Nešto novo, nešto staro – SID 2015

ela_veza

Ela Veža

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta 2015 i sudjelovanje u akciji Sigurniji Internet za Ela Radić 5. razred OŠ Gradac (457x640)djecu i mlade u mojoj praksi nikad nije sporno unatoč povremenim pitanjima ima li smisla ustrajati u nečemu gdje teško nalaziš istomišljenike jer dio učitelja još ne uviđa važnost edukcije učenika o opasnostima na koje mogu naići u online okruženju. Dodatni stimulans dale su mii mlade kolegice, buduće profesorice informatike koje su tih dana trebale odraditi svoja ispitna predavanja.

Priliku da ukažem na važnost učitelja informatike u odrađivanju teme o sigurnijem korištenju interneta unutar plana i programa nastave informatike, ali i građanskog odgoja nikako nisam željela prepustiti slučaju. Ovu tematiku smatram veoma bitnom pa sam i mlade kolegice htjela upoznati s važnošću svih aktivnosti koje provodimo u veljači.

Niz godina predajem informatiku upravo u petim razredima. Ponekim učenicima sam prvi učitelj s kojim pričaju o svojim iskustvima na mreži. U pravilu učenici su spremni čitav sat samo pričati i postavljati pitanja o svemu što ih zanima. Nakon što zajedno odradimo odabrane sadržaje koje ranije pripremim učenici bi obično crtali u programu Bojanje. Najčešće bi gledali i čitali priče o Beskonačnoj šumi, smijali se na animirane crtiće o Crvenkapici i modernoj baki, te pronalazili mnoštvo sadržaja na zadanu temu.

Ove godine imamo novi udžbenik i radnu bilježnicu koji su veoma bogati sadržajima o sigurnijem internetu, a vrijedna ekipa iz Pet za net nam je pripremila kompletan kurikulum kao neiscrpan izvor novih ideja.

Rijetko koji učitelj voli se ponavljati, te unatoč već uhodanom putu željela sam i ove godine unijeti nešto novo kako bih učenike još više privukla i potakla da dobro promisle prije nego što kliknu.

Zahvaljujući učiteljskim društvenim mrežama i kolegici Arjani Blažić zainteresirala sam se za Plickers.

Zašto Plickers? Jer je jednostavan za upotrebu i ne iziskuje posebna materijalna sredstva. Plickers je jednostavan alat koji ću ubuduće koristiti za provjere znanja. Potreban je samo mobitel s instaliranom aplikacijom u koju se unaprijed unesu pitanja i odgovori te kartice ( nazvala sam ih QR code kartice) za svakog učenika.

Ovom prilikom kako smo tek započeli obradu teksta u petom razredu učenicima sam na papirima pripremila mali kviz koji su trebali što vjernije prepisati na računalu.

Svoje novonastale dokumente uz još jedno novo pitanje podijelili su u razrednoj grupi na Edmodu koji koristimo od samog početka školske godine. Na Edmodu smo već dijelili crteže izrađene u programu Bojanje te nije bilo većih problema s dodavanjem novih tekstualnih dokumenata. Pitanja iz kviza su ujedno i pitanja koja sam spremila u Plickers.

Zadnji dio sata učenicima sam podijelila kartice, objasnila kako određeni položaj kartice označava određeni odgovor te pokrenula pitanja ranije unesena u aplikaciju. Da su pažljivo slušali prvi dio sata potvrdili su propitujući me smijem li ih slikati koristeći Plickers. Ubrzo smo vidjeli da Plickers bilježi samo njihove odgovore, a ne fotografira ih. Također učenicima sam priznala da je ovo i meni prvo korištenje Plickersa te da ćemo zajedno ispitati funkcionalnost ovog noviteta. Ne trebam ni spominjati koliko je učenicima bilo drago da isprobaju nešto novo i do sada nepoznato u nastavi.