1. eTwinning TeachMeet HR

natasa_ljubic_klemse

Nataša Ljubić Klemše

f11. lipnja 2015. održan je prvi eTwinning TeachMeet HR. Moderatorica i voditeljica bila je eTwinning ambasadorica mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica koja je svoje postojeće iskustvo sudjelovanja u brojnim TeachMeetevima iskoristila kako bi započela s prikazivanjima dobre eTwinning prakse u Hrvatskoj.

TeachMeet je organizirani neformalni oblik stručnog usavršavanja tijekom kojeg prezentatori prikazuju svoje primjere uspješne prakse u strogo ograničenom vremenskom trajanju od 3 minute.

Prvi je TeachMeet održan 2006. u Edinburghu u Škotskoj pod nazivom „ScotEduBlogs Meetup“. Ewan McIntosh kasnije je takve susrete nazvao TeachMeet. Od tada forma TeachMeeta postaje vrlo popularna i prepoznatljiva diljem svijeta.

Neki od najpoznatijih TeachMeet susreta održavaju se u Škotskoj, Sjevernoj Irskoj, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Hrvatskoj, Češkoj, Danskoj, Irskoj, Švedskoj i SAD-u.

Velika je čast što je 1. eTwinning TeachMeetu prisustvovala i naša eTwinning ambasadorica Arjana Blažić, prof. koja je u to vrijeme bila na desetomjesečnom usavršavanju u SAD-u, a koja je još 2011. godine u Hrvatskoj pokrenula TeachMeet.

f10Ponosni smo što se eTwinning TeachMeetu pridružio i Bart Verswijvel, Community and Education Officer u European Schoolnet-u i NSS u Belgiji, koji je zajedno s našom ambasadoricom Arjanom vodio internacionalne TeachMeet susrete.

1. eTwinning TeachMeet HR bio je internacionalni jer je u njemu aktivno, kao prezentatorica, sudjelovala nastavnica matematike Anica Tričković iz Srbije i jer je bio sudionika iz drugih država regije.

Ideja eTwinning TeachMeet HR susreta, webinara, jest poticanje i ohrabrivanje početnika eTwinnera na prikaz svojeg eTwinning projekta jer na osobnom primjeru mogu dobro pojasniti i pokazati eTwinning projekt očima početnika. U isto vrijeme iskusni eTwinneri imaju priliku predstaviti eTwinning projekt iz svoje perspektive te dati niz korisnih naputaka i savjeta koji mogu olakšati realizaciju projekta, ali i koji mogu potaknuti kreativan razvoj ideja.

Na prvom eTwinning TeachMeetu HR sudjelovalo je 12 prezentatora koji su pokazali svoje primjere dobre prakse u eTwinningu.

f2Dugogodišnja i iskusna eTwinnerica Marijana Smolčec, profesorica u Gimnaziji Bernardina Frankopana moderatorica je eTwinning grupeInclusive Education” te je kroz tu grupu predstavila nove eTwinning grupe koje su započele s radom u travnju ove godine.

Adrijana Višnjić Jevtić i Matea Galinec odgojiteljice djece rane i predškolske dobi prezentirale su projekt „Mascots exchange“ koji je osmišljen na način da svaka od zemalja partnera u njemu sudjeluje sa svojom lutkom koja je putovala u ostale zemlje i na taj način prenosila kulturu, način života, tradiciju i jezik određene zemlje.

f3Iskusna eTwinning učiteljica Helena Gustović Ljubić iz I. osnovne škole Bjelovar predstavila je svoj vrlo zanimljiv projekt “Tour de Europe with Mela” u kojem je Mela, zaštitni znak jedne fundacije, putovala Europom i prenosila iskustva učenika, njihovih dnevnih rutina, obaveza i hobija.

f12eTwinnerica Jospia Blagus ispričala je iskustva o svojem eTwinning projektu „Moj grad, moja škola, moj razred“, prvom nacionalnom projektu, u kojem su sudjelovali učenici od 1. do 4. razreda OŠ, a koji je zainteresirao mnoge (ne)iskusne eTwinnere za rad i suradnju na projektima.

f4eTwinning ambasador Tomislav Pavlović predstavio je vrlo zanimljiv i intrigantan projekt „Božićno primirje“, „Christmas truce“, kojim su učenicima približili povijesne činjenice o I. svjetskom ratu te različitim aktivnostima obilježiti njegovu 100.-u godišnjicu.

f5Nastavnica matematike iz Srbije Anica Tričković predstavila je svoj projekt „Sierpinski Carpet Project“, projekt u kojem učestvuje 440 škola iz 33 zemlje svijeta s preko 28000 učenika. U Srbiji je taj projekt doživio veliki uspjeh jer će u Srbiji biti stvoreno više od osmine čitavog svjetskog tepiha dimenzija 45 m x 45 m, a koji će predstavljati 7. iteraciju Sierpinski carpeta.

Ljiljana Lež-Drnjević, nastavnica hrvatskog jezika iz Hotelijersko-turističke škole u Zagrebu upoznala je sudionike kako je moguće virtualno putovati Europom bez putovnice i novca, a uz sponzorstvo eTwinninga. Projekt „Taste of Europe – sounds, sights, colours and scents“ upoznao je međusobno projektne partnere s različitostima i sličnostima i tako dao svoj doprinos boljem razumijevanju i prihvaćanju različitosti. Svaka škola predstavila je svoju zemlju kroz običaje, kulturne znamenitosti, gastronomiju i ono što vole mladi.

f6Uspješna eTwinnerica iz I. osnovne škole Bjelovar, učiteljica engleskog jezika Martina Supančić, dobitnica nagrade COMET prezentirala je nagrađeni projekt “Say no to violence“, projekt kojem je cilj bio povezati učenike iz različitih zemalja na istom zadatku: na snimanju kratkog filma o različitim vrstama nasilja, a koji ih uči kako se boriti protiv nasilja nenasilnim metodama.

f9Učiteljica razredne nastave, Nevenka Dimač, učiteljica mentorica u OŠ Voltino, projektom „Memento prijateljstva“ pokazala je kako razvijati kompetencija Građanskog odgoja i obrazovanja kroz pridržavanje zajedničkih dogovorenih pravila.

 

f11eTwinnerica Višnja Mušnjak, učiteljica razredne nastave iz OŠ Nikole Tesle svojim je projektom „Touch into the past“, integriranim u nastavu Prirode i društva 3. razreda, ukazala na važnost očuvanja tradicije i običaja kroz prošlost svojih predaka.

f7Iskusna eTwinnerica, učiteljica engleskog i njemačkog jezika Alenka Miljević, prof. iz OŠ braće Radića – Bračević prezentacijom projekta „Action English“ pokazala je mogućnosti korištenja videa u nastavi engleskog jezika uz pomoć kojeg su učenici razvijali govorne kompetencije, stjecali samopouzdanje za govornu komunikaciju na stranom jeziku i kroz autentične situacije osvijestili potrebu učenja stranih jezika.

f8Iznimna učiteljica razredne nastave Dubravka Namjesnik iz Pakraca pokazala je kako krenuti u avanturu eTwinninga i kako u njegov svijet kročiti malim koracima. Svojim nacionalnim projektom „Povijesne osobe mog kraja“ predstavljene su povijesne osobe krajeva RH, a koje su obilježile određeni zavičaj.

eTwinning Hrvatska ovim velikim događajem u kojem je sudjelovalo 73 sudionika i na ovaj se način uključila u suvremene oblike stručnog usavršavanja i dijeljenja znanja putem i o eTwinningu jer eTwinning uključuje inovativne i profesionalne europske odgojno-obrazovne stručnjake koji prate suvremene smjernice u stručnom usavršavanju.

Na stranici http://www.mobilnost.hr/index.php?id=786 moguće je pogledati i poslušati snimku webinara te pregledati sve prezentacije sudionika.