Redovna nastava uz projekte

daniela_ruzic_mrak

Daniela Ružić Mrak

OŠ kneza Branimira iz Donjeg Muća, mala je škola s nekih 120 učenika gdje su uključeni i učenici PRO Brštanovo. Tako mali broj učenika idealan je da se uz redovnu nastavu uđe u razne projekte za koje ima i interesa i vremena. Djeca su na takve aktivnosti navikla i posljednjih 8 godina aktivni smo na području fizike. O tome bismo vas rado izvijestili.

Fešta o´fizike

Tradicionalno svake godine sudjelujemo na „ Fešti o´ fizike“. Manifestacija okuplja fizičare iz cijele Hrvatske. Gosti su u više navrata bili dr. Hrvoje Mesić i dr. Ivica Avijani sa PMF-a u Zagrebu, kao i mnogobrojni profesori koji su doprinijeli svojim istraživanjima i praktičnim radovima sa ovog područja. Svake godine krovna tema je nešto drugo. Ove godine to je bila Fizika atmosfere. Dugi niz godina domaćin je bila OŠ u Kistanjama, a ove je godine to bila srednja škola Ivana Meštovića, u Drnišu. Mi smo se predstavili filmom Atmosfera, autora Marka Šunjića, 8.r, kao i dvama modelima, automobila i imageaviona koji se pokreću pomoću sunčeve energije te prikazom rada vjetroelektrane . Njih su predstavili učenici Tomislav Granić i Branimir Tomeljak, 8.r.

Branimir Tomeljak i Tomislav Granić izvode demonstracijske pokuse

imageMarko Šunjić prije projekcije svoga uratka

Festival znanosti

Već 10 godina sudjelujemo na Festivalu znanosti koji se održava u Splitu, kojem gravitiramo, kao i u cijeloj Hrvatskoj u isto vrijeme.

Ove godine krovna tema je bila Svjetlost. Prezentirali smo makete naših prometala koja rade na sunčevu energiju. Dio grupe Fizići dao je i intervju za TV. Naši uraci su prepoznatljivi pa snimatelji rijetko odole a da ih ne prikažu u svojim prilozima.

imageimageimage

imageimage

Etwinning i ISE projekti

Već dvije godine sudjelujemo u eTwinning projektima na nacionalnom i europskom nivou.

Na nacionalnom nivou sudjelovali smo sa dva pokusa u projektu Jedan razred, jedan pokus, jedna Hrvatska te e-razglednicama predstavili mjesta u kojima se nalaze naše škole u Muću i Brštanovu. Naš uradak možete pronaći na slijedećim linkovima:

O suradnji na projektu Erathostenes experiment, koji je projekt i eTwinninga i ISE-a, gdje smo mjerili opseg Ekvatora, možete više saznati iz slijedeće PP prezentacije koju sam pripremila za završni seminar ISE u travnju ove godine.

Na ovoj stranici TwinnSpacea, ukoliko ste član eTwinninga, možete saznati sve o našem radu. Tu se nalaze naše fotografije i naša mjerenja. Osim mjerenja Ekvatora naići ćete na fotografije snimljene 20.3. kada je bila djelomična pomrčina Sunca koju smo također pratili. Ovo je link na ta događanja.

10. godina eTwinninga

Pridružili smo se proslavi 10.rođendana eTwinninga u Hrvatskoj. Naš doprinos bilo je puštanje u zrak fluorescentnih balona i pjesma koju smo napisali za u priliku. Ovo je link na stranicu naše škole u tom projektu.

Iskreno se nadamo da ćemo uvijek istim, možda i većim žarom pratiti zbivanja sa područja fizike i uspješno učestvovati u mnogim projektima.