Sigurniji online svijet

marijana_ivosevic

Marijana Ivošević

Učitelji osnovne škole „Mladost“, Osijek već niz godina aktivno sudjeluju u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta svjesni novih generacija učenika koji odrastaju u realnom i online svijetu.

Suočeni ubrzanim razvojem informacijskih i komunikacijskih tehnologija i njihovom primjenom u sve ranijoj dobi školske djece, odlučili smo ove školske godine, izraditi dokument Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija.

Izradu pravila sigurnijeg korištenje interneta i mobitela započeli smo u listopadu 2013. edukacijom učitelja na Učiteljskom vijeću. Naš sljedeći korak bio je educirati roditelje i pozvati ih da svojim prijedlozima pomognu u izradi sigurnije online okoline za njihovo dijete.

Predstavnici Vijeće učenika zajedno sa svojim razrednicama izradili su na Satu razrednika imageprijedloge razrednih pravila.

Uvažavajući prijedloge učenika, roditelja, učitelja i stručnih suradnika škole nastao je dokument Politike prihvatljivog korištenja interneta i mobilnih tehnologija koji će se mijenjati i dorađivati iz godine u godinu prateći promjene i razvoj tehnologija.

Učenici i razrednici svečanim potpisivanjem 11. veljače 2014. obvezali su se na poštivanje dokumenta.

 clip_image006 clip_image008
Svečano potpisivanje 11.2.14. uz nazočnost lokalne zajednice

Nije dovoljno samo donijeti pravila sigurnijeg korištenja interneta nego biti i informiran o dobrim stranama interneta (brz pristup informacijama) i lošim stranama interneta (netočne i dobi neprikladne informacije, opasnosti).

Učenike je važno poučiti uporabi interneta kao online zajednice u kojoj postoje pravila sigurnijeg ponašanja i posljedice u slučaju da se ne drže pravila.

S ciljem informiranja učenika o važnosti poštivanja pravila sigurnosti i u stvarnom i u online svijetu, u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, članice pedagoškog tima IPA projekta „Sigurnost djece na internetu“ održale su radionice za učenike od 4. do 8. razreda.

Cilj radionica bio je učenike potaknuti na preispitivanje njihovog različitog predstavljanja sebe na internetu te odrediti jesu li njihova objavljivanja osobnih podataka, fotografija, video zapisa i komentara štetna ili bezopasna.

Učenici su imali prilike vidjeti kratke poučne filmove o opasnostima objavljivanja osobnih podataka i fotografija na društvenim mrežama i mogućim posljedicama. Razmjenom svojih osobnih iskustava i razmišljanja učenici su pokazali veliki interes i znanja o navedenoj temi.

clip_image010 Na kraju radionica učenici su mogli zaključiti da na digitalni ugled utječu svi njihovi tragovi u komunikaciji (poštivanju pravila na internetu, poruke na mobitelu, komunikacija pri igranju on-line igrica) na IT uređajima.

clip_image012 Kako bi naša djeca bila u što sigurnijem stvarnom i online svijetu važno ih je osposobiti (uputiti djecu i mlade za sigurno korištenje interneta te kako i kome prijaviti ako se dogodi nešto loše ), ohrabriti ih da budu odgovorni korisnici tehnologije i obvezati djecu i mlade da prepoznaju rizike i prednosti online komunikacije.