Vukovarski Gimnazijalci objedinili humanost, znanje i vještine

sanja_PS

Sanja Pavlović Šijanović

“Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije.” ( Mark Twain)

120 godina Crvenog kriza u Vukovaru-volonteri GimnazijalciPotaknuta skorašnjim gradskim natjecanjem Mladeži Crvenog križa, odlučila sam napisati nekoliko riječi o ovom natjecanju i aktivnostima učenika Gimnazije Vukovar koje imaju nadasve plemenitu svrhu.

Radi se o natjecanju sa izuzetno važnim ciljem, a to je edukacija mladih i unapređenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivacija mladih za humanitarno djelovanje u zajednici.

Gradsko natjecanje Hrvatskog Crvenog križa odvija se u dvije kategorije – ekipe pomlatka i 2014.ekipa Gimnazije na natjecanju mladezi HCK-2.mjestoekipe mladeži: ekipe pomlatka od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole i ekipe mladeži od 15 do 18 godina odnosno do završetka srednje škole.Natjecanje se organizira po jedinstvenim uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za provedbu natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola, kojima su točno određeni načini i kriteriji te rokovi natjecanja. Provođenje natjecanja i smotri osnovnih i srednjih škola RH koordinira Agencija za odgoj i obrazovanje dok zadatke za sve razine natjecanja izrađuje je Državno povjerenstvo prema literaturi objavljenoj u Katalogu natjecanja i prema Pravilima natjecanja.

Sam sadržaj natjecanja obuhvaća:

  • provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima i
  • provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći

Natjecanja na svim razinama provode se na način da prema utvrđenom planu i satnici Ekipa Gimnazije s peharom2013ekipe prolaze sve pozicije. Vrijeme rješavanja zadataka na svakoj radnoj poziciji traje 10 minuta. Na pozicijama iz provjere znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima, provode se pisane provjere znanja, a na pozicijama iz provjere znanja i vještina u pružanju prve pomoći provodi se pisana i praktična provjera.

Sve ovo pokazuje zahtjevnost koju moraju proći svi članovi tima. Tim broji 5 učenika koji da bi funkcionirali kao tim moraju između sebe ovladati komunikativnim vještinama, razviti povjerenje, prijateljstvo, odgovorno ponašanje prema sebi i drugima, razviti osjećaj solidarnosti , tolerancije i osnažiti timski duh a kako bi se sve to uspjelo postići potrebno je osigurati ne samo potrebne materijale već i ogromne količine zabave i smijeha.” Kad činimo dobro, potrebno je da ga činimo s radošću.” (Talmud)

Osposobljavanje učenika za pružanje prve pomoći već je tradicionalna djelatnost koju Gimnazija Vukovar provodi s ciljem pripremanja što većeg broja učenika za pružanje prve pomoći u neželjenim situacijama ozljeda i bolesti u svakodnevnom životu kao i u slučaju katastrofa. Radimo to već 13 godina jer želimo potaknuti učenike na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i ozljeda, doprinijeti sigurnosti zajednice i osnažiti pojedince i cijele zajednice za lakše prevladavanje štetnih posljedica nesreća i bolesti.

Kao Gimnazija Vukovar ostvarili smo zapažene rezultate na gradskim i međužupanijskim natjecanjima ali najveća nam je nagrada to što su kroz našu aktivnost brojni učenici dobili potrebna znanja i neophodne vještine koje će moći implementirati za vlastito dobro i dobrobit cjelokupnog društva te što smo kod mladih uspjeli razviti osjećaje humanosti, tolerancije, suosjećanja i odgovornosti za sebe i zajednicu, a upravo ti osjećaji potiču ih na aktivno organiziranje i sudjelovanje u akcijama humanitarnog karaktera.

Već dugi niz godina učenici volontiraju kroz Klub mladih volontera Gimnazije Vukovar, posjećuju, organiziraju posjete i programe, volontiraju u Općoj županijskoj bolnici na odjelu pedijatrije, Domu za starije i nemoćne Vukovar, provode tribine i obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., prikupljaju sredstva za afričke škole kroz Unicefov projekt Škole za Afriku, upriliče posjete i darivanja djeci Dječjeg doma Sv. Ana u Vinkovcima, organiziraju malonogometne turnire za pomoć najpotrebnijima, sudjeluju u prikupljanju hrane, odjeće u akcijama koje provodi Caritas i Gradsko društvo Crveni križ Vukovar. Ovog mjeseca aktivno su se priključili u prikupljanju namirnica I higijenskog pribora za novoosnovanu javnu pučku samoposlugu u Vukovaru

Tražeći članke o važnosti natjecanja Mladeži Crvenoga križa ali i pozadine koju to natjecanje ima, naišla sam na veliku prazninu, stoga sam odlučila napisati par crtica o važnosti ovog “neatraktivnog” natjecanja, a ono što sam zapravo htjela istaknuti da natjecanje nije svrha samome sebi jer svaka aktivnost na ovom području čini nas sigurnijima, humanijima i plemenitijima u svim trenucima našeg života.

Ponosni smo na entuzijazam i želju naših učenika na humanitarno djelovanje i ne zaboravimo “Biti dobar je plemenito. Učiti druge da budu dobri je još plemenitije.”