Zajedno pod sloganom „Let´s create a better internet together“

sanjaPS_karolinaD

Sanja Pavlović Šijanović i Karolina Dvojković

U Gimnaziji Vukovar, treću školsku godinu za redom, pUčenici i djelatnici Gimnazije Vukovarrovodimo razne aktivnosti u svrhu promicanja novih standarda za zaštitu djece na internetu, alata za roditeljski nadzor i korisničkih ekrana.

Kroz prijašnje dvije godine Gimnazija Vukovar je ugostila relevantne predavače poput gdina. Tomislava Ramljaka, ravnatelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, gdina, Darka Čorkovića iz PU Osječko-baranjske, gđu. Marinu Bukal, policijsku službenicu Odjela za prevenciju kriminaliteta PU Vukovarsko-Organizatori tribine Dan sigurnijeg interneta 2014 u Gimnaziji Vukovarsrijemske. Zajednička poveznica svim predavanjima bila je primjereno, odgovorno i sigurno korištenje interneta, a u svrhu lakšeg, sigurnijeg i kvalitetnijeg snalaženja u svijetu suvremenih tehnologija. Od nas odraslih, roditelja, učitelja, nastavnika, očekuje se edukativno i preventivno djelovanje u svim sferama odgojno-obrazovnog ciklusa. Tako i na području suvremenih tehnologija moramo zajednički stvoriti sigurno okruženje kao preduvjet zdravom razvoju i odrastanju djece i mladih.

gđa. Mirna Marić, PU Vukovarsko-srijemska, izlaganje na temu Zaštita prije svegaPodržavajući ovogodišnju aktualnu temu „Let`s create a better internet together“ 14. veljače 2014. godine u Gimnaziji Vukovar organizirali smo tribinu. Sudionici naše tribine bili su vanjski suradnici gđa. Mirna Marić, policijska službenica za nadzor i planiranje-za prevenciju iz PU gđa. Renata Ivanković, CARNet, i  učenici Gimnazije VukovarVukovarsko-srijemske, gđa. Renata Ivanković, prof. matematike i informatike, voditeljica posebnih obrazovnih programa iz CARNeta, te učenici četvrtih razreda opće i prirodoslovno-matematičke gimnazije pod mentorstvom svojih nastavnica Sanje Pavlović Šijanović, prof. mentor i Karoline Dvojković, prof. mentor. Nakon uvodne riječi ravnatelja Gimnazije Vukovar gdinRavnatelj Gimnazije Vukovar, gdin. Davor Šijanović, otvara tribinu Dan sigurnijeg interneta 2014.a. Davora Šijanovića koji je podržao edukativne sadržaje vezane za sigurnost na području web prostora, kroz program Dana sigurnijeg interneta 2014. su nas vodile moderatorice, učenice četvrtog razreda opće gimnazije, Iva Horvatić i Žana Kunji. Gđa. Mirna Marić iz PU Vukovarsko-srijemske upoznala nas je s osnovnim pojmovima koji se pojavljuju u zakonskoj regulativi, a odnose se na područje interneta, dok je gđa. Renata Ivanković iz CARModeratorice-učenice Iva Horvatić i Žana KunjiNeta međuostalim predočila rezultate CARNetova istraživanja o mladima u svijetu suvremenih tehnologija. Učenice četvrtog razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije Martina Glavočević i Željka Marić predstavile su kratak film o zlostavljanju putem interneta, te Učenici M.Pravdić i V.Vidović izlažu na temu Napravimo bolji internet zajednouputile kako i gdje prijaviti zlostavljanje. Mateo Pravdić i Vinko Vidović, učenici četvrtog razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja, prezentirali su svoj rad pod nazivom „Napravimo bolji internet zajedno“ s naglaskom na pozitivnu, edukativnu stranu interneta koju bismo najviše i trebali koristiti. Učenice Ivana Čolak i Josipa Kolar, učenice četvrtor razreda Gimnazije izlažu na temu Sigurniji internetIvana Čolak i Josipa Kolar prezentirale su putem Prezija uratke učenika cijelog četvrtog razreda opće gimnazije, koji su na temu sigurnog interneta izrađivali digitalne plakate te tako objedinili informatička znanja i vještine. Svi učenici koji su sudjelovali u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta doprinijeli su promicanju pozitivnih stavova o sigurnosti na internetu. Sve aktivnosti koje smo provodili u sklopu Dana sigurnijeg interneta popratio je učenik Bogdan Erdelji svojim fotoaparatom.

Posebnu pozornost u ovogodišnjem obilježavanju Dana sigurnijeg interneta 2014. posvetili smo rezultatima ankete Dan sigurnijeg interneta u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je osmišljena u sklopu Županijskog stručnog vijeća nastavnika informatike/računalstva Vukovarsko-srijemske županije. Koordinatorica ankete bila je Darija Dasović Rakijašić, nastavnica informatike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci. Anketa je provedena u razdoblju od 13. do 31. siječnja 2014. godine među učenicima srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije. Anketu je ispunilo 1153 učenika. Cilj ove ankete bio je davanje uvida učenicima i roditeljima u uobičajeno ponašanje tijekom rada na računalu/internetu.

Rezultati provedene ankete, nad učenicima srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije, ukazuju na činjenicu sve veće pojave nasilja putem interneta, što ne iznenađuje s obzirom da se učenici uglavnom služe računalom bez kontrole roditelja. Najčešći razlog pomanjkanja roditeljske kontrole u radu djeteta s računalom je neinformiranost roditelja o „drugoj strani“ interneta. Zabrinjavajuća je i činjenica da roditelji iako svjesni da djeca provode puno vremena na internetu ne smatraju to ozbiljnim problemom čak i kada to utječe na narušavanje svakodnevnog zdravog ritma i školskog uspjeha djeteta.

Ovo nije prva anketa koja je provedena u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u Gimnaziji Vukovar. U protekle dvije godine proveli smo jednu anketu među učenicima Gimnazije, a drugu među roditeljima učenika Gimnazije Vukovar. Obje provedene ankete su pokazale nesrazmjer u shvaćanju interneta i opasnosti interneta o kojima učenici znaju puno više od svojih roditelja. Također ono što je pohvalno , a proizlazi iz rezultata anketiranja, je dobra educiranost učenika koja bi mogla pomoći u razvijanju svijesti o prednostima i nedostacima interneta kod roditeljske populacije.

Sve do sada provedene ankete od iznimne su važnosti za odrastanje učenika u sigurnom internet okruženju. Učenici stjecanjem znanja i praktičnih vještina za sigurnu i samostalnu uporabu interneta razvijaju osobne mehanizme za filtriranje i blokiranje kako bi izgradili uspješne strategije prepoznavanja mogućih opasanosti i donošenja prikladnih odluka. Od iznimne je važnosti usmjeriti roditelje na njihovu neposrednu uključenost u virtualni svijet te njihova edukacija osnovnim terminima u korištenju interneta.

Zadovoljni svim dosadašnjim provedenim aktivnostima nastavljamo, sigurno, dalje.