog područja.

Tiskani su kalendari i razglednisce s motivima učeničkih radova na temu čakovečkog zmaja Pozoja. Fotografiranjem razglednice pomoću pametnih uređaja i aplikacije Aurasma, pokreće se jedan od učeničkih filmova o poznatoj čakovečkoj legendi i radionicama najakcije Grad Pozoja. Tiskano je 5 različitih vrsta razglednica koje su okidači za pokretanje 5 različitih filmova.

Naj-akcija se provela u tri tematske radionice (likovna, informatička i eko radionica) pa su ostvareni i ciljevi specifični za svako od tri područja:

  • razvoj i njegovanje smisla, razumijevanja i ljubavi prema umjetosti i umjetničkom izražavanju, samostalno stvaranje tehnikama kaširanja, keramike i stvaranja crteža (tempera, tuš, pastele)
  • usvajanje navika sakupljanja starih stvari u svrhu njihovog recikliranja; razvoj znanja i vještina o recikliranju i stvaranju novih vrijednosti od starih odjevnih predmeta; usvajanje i razvoj vještine šivanja i našivanja rukom i pomoću šivaćeg stroja
  • usvajanje znanja i vještina iz područja informacijsko komunikacijse tehnologije (izrada 3D modela i ispis na 3D pisaču, izrada i oblikovanje multimedijalnih sadržaja i sadržaja proširene stvarnosti, izrada edukativnih multimedijalnih igara).

Naj-akcija Grad Pozioa je djeci, njihovim roditeljima i lokalnoj zajednici donijela slijedećDSCN0079 (800x600)e koristi: razvoj radnih vještina djece, razvoj interesa i talenata djece, motivacija djece za istraživanje i samostalan rad, uključivanja osoba s invaliditetom i društveno isključenih osoba u aktivan rad lokalne zajednice, razvoj emapatije, socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti kod djece, izrada originalnog gradskog suvenira, odgojno obrazovni sadržaji u slobodno vrijeme djece uz vodstvo učitelja, razvoj interesa za povijest, legende i znamenitosti sredine u kojoj živimo, razvoj osjećaja društvene pripradnosti i važnosti vlastitog aktivnog, pozitivnog i odgovornog djelovanja u lokalnoj zajednici .