eTwinning grupa „Inclusive Education“

marijana_smolcec

Marijana Smolčec

Ove godine službeno se obilježila 10. godišnjica postojanja online društvene platforme logoetweTwinning  gdje se sastaju, rade, surađuju i stalno usavršavaju nastavnici i svi ostali pedagoški djelatnici diljem Europe. Ako još niste član eTwinninga onda vas pozivamo da to učinite jer eTwinning je sigurna platforma za nastavnike, a i njihove učenike koji putem eTwinning TwinSpace-a proširuju svoje znanje radeći razne online projekte, a nastavnik u svoju učionicu dovodi nešto novo, svježe i na kraju vrlo zanimljivo iskustvo poučavanja. No, ono najvažnije je da eTwinning samim nastavnicima pruža još mnogo drugih mogućnosti za stručna usavršavanja kao što su tzv. Learning Events – besplatni online desetodnevni tečajevi koji se nude tijekom školske godine, zatim webinari i na kraju eTwinning grupe za nastavnike gdje možete detaljnije razmijeniti iskustva o pojedinim problemima, naučiti nešto novo, ostvariti bolje kontakte, sudjelovati u različitim aktivnostima kao što su: prisustvovanje online seminarima, kreiranje i razmijenjivanje nastavnih materijale, učenje o digitalnim alatima i sl.

Rad eTwinning grupa

Krajem travnja ove godine eTwinning je lansirao 10 novih eTwinning grupa vrlo zanimljivog sadržaja kojima u svakome trenutku možete pristupiti putem svojeg eTwinning Desktopa. Istovremeno možete biti član jedne ili više eTwinning grupa. Grupe vode edukatori iz cijele Europe koji su uspješno završili Online eTwinning Moderators Course u trajanu od 4 mjeseca, a čija se edukacija provodila od rujna do prosinca 2014. I sama sam bila jedna od četvero izabranih polaznika iz Hrvatske ovog vrlo zahtjevnog, ali zanimljivog tečaja. Tečaj je uspješno završilo 90 od 270 edukatora. Nekolicini nas je ubrzo nakon tečaja ponuđeno i da moderiramo eTwinning grupu za koju smo već imali razrađene sadržaje jer je to i bio jedan od završnih zadataka za stjecanje diplome moderatora.

LogoeTwINEDUOrganizatorima tj. European Schoolnet Academy i eTwinning CSS svidio se i moj prijedlog o eTwinning grupi „Inclusive Education“  te mi je nakon niza intervjua i dogovora ponuđeno da vodim upravo ovu grupu o inkluzivnom obrazovanju.

Kratka prezentacija na hrvatskom jeziku na slideshare-u o grupi održana u sklopu 1. eTwinning Teachmeeta

Što je to Inclusive Education?

Problem inkluzije je nešto čime su se sigurno susrele sve škole u Hrvatskoj. Neke su više, neke manje upućene, a sigurna sam da mnogo nastavnika želi što više naučiti kako raditi s učenicima s posebnim potrebama, učenicima koji imaju neke poteškoće kod svladavanja gradiva, marginalnim učenicima ili pak s talentiranim, darovitim učenicima koji polaze redovite nastavne programe. Jedna od motivacija za osmišljavanje ovakve eTwinning grupe proizašla je iz škole u kojoj radim. Naime, naša škola Gimnazija Bernardina Frankopana  trenutno sudjeluje u europskom projektu „Regionalne potpore inkluzivnom obrazovanju“ i u razgovoru s nastavnicima uvidjela sam da se svi želimo usavršavati i stjecati neke nove vještine za rad s učenicima koji imaju probleme u učenju. I dok moji kolege rade najbolje što mogu, a neki se u sklopu ovog projekta povremeno i usavršavaju posjećujući škole i države koje već niz godina uspješno provode inkluziju u svojim školama te razrađuje materijale i radionice, ja sam odlučila povezati sve nastavnike Europe upravo putem eTwinning grupe „Inclusive Education“ kako bi svi zajedno mogli podijeliti svoje probleme, iskustva, nastavne materijale, razmišljanja, sudjelovati u stručnim ciljanim predavanjima te učiti jedni od drugih jer to je još jedan od načina pomoći i suradnje na europskoj razini.

Ova grupa za sada ima više od 180 članova iz raznih europskih i Erasmus+ članica koji se Shellyposterwebinarpolako upoznaju s radom grupe, pišu i dijele svoja iskustva na Forumu, a već smo imali i prvo online stručno predavanje za nastavnike koje je održala američka edukatorica Shelly Sanchez Terrell s temom „STEAM It UP for Struggling Students“. Svaki sudionik webinara dobio je certifikat o sudjelovanju nakon što je ispunio GoogleForm sa svojim podacima. Upravo je ovo još jedna prednost grupe jer se ovi certifikati svakako mogu priznati za osobna stručna usavršavanja. Snimka predavanja i svi ostali popratni materijali nalaze se u grupi i dostupni su svakom članu grupe.

Cert.2PrimjerCERTIFIKAT1Primjer

Iako, grupa još nema velik broj članova s obzirom da eTwinning broji preko 300000 raznih edukatora iz cijele Europe vrlo sam zadovoljna trenutnom komunikacijom i aktivnostima nastavnika u grupi Inclusive Education. Naravno grupe su započele s radom kada se bližio kraj nastavne godine što je dodatno otežalo rad grupe jer su svi na neki način zaposleni no, sigurna sam da će se ova grupa pretvoriti u vrlo kvalitetnu grupu podrške za sve edukatore koji rade s inkluzivnim učenicima i time pridonijeti kvaliteti rada u školama diljem Europe.

Službeni jezik eTwinning grupa

Službeni jezik grupe je engleski, no ponekad se komunikacija provodi i na drugim jezicima, pomoć pri tome sigurno omogućava i Google Translate. Smatram da je to u redu jer niti jedan nastavnik ne smije se obeshrabriti i ne koristiti mogućnosti bilo koje eTwinning grupe jer ga sputava znanje engleskog ili francuskog jezika. Naravno da je lakše da se cjelokupna komunikacija odvija na engleskom jeziku jer su i sva stručna predavanja i online seminari za nastavnike koji će i u budućnosti biti organizirani upravo na engleskom jeziku, no to ne treba sprječavati i druge da se pridruže ovim grupama.

Izgled platforme

Važno je spomenuti da platforma novih eTwinning grupa podsjeća na blog ili web stranicu. Moderatori mogu kreirati razne podstranice tzv. Pages i uređivati ih kao što se uređuju etwinedutwitterblogovi. Osim Pages tj. stranica i podstranica koje obično sadržavaju zanimljive podatke o web alatima i svim drugim stvarima koje se u grupi trenutno održavaju, svaka grupa ima Forum te prostor za Materijale gdje edukatori mogu dijeliti razne materijale od dokumenata, fotografija, video isječaka i dr. Grupa ima i CHAT prostor no, za sada se pokazalo da je lakše organizirati chat putem Twittera, pa je za potrebe grupe kreiran i službeni Twitter profil @eTwINEDU i hashtag #eTwINEDU.

Inclusive Education grupa upravo kreće s organizacijom prvog službenog tjednog „twitter razgovora“ (Twitter chat) gdje bi nastavnici u 60 minuta koristeći hashtag #eTwINEDU razmjenjivali ideje i davali savjete jedni drugima na licu mjesta i to na neku određenu temu pod vodstvom moderatora. Svi ovi razgovori na Twitteru bit će dokumentirani i spremljeni za daljnje korištenje.

eTwINEDUdržaveNadam se da će se i iz Hrvatske u ovu grupu prijaviti još više nastavnika, ravnatelja, pedagoga, psihologa, defektologa osnovnih i srednjih škola, djelatnika predškolskog obrazovanja te socijalnih radnika. Sigurno ima puno onih koji imaju dosta iskustva u radu s inkluzivnim učenicima, ali i onih koji bi htjeli naučiti nešto više o načinu poučavanja upravo takvih učenika.

PRIDRUŽITE SE još danas jer grupa Inclusive Education već sada ima mnogo kvalitetnih materijala, video isječaka, raznih i kvalitetnih TEDTalks, web alata te stručnih predavanja i sl., a tek smo počeli!

Pridružite se i razmjenjujte iskustva!

Čekamo vas!

Izvori:

  1. članak Regionalna potpora inkluzivnom obrazovanju u časopisu Pogled kroz prozor
  2. školske vijesti Radni sastanak mreža za potporu inkluzivnog obrazovanja