Dan broja π- obilježen u Gimnaziji Vukovar

suzanaO_karolinaD_SanjaPS

Suzana Osička, Karolina Dvojković i Sanja Pavlović Šijanović

Gimnazija u znaku broja piDana, 14. 03., diljem svijeta, na razne načine obilježava se dan broja pi (π). Za obilježavanje ovog broja, datum 14. ožujka, odabran je zbog najčešće korištene približne vrijednosti 3,14 te anglosaksonskog formata pisanja datuma prema kojemu se prvo bilježi mjesec, a zatim dan u mjesecu pa 14. ožujka izgleda kao 3/14.

Učenici Gimnazije Vukovar zajedno su sa svojom profesoricom matematike A.Einstein-plakatSuzanom Osička upotrijebili maštu te su ove godine, kroz razne plakate, savjete, citate, „okrugle“ slastice i grickalice, spojili ugodno s korisnim i privukli velik broj učenika i nastavnika te ih potaknuli na razmišljanje o ovom međunarodnom danu. “Mašta je puno važnija od znanja. Može se sve znati, ali ništa ne napraviti, dok se sa malo mašte može napraviti sve.”(A. Einstein)

Pojasnili su nam kroz najjednostavniju definiciju broja π, kako se radi o transcendentalnom realnom broju, koji je zadan kao omjer opsega i dijametra bilo koje kružnice, čija je približna vrijednost 3,14159. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj. Numerička vrijednost pi, zaokružena na 64 decimalna mjesta, jest: π = 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923.

Saznali smo i povijesnu činjenicu da je prvi čovjek koji je odlučio proslaviti dan broja π bio fizičar Larry Shaw. Godine 1988. u društvu nekolicine kolega promarširao je kružnom dvoranom u muzeju Exploratorium u San Franciscu. Pritom su jeli ukusne voćne torte, a koju godinu kasnije prešli su i na pizze – jedino je bitno bilo da su servirane porcije kružnog oblika. Nezasitni ljubitelji kružnih slastica otišli su i korak dalje pa 28. lipnja slave dan 2π i stoga smažu duplu količinu torti!

PrezentacijaA gimnazijalci ne bi bili gimnazijalci da matematiku nisu povezali sa fizikom i informatikom. U tome su im pomogle profesorica fizike Karolina Dvojković i profesorica informatike Sanja Pavlović Šijanović te smo kroz prezentacije i plakate saznali još nekoliko interesantnih činjenica…

14.03. obilježava se godišnjica rođenja fizičara i matematičara Alberta Einsteina koji je bio jedan od najvećih znanstvenih genija svih vremena. Ovaj izuzetno plodan znanstvenik je najpoznatiji po svojoj teoriji relativnosti, a Nobelovu nagradu za fiziku je 1921. godine dobio za objašnjenje fotoelektričnog efekta.

Uslijedili su i neki njegovi najpoznatniji citati:

  1. “Teorija je kad se sve zna, a nište ne funkcionira. Praksa je kad sve funkcionira, a nitko ne zna zašto.”
  2. “Oni koji nikad nisu pogriješili, nikad nisu ni isprobali nešto novo”.
  3. “Dvije su stvari beskonačne – svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran”.
  4. “Obrazovanje, to je ono, što ostane, nakon što osoba zaboravi sve, što je naučila u školi.”

ZanimljivostiCitatom “Puno je teže razbiti predrasudu nego atom” (A.Einstein), učenici Gimnazije Vukovar pokušali su približiti operativni sustav Linux navodeći razloge zbog kojih ga ne treba odbijati iz straha od promjena.

Linux je ime za jezgru (engl. kernel) računalnog operacijskog sustava sličnog Unixu, ali najčešće i za cijeli operacijski sustav baziran na toj jezgri. Linux je dobio ime po svom izvornom autoru Linusu Torvaldsu. 14. ožujka 1994 predstavljena je verzija Linuxa 1.0.0. čime su otvorena vrata za razvoj open-source sustava.

Svoju tezu: „Krajnje je vreme da prijeđete na Linux“ potkrijepili su predstavljanjem 10 razloga zbog kojih bi smo trebali prijeći na Linux – zaboravite na računalne viruse,učitava se brzo, stabilan je, organizacija radne površine,nakon instalacije imate sve osnovne programe,imate i sve drivere, za update Dan broja pi-plakatdovoljan je samo jedan klik miša, dok čekate da se operativni sustav instalira, možete pretraživati Internet kako bi što manje vremena izgubili tijekom instalacije, prilikom poteškoća obraćate se linux zajednici i na kraju SVE JE BESPLATNO!

Danas znamo da se PI nalazi posvuda oko nas – od umjetnosti, boja i glazbe do najnovijih otkrića. Čak i u novoj teoriji superstruna. Od najsitnijih konstituanata materije do čitavih grozdova galaksija – PI je tu negdje (pogledajte što o njemu kaže web stranica).

Nakon niza edukativnih sadržaja počastili smo se ukusnim okruglim slasticama i poželjeli jedni drugima „Sretan dan π!“.