Čitač ekrana JAWS for Windows

vjeran_kokor

Vjeran Kokor

slika 1Program Jaws (Job Access With Speech) tvrtke Freedom Scinetific je program namijenjen slabovidnim i slijepim osobama, a omogućuje čitanje sadržaja ekrana, kao i naredbi koje izvršavamo na računalu. Ukrako, program koji omogućuje, prije svega slijepim osobama da koriste računala.

Instalacija

Sama instalacija ide glatko i prilagođena je slijepim i slabovidnim osobama. Drugim riječima, instalacija je popraćena glasovnim uputama o stanju instalacijske procedure u svakome trenutku. Prilikom instalacije program se odlično integrira u operacijski sustav.

Hvale vrijedna je i činjenica da su podržane sve verzije operacijskih sustava Windows, te da se na website-u proizvođača mogu pronaći sve službene inačice ovog programa.

Rad programa

Program ima više mogućnosti načina pokretanja. Za rad koristi dva višejezična sintetizatora govora (Eloquence and Vocalizer Expressive).

slika 2Jedna od najboljih stvari je što se Jaws gotovo savršeno implementira ne samo u operacijski sustav, nego i u sve njegove prateće alate. Jednako tako dobro prepoznaje i sve alate Microsoft Office-a. Osim ovih programa, posebna pažnja obraćena je i na čitanje pdf dokumenata, koje je iznimno dobro.

Za sve navedeno postoje opširne upute, te jedno pravo mnoštvo tipkovničkih kratica.

I na kraju još par iznimno korisnih informacija o ovom programu. Jaws ima podršku za više od 30 jezika. Izuzetno se dobro povezuje s drugim programima, a prije svega sintetizatorima govora. Program jako dobro nosi i u radu s jedinicama za rad s Braillovim pismom.

Zaključak

Pisac ovog članka je isprobao desetke programa koji čitaju sadržaj ekrana. Zaključak je da je ovo jedan od najboljih programa ovakve vrste, ako ne i najbolji. Radi izuzetno dobro, uz tek manje ispade sistema. Za rad s ovakvim programom potrebno je vrijeme učenja.

Zamjerke na rad bi bili tek sitni propusti u programu, a koje korisnik može uočiti tek duljim korištenjem. Također bi bilo jako dobro kada bi vidjeli ovaj program namijenjen i za druge operacijske sustave. A na kraju, ponajveći minus je i cijena, koja kod nas iznosi oko 7000 kn.