KA1 diseminacija

jasmina_dvorski

Jasmina Dvorski

Tijekom svibnja 2014. godine, na natječaj Agencije za mobilnost i programe EU, IV. OŠ Varaždin prijavila je projektni prijedlog „Poboljšanje programa rada i internacionalizacije IV. OŠ Varaždin“ kako bi učitelji obavili praksu u jednoj od zemalja EU, po modelu job shadowing u partnerskoj školi.

erasmus-logologo1

Na razini Republike Hrvatske prijavljeno je 133 sličnih projekata na području općeg obrazovanja. Osigurana sredstva financiranja iz sredstava Europske unije prema Odluci Ocjenjivačkog odbora, imenovanog od strane ravnateljice Agencije, mr.sc. Antonije Gladović, a sukladno Vodiču za nacionalne agencije za provedbu programa Erasmus+ i Pravilniku o radu ocjenjivačkog odbora za izradu prijedloga financijske potpore za program Erasmus+, financirat će samo 16 projektnih prijedloga na razini Republike Hrvatske. Projekt IV. OŠ Varaždin jedini je ostvario najveći broj bodova za program Erasmus+ za 2014.g. za Ključnu aktivnost 1, u području općeg obrazovanja.

U trenutno aktivan projekt IV. OŠ Varaždin (1. 06. 2014 – 31. 05. 2015.), kreće u svoju realizaciju 23. listopada 2014. kada učiteljice S. Fruk, A. Benjak i G. Foder odlaze u Španjolsku na dvotjedno praćenje rada kolega i kolegice u CP Mosaico u Sevilla-i.

Glavni ciljevi projekta „Poboljšanje programa rada i internacionalizacije IV. osnovne škole Varaždin“ Erasmus+, KA1, IV. osnovne škole Varaždin su:

  1. Uključivanje djece s posebnim potrebama u redovni oblik školovanja,
  2. Poboljšanje školskog kurikuluma, godišnjeg plana i cjelokupnog rada škole te
  3. Povećanje suradnje s roditeljima i lokalnom zajednicom.

Isto će se realizirati s osnovnom školom u Španjolskoj, CP Mosaico (Mosaico Public School) koja ima iskustva i znanja u svim navedenim područjima koje mogu podijeliti s učiteljicama IV. osnovne škole Varaždin, koje će kasnije podijeliti sa svojim kolegama i učenicima te tako utjecati na boljitak lokalne zajednice. CP Mosaico u Sevilla-i  ima tim učitelja koji rade s djecom s posebnim potrebama te su posebno ponosni na svoje metode podučavanja, razvoj novih inovativnih pristupa i dobru suradnju s roditeljima učenika svoje škole, ali i s cijelom lokalnom zajednicom.

Zaključno, razmijenit će se znanja i nove strategije poučavanja djece s posebnim potrebama, socijalni dijalog sa svim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa, djelovati poboljšanje cjelokupnog školskog kurikula.

Neizostavno je prisutna i potrebna promocija Republike Hrvatske u Mosaico Public School u Španjolskoj: učiteljice će u Mosaico Public School organizirati “Hrvatski dan”, jednodnevni događaj, gdje će promovirati hrvatski obrazovni sustav,  kulturu, običaje i prirodne ljepote. Ta će aktivnost promicati multikulturalno razumijevanje među učenicima i osobljem ustanove primatelja. Sve aktivnosti vezane za Erasmus+, KA1 projekt mobilnosti IV. OŠ Varaždin u potpunosti su financirane sredstvima Europske unije.

U ponedjeljak, 6. listopada 2014. članovi organizacije AIESEC održali su u IV. osnovnoj AIESECškoli Varaždin predavanje u sklopu kulturološke pripreme za put u Španjolsku učiteljicama Sofiji Fruk, Antoniji Benjak i Gordani Foder. AIESEC je najveća međunarodna studentska organizacija s ciljem otkrivanja i razvijanja potencijala mladih. U Republici Hrvatskoj aktivno je 5 lokalnih odbora AIESEC-a: u Osijeku, Rijeci, Splitu, Varaždinu i Zagrebu, na čelu s Nacionalnim odborom AIESEC-a Hrvatske smještenim u Zagrebu. Kao predstavnici varaždinskog odobora AIESEC –a prezentaciju i predavanje su održali Roko Ivandić, Kristina Ivošević i Saša Hrgović, a pridružili su im se i kolege studenti iz Barcelone koji putem programa Erasmus studiraju u Varaždinu Xavier Mas Paniello i Marcos Šimić Sans.

clip_image002[8]