Europski tjedan programiranja, 11.-17. listopada 2014.

ivana_ruzic

Ivana Ružić

Europski tjedan programiranja ili skraćeno #codeEU je inicijativa koju je pokrenula Neeile Kroes uz podršku DG Connect u Europskoj komisiji sa ciljem da se ljude potakne da uče programirati, da se svima nama pruži prilika da ostvarimo vlastite ideje i promijenimo svijet. Tehnologija oblikuje naše živote ali manjima odlučuje što ćemo i kako koristiti. Mi možemo učiniti puno više od korištenja, dijeljenja i „lajkanja“. Mi možemo ostvariti naše „lude“ ideje i izgraditi usluge i stvari koje će donijeti radost drugima. Promo videi:

Programiranje je kreativno područje koje svima nama nudi mnogobrojne mogućnosti da ostvarimo svoje ideje i zamisli. Ova inicijativa je usmjerena na djecu i mlade, nezaposlene osobe ali i na sve nas nudeći svima nama mogućnost da postanemo aktivni sudionici u kreiranju budućnosti čovječanstva ili osiguramo vlastitu egzistenciju. Treba li spomenuti da će do kraja 2015. u EU nedostajati 900.000 ICT stručnjaka?

Cilj inicijative je poboljšati programiranje na europskoj razini, motivirati ljude da počnu učiti programirati te povezati pojedince, skupine, ustanove, organizacije i tvrtke koje su spremni pomoći ljudima doživjeti radost i relevantnost programiranja.

Programiranje zaslužuje veću pažnju javnosti i stoga je organiziran prvi Europski tjedan programiranja sa željom da se organizira niz prigodnih događaja diljem Europe – sve sa ciljem upoznavanja građana s programiranjem kao i učeći ih ovu vještinu.

Između 25. i 30. studenog 2013. godine diljem Europe organizirano je preko 300 različitih prigodnih događanja u kojima se okupilo nekoliko desetaka tisuća sudionika. U Hrvatskoj su se u ovoj inicijativi okupile ukupno 64 osnovne i srednje škole, fakulteti i udruge sa gotovo 4000 sudionika, time smo po broju sudionika i događanja zauzeli drugo mjesto u Europi.

Razvoj svijesti o važnosti programiranja te poticanje na kontinuirano usvajanje novih znanja i vještina iz područja programiranja na europskoj razini nastavlja se pripremama i organiziranjem drugog Europskog tjedna programiranja koji će se obilježiti od 11. do 17. listopada 2014. Vlastita događanja i aktivnosti možete organizirati bilo kada, nije nužno da bude unutar navedenog tjedna.

Pozivamo sve da se uključe u inicijativu organiziranjem različitih prigodnih događanja povezanih s programiranjem, radionica, okruglih stolova i sličnih aktivnosti, da međusobno dijelimo primjere dobre prakse te ostvarimo suradnju između različitih postojećih ustanova, inicijativa i grupa. Upamtite: i dvoje je grupa!

Potrebna nam je vaša podrška u organizaciji događanja povodom tjedna programiranja! Željeli bismo i vas zamoliti da organizirate vlastiti događaj povodom drugog Europe Code Week. Čak ako vaš događaj nije usko povezan s programiranjem, biti će nam drago predstaviti ga. Kontaktirajte lokalnog ambasadora i registrirajte svoj događaj na našoj karti. Podijelite svoje primjere dobre prakse na našoj Facebook stranici. Doprinesite ovoj inicijativi vlastitim idejama!

Popis do sada prijavljenih ovogodišnjih događanja možete pronaći na ovoj poveznici, a popis prošlogodišnjih događanja u Hrvatskoj ovdje.

Tražite li online resurse za učenje programiranja? Pronađite nešto za sebe i svoje učenike na:

http://codeweek.eu/resources/
http://codeweek.eu/resources/croatia/
https://www.allcancode.com/
http://www.code.org/
http://
www.tynker.com/

Želite li upoznati društvene igre na otvorenom za učenje programiranja namijenjene najmlađim učenicima? Provjerite: http://www.magistra-nova.hr/pocetnica.html

Imate li vlastite online sadržaje za učenje programiranja? Pošaljite poveznicu kako bi ih objavili u popisu resursa na hrvatskom jeziku.

Upoznajte uspješne mlade programere širom Europe na: http://blog.codeweek.eu/ Poznajete li učenika, susjeda, rođaka koji se zaslužuje predstaviti kao uspješna osoba iz Hrvatske? Pošaljite nam njegove/njezine kontakte i pomognite da se zasluženo predstavi javnosti.

Europski tjedan programiranja Vas očekuje!

Kontakti:

http://codeweek.eu/
https://twitter.com/CodeWeekEU
https://www.facebook.com/codeEU
https://www.facebook.com/CodeWeekHr
ivana.ruzic@skole.hr