eTwinning radionica profesionalnog usavršavanja

anitaB_marinaB

Anita Belančić i Marina Barišić

P1120090Početkom rujna ove godine raspisan je još jedan natječaj za eTwinning mobilnosti. Kao učiteljice biologije, odnosno biologije i kemije odabrale smo prijaviti se za radionicu u Varšavi koja se tematski odnosila na znanstvene predmete. Ovom prilikom zahvaljujemo Agenciji za mobilnost i programe Europske unije za odabir naših prijava Smile.

Radionica profesionalnog usavršavanja (Profesional Development Workshop) održana je od 8. do 11. listopada, 2015.godine u organizaciji poljske Nacionalne službe za podršku eTwinningu, odnosno poljske Fondacije za razvoj obrazovnog sustava (Foundation for the Development of the Education System).

Sudjelovalo je više od 120 sudionika iz ukupno 24 europske zemlje. Tijekom tri dana održano je nekoliko predavanja i ukupno 12 tematskih radionica, a svaki je sudionik mogao prisustvovati na odabranih šest.

Voditelji radionica bili su iskusni i dugogodišnji voditelji eTwinning projekata, nacionalni eTwinning ambasadori, ali i predstavnici European Schoolnet-a iz Brisela. Sudionici radionica imalu su priliku iz prve ruke saznati što je potrebno da projekt dobije tzv. oznaku P1120098kvalitete, odnosno nacionalne i europske nagrade, kako kroz projekt  razvijati osam ključnih kompetencija bitnih za profesionalno usavršavanje, osobni rast i zadovoljstvo učenika, a neke su radionice nudile i posve konkretna nova iskustva- primjerice-programiranje u Scratch-u ili korištenje Google Earth kao nastavnog alata. Dr. Agueda Gras – Velazguez i Viola Pinzi iz Brisela na svojoj su radionici predstavile Scientix platformu i dale nekoliko uputa kako projekt napisati da privuče širu publiku i eventualne ulagače.

Posebna nam je čast bila upoznati gospođu Anne Gilleran iz European Schoolnet-a čije smo ime i lik, dosad samo virtualno, vrlo često viđali uz logotip i naziv eTwinning Smile. Ona je održala radionicu u okviru koje smo doznali više o novitetima na eTwinning Live sučelju, značaju suradničkog načina rada te mogućnostima koje nudi „drugo krilo eTwinninga“ – School Education Gateway.

Jedan od najzanimljivijih dijelova našeg trodnevnog boravka u Varšavi bio je posjet Kopernikovom znanstvenom centru u kojem smo razgledali nekoliko znanstvenih izložbi i isprobali mnoge pokuse. Još sanjamo o tome kako bi ovakve stvari dobro došle našim učenicima… Organizacija je bila na nivou pa skidamo kapu Poljacima.

Iz Poljske smo se vratile sretno i s puno novih dojmova, poznanstava i ideja, sa spoznajom da smo dio te velike i heterogene zajednice europskih učitelja i inspiracijom za osmišljavanje nekih novih eTwinning projekata.