Trećanci u akciji

marica_jurec

Marica Jurec

Svake godine s učenicima obilježavam Dan sigurnijeg interneta.

U 1. razredu smo o internetu samo razgovarali. Tada učenici nisu bili previše upoznati s pojmom internet te slobodno vrijeme gotovo uopće nisu provodili uz računalo i većina ih nije imala računalo ni pametni telefon. Pametne telefone nisu imali niti njihovi roditelji, a o tabletima se tada još jako malo znalo.

U 2. razredu moji su učenici postali računalno opremljeniji te smo se ozbiljnije zabavili sigurnošću na Internetu. Na informatičkoj skupini učili smo izradu digitalnog stripa pomoću alata TooDoo i ta znanja iskoristili za izradu animacije kako bismo naše prijatelje informirali kako zaštiti svoje osobne podatke na internetu.

Zaštita osobnih podataka

U 3. razredu već mnogi učenici imaju Facebook profile što ne odobravam i sav naš razgovor o „Fejsu“ završavao je na tome kako je to zabranjeno djeci do 13 godina. Pokušaji slanja zahtjeva za prijateljstvo učenika i roditelja učiteljici uvijek su bila odbijena.

Kao pravi računalni znalci snimili smo emisiju o sigurnosti na Internetu „Trećanci u akciji“ koja je odlično prihvaćena među ostalim učenicima koji ne pohađaju informatičku skupinu.

Trećanci u akciji

Kako je sigurnost na internetu jedan vrlo važan dio korištenja računala ove sam godine odlučila uključiti sve učenike iz razreda.

Kroz svakodnevnu komunikaciju s učenicima shvatila sam da većina njih ima svoj profil na Facebooku i da profile imaju gotovo svi roditelji. Unatoč mom trudu oko upućivanja učenika u sigurno korištenje digitalnih medija, mislim da je uloga roditelja u tome jako velika i nezamjenjiva. Smatrala sam svojom dužnošću uputiti ih u sigurnosne postavke računala i Facebook profila. Počela sam pripremati radionicu na kojoj bi sudjelovali roditelji i učenici zajedno. Međutim, radionica je otkazana jer se prijavilo samo 3 od 26 roditelja. Pomalo me razočarala činjenica kako roditelji nisu svjesni opasnosti koje skriva internet misleći kako se ružne stvari događaju nekome drugome i kako im neka veća zaštita nije potrebna.

Naravno da smo, unatoč tomu, u razredu jedan sat 10. veljače odvojili za temu o sigurnijem internetu. Razgovarali smo o digitalnim medijima, koliko i kako ih učenici koriste u svakodnevnom životu te nasilju putem digitalnih medija. Učenici su pokazali vrlo visoku zainteresiranost za učenje o nasilju i opasnostima iterneta i tijekom sata su bili iznimno aktivni i motivirani za rad. Jako dobro su znali izdvojiti dobre i loše strane digitalnih medija i bili vrlo realni i samokritični u razgovoru o korištenju računala.

Prikazala sam im film Sanjarenje te smo razgovarali o nasilju putem digitalnih medija. Bilo mi je drago čuti kako moji učenici nisu imali loših iskustava kao djevojčica iz filma i kako je samo jedan učenik primio neprimjerenu poruku nepoznate osobe na Facebooku. Tijekom gledanja filma i razgovora primijetila sam kako su se učenici koji su inače skloni ruganju drugima u razredu i na putu od škole do kuće postidjeli bez da smo ih prozvali ili pogledali. Nadam se kako će pouke ovoga filma biti poticaj njima, a i svim ostalim učenicima kako se ne treba ponašati i kako se osjećaju njihove žrtve.

Nakon toga pogledali smo film Društvene mreže te sam pokazala učenicima na koji će način zaštiti svoj Facebook profil. Sve materijale za rad pronašla sam na stranicama www.petzanet.hr.

U završnom dijelu sata poigrali smo se, zabavili i provjerili koliko znamo o sigurnosti na internetu. Za kviz sam koristila aplikaciju Plickers. Svaki učenik je dobio kod za A, B, C, D odgovore. Pitanja su bila projicirana na platnu. Učenici su podizali kod s točnim odgovorom dok sam ja kodove očitavala aplikacijom na tabletu. Igra je bila zabavna i dinamična i učenici su je odlično prihvatili.

Nadam se da sam kroz ove 4 godine uspjela učenicima barem malo osvijestiti opasnosti koje vrebaju na sve nas dok koristimo digitalne medije i da se nitko od njih neće naći u ulozi nasilnika i/ili žrtve.

A sljedeće me godine očekuje nova generacija digitalno puno pismenijih prvaša koje će trebati usmjeravati i voditi kroz virtualne staze.