Digitalni cik-cak

gordana_lohajner

Gordana Lohajner

slika2Često se nađemo u situaciji da nam zatreba zaslonska slika, slika prozora ili dio slike za prezentaciju, Word dokument ili za objavljivanje na društvenim mrežama. Možemo preuzeti sliku s interneta, ali to nije „naše ruku djelo“. Znamo, slika1zaslonsku sliku možemo dobiti pritiskom na tipku Print Screen, ali da ju obradimo i spremimo na računalu potrebno ju je prebaciti u neki program za obradu slike. Na računalu, u sklopu operacijskog sustava Windows, postoji Alat za izrezivanje koji na brži i jednostavan način sprema cijeslika3li zaslon, prozor ili dio zaslona. Alat pokrećemo klikom na gumb Start >> Svi programi >>mapa Pomagala.

Kada kliknemo na strelicu gumba Novo, imamo mogućnost odabrati četiri vrste izrezaka:

1.Prostoručni izrezak,

prostoručni

2. Pravokutni izrezak,

pravokutni

3. Izrezak prozora,

prozor

4. Izrezak cijelog zaslona.

cijeli

Kada odredimo izrezak mišem ili prstom ako koristimo zaslon osjetljiv na dodir, on se automatski sprema u međuspremnik što nam omogućuje da ga kopiramo i zalijepimo u slika4PowerPoint ili neki drugi program bez spremanja na računalo.

Još jedna prednost ovog alata je pisanje, crtanje, isticanje teksta te brisanje komentara pomoću gumba Brisalo. Imamo mogućnost promjene boje olovke, debljinu te izgled vrha olovke (okrugli ili ravni).

slika5Klikom na gumb Pošalji izrezak otvara nam se prozor za slanje elektroničke pošte jer je ponekad  jednostavnije poslati sliku nego objašnjavati gdje i kako da kliknemo. Također, možemo odrediti da li će izrezak biti dio poruke ili kao privitak.

I na kraju, izrezak možemo spremiti u četiri oblika: .png, .gif, .jpeg ili .htlm.